Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αξιωματούχος Χαμάς στο CNN: “Δεν έχουμε ιδέα” πόσοι από τους 116 εναπομείναντες ομήρους είναι ζωντανοί

“Κανείς δεν έχει ιδέα” πόσοι από τους 116 εναπομείναντες Ισραηλινούς και αλλοεθνείς ομήρους που έχουν απομείνει στη Γάζα και οι οποίοι απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου είναι ακόμη ζωντανοί, δήλωσε στο CNN την Πέμπτη ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν.

“Δεν έχω ιδέα για αυτό. Κανείς δεν έχει ιδέα για αυτό”, είπε, ενώ αρνήθηκε ότι οι τέσσερις όμηροι που διασώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις το περασμένο σαββατοκύριακο είχαν κακοποιηθεί κατά τους περισσότερους από οκτώ μήνες στην αιχμαλωσία της παλαιστινιακής ισλαμιστικής ομάδας.

“Πιστεύω ότι αν έχουν ψυχικά προβλήματα, αυτό οφείλεται σε αυτό που έχει κάνει το Ισραήλ στη Γάζα”, είπε ο Χαμντάν στο CNN από τη Βηρυτό του Λιβάνου, όταν πιέστηκε να απαντήσει για την μαρτυρία ενός γιατρού που περιέθαλψε τους διασωθέντες Ισραηλινούς και είπε ότι τους ξυλοκοπούσαν “σχεδόν κάθε μέρα”, ενώ υπέφεραν από υποσιτισμό.

Το καθεστώς των υπόλοιπων ομήρων είναι ένα βασικό θέμα στις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στις 7 Οκτωβρίου, όταν χιλιάδες ένοπλοί της ξεχύθηκαν στο νότιο Ισραήλ από τη Γάζα, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, κυρίως άμαχους, και αιχμαλωτίζοντας 251 ομήρους.

Η Χαμάς έχει αρνηθεί να παράσχει κατάλογο με τους ομήρους που ζουν ακόμη και δίνει μόνον σποραδικά σημεία ζωής από ορισμένους αιχμαλώτους, κυρίως μέσω προπαγανδιστικών βίντεο που δημοσιοποιεί.

Ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας, οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές έχουν ζητήσει να απελευθερωθούν ζωντανοί όμηροι πριν από την παράδοση των σορών νεκρών ομήρων, ενώ οι διαπραγματευτές της Χαμάς επιδίωξαν συμφωνίες που θα τους επέτρεπαν να παραδώσουν έναν απροσδιόριστο αριθμό σορών στη θέση των ζωντανών αιχμαλώτων.

Στη συνέντευξη, ο Χαμντάν χαρακτήρισε την προτεινόμενη συμφωνία για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων “θετικό βήμα”, ωστόσο αρνήθηκε να την υποστηρίξει ρητά.

“Χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη θέση από το Ισραήλ για να αποδεχθούμε την κατάπαυση του πυρός, μια πλήρη απόσυρση από τη Γάζα και [να] αφήσουν τους Παλαιστίνιους να καθορίσουν μόνοι τους το μέλλον τους”, είπε.

Τον Νοέμβριο, η Χαμάς απελευθέρωσε 105 αμάχους ομήρους σε διάστημα επτά ημερών με αντάλλαγμα μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές. Αυτή η παύση στις μάχες κατέρρευσε όταν η Χαμάς άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες προς το Ισραήλ και απέτυχε να παράσχει κατάλογο των ζωντανών ομήρων που σκόπευε να απελευθερώσει εντός της προθεσμίας.

Η ισλαμιστική οργάνωση ισχυρίστηκε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω απελευθέρωση ομήρων θα γίνει μόνο αφού το Ισραήλ συμφωνήσει να τερματίσει τον πόλεμο εντελώς, με το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα και να επιτρέπει στην οργάνωση να επανέλθει στη θέση της ως de facto κυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας, μια δημόσια απαίτηση η οποία έχει  απορριφθεί από το Ισραήλ.

Η ισραηλινή πρόταση που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα λέγεται ότι δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα της Χαμάς, αντ’ αυτού απαιτεί από τις πλευρές να συμφωνήσουν πρώτα σε μια εκεχειρία έξι εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας ορισμένοι όμηροι θα απελευθερωθούν και οι πλευρές θα διεξάγουν συνομιλίες για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός που θα ξεκινήσει τη δεύτερη φάση της συμφωνίας.

Η Χαμάς φέρεται να διαφωνεί με την πρόταση που δίνει το δικαίωμα στο Ισραήλ να συνεχίσει τις μάχες εάν η οργάνωση κριθεί ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Ο Μπάιντεν είπε την Πέμπτη ότι δεν αναμένει να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων για τη Γάζα στο εγγύς μέλλον, λέγοντας ότι η Χαμάς πρέπει να αλλάξει τη θέση της πιο κοντά στην πρόταση του Ισραήλ που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στο τραπέζι.

Ο Hamdan διέψευσε επίσης ρεπορτάζ της Wall Street Journal ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Γιάχια Σινουάρ έχει επιμείνει ότι η αιματοχυσία αμάχων στη Γάζα είναι μια “απαραίτητη θυσία” που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των νεκρών αμάχων, τόσο μεγαλύτερη πίεση θα ασκείται στο Ισραήλ, είναι η φράση που αποδόθηκε στον Σινουάρ.

Ο Χαμντάν αποκάλεσε αυτά τα “ψεύτικα μηνύματα που έγιναν από κάποιον που δεν είναι Παλαιστίνιος” και τα έστειλε στην εφημερίδα για να προκαλέσουν την αποστροφή για τον Σινουάρ.

“Κανείς δεν μπορεί να δεχτεί τη δολοφονία των Παλαιστινίων, του δικού του λαού”, είπε ο Χαμντάν.

Οι υγειονομικές αρχές της Χαμάς στη Γάζα ισχυρίζονται ότι περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου. Ο απολογισμός, ο οποίος δεν μπορεί να επαληθευτεί, περιλαμβάνει τόσο ενόπλους, όσο και πολίτες. Το Ισραήλ λέει ότι έχει σκοτώσει περίπου 15.000 τρομοκράτες στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου. Το Ισραήλ αναφέρει επίσης ότι σκότωσε περίπου 1.000 τρομοκράτες μέσα στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Διακόσιοι ενενήντα εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας αστυνομικός έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης κατά της Χαμάς και εν μέσω επιχειρήσεων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας. Ένας εργολάβος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας έχει χάσει  επίσης τη ζωή του στη Λωρίδα.

Η Χαμάς κρατά επίσης δύο Ισραηλινούς πολίτες που εισήλθαν στη Λωρίδα το 2014 και το 2015, καθώς και τις σορούς δύο Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις το 2014.

Related posts

Πωλήθηκε η βίλα του Μπερλουσκόνι στη Λαμπεντούζα – Περίπου €3 εκατ. το τίμημα

admin

Φον ντερ Λάιεν: Η Ουκρανία έχει ανάγκη από σταθερή, προβλέψιμη χρηματοδότηση το 2024 και μετά

admin

Πολωνία: Αγνωστης ταυτότητας αντικείμενο, πιθανόν μπαλόνι παρακολούθησης, εισήλθε από ανατολάς στον πολωνικό εναέριο χώρο

admin

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία της Μολδαβίας

admin

Ιράν: Ειδοποιήσαμε τους γείτονές μας 72 ώρες πριν, ενημερώσαμε τις ΗΠΑ

admin

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι εκτέλεσε τραυματίες κρατουμένους σε Αβντιίβκα και Βέσελε

admin

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την επένδυση 250 εκατομμυρίων δολαρίων στη σιδηροδρομική σύνδεση Κονγκό-Ανγκόλα

admin

Ιαπωνία: Επίσκεψη Γκρόσι επιθεώρηση στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα

admin

Γερμανία: Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τη στήριξη της Ουκρανίας τόνισαν οι ηγέτες του “Τριγώνου της Βαϊμάρης”

admin