Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανθεκτικό το Χρηματιστήριο Αθηνών στις μετεκλογικές πιέσεις – Τέταρτη διαδοχική άνοδος

«Ανοσία» στις πολιτικές αναταράξεις έδειξε ότι έχει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έβγαλε άμυνες και «απορρόφησε» τις αρχικές πιέσεις, που δημιούργησαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος, ενώ οι τράπεζες από «βαρίδια» -που ήταν στην έναρξη των συναλλαγών- μεταμορφώθηκαν σε σηματωρούς ανόδου.


Οι πωλητές είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, καθώς το Χ.Α. είχε συντονιστεί με την ελεγχόμενη υποχώρηση των

ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

. Ωστόσο, η μεταβλητότητα έκανε ξανά την εμφάνισή της, καθώς ένα «κύμα» αγοραστών επανέφερε τη Λεωφόρο Αθηνών σε ανοδική τροχιά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος άνω των 20 μονάδων.





Στο τέλος μίλησαν οι buyers, με αποτέλεσμα ο

Γενικός Δείκτης

 να ενισχυθεί οριακά κατά 0,03% και να κλείσει στις 1.458,84 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.440,91 (χαμηλό ημέρας) και των 1.461,76 μονάδων (υψηλό ημέρας). Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική άνοδο του δείκτη, με τα σωρευτικά κέρδη να ανέρχονται σε 2,4%.


Ολική ανατροπή για τις τράπεζες, οι οποίες ενώ έφτασαν να υποχωρούν περισσότερο από -2%, τελικά έκλεισαν με άνοδο 1,2%, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διατήρηση του σερί στο Χ.Α. Απόλυτη πρωταγωνίστρια η Eurobank, η οποία «απογειώθηκε» κατά 3% πάνω από τα 2,16 ευρώ και σε νέο υψηλό 8,5 και πλέον ετών (Νοέμβριος 2015).





Στο πεδίο των ευρωεκλογών, η τεράστια αποχή και η μερική αποδυνάμωση της κυβέρνησης προβληματίζουν σε εγχώριο επίπεδο, αλλά όχι σε τεράστιο βαθμό, όπως ισχύει με την ενίσχυση της ακροδεξιάς στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Οι ψηφοφόροι έδειξαν με ηχηρό τρόπο την δυσπιστία τους στις παραδοσιακές δυνάμεις, γεγονός που ίσως αναγκάσει πολλές κυβερνήσεις να ανακατέψουν ξανά την «τράπουλα».


Το στοίχημα της πολιτικής σταθερότητας φαίνεται πως μπορεί να υποστηριχθεί στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση της ΝΔ να έχει μεν απώλειες στις ευρωεκλογές, χωρίς ωστόσο να κλονίζεται, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι όποιες αναταράξεις προκύψουν στην εγχώρια αγορά λογίζονται ως ελεγχόμενες από τους αναλυτές και αποτελούν μία καλή αφορμή για νέο profit taking, στο πλαίσιο της υπεραπόδοσης του Χ.Α. το τελευταίο 8μηνο.





Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται το χρηματιστήριο του Παρισιού, λόγω των εκλογών που προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν, με τις απώλειες του δείκτη CAC 40 να ανέρχονται στο -1,9%. Ελεγχόμενη η διόρθωση στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Έντονες πιέσεις δέχεται το ευρώ, το οποίο υποχωρεί σημαντικά έναντι του αμερικανικού δολαρίου (-0,6%) και της βρετανικής λίρας (-0,2%).






Το αποτύπωμα των ευρωεκλογών και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο επίκεντρο

Περισσότερο σε Γαλλία και Γερμανία, αλλά και στο Βέλγιο, -λόγω της αποδυνάμωσης των παραδοσιακών κομμάτων- εστιάζουν οι επενδυτές σχετικά με το αποτύπωμα των ευρωεκλογών, μετά τις πρόωρες εκλογές που ανακοίνωσε ο Μακρόν και το «χαστούκι» που δέχθηκε η κυβέρνηση Σολτς. Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία επικράτησε πανηγυρικά η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, με διπλάσια διαφορά από τον δεύτερο Μακρόν. Στη Γερμανία αναδείχθηκαν νικητές οι Χριστιανοδημοκράτες, ακολουθούμενοι από το ακροδεξιό AfD, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς υποχώρησαν στην τρίτη θέση.


Στο εσωτερικό πεδίο, «πύρρειος» χαρακτηρίζεται η νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές, συγκεντρώνοντας μόλις 28,3%, μακριά από τον στόχο του 33% που είχε θέσει. Υποτονική η παρουσία της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 14,9% και το ΠΑΣΟΚ 12,8%. Μεγάλη κερδισμένη η Ελληνική Λύση, η οποία «ανέβηκε» στην 4η θέση με 9,3% των ψήφων. Άλλα δεξιά κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στο ευρωκοινοβούλιο είναι η Νίκη (4,4%) και η Φωνή της Λογικής (3%). Βασικό χαρακτηριστικό ήταν το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, με την αποχή σε επίπεδα ρεκόρ (58,6%).


Στο επιχειρηματικό πεδίο, στην τελική ευθεία έχει μπει η συμφωνία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Masdar για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων, το deal έχει ολοκληρωθεί και οι επίσημες ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν πιθανότατα εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Η συμφωνία έχει «κλειδώσει» κοντά στα 20 ευρώ ανά μετοχή. Ο επενδυτικός βραχίονας των ΗΑΕ στην «πράσινη» ενέργεια αναμένεται να αποκτήσει το 56% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μια κίνηση που σημαίνει ότι θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για τις υπόλοιπες μετοχές.






Απώλειες σε Ευρώπη και Wall Street

Αρνητικά πρόσημα σήμερα στις ευρωαγορές, καθώς η άνοδος της ακροδεξιάς προκαλεί πολιτικό «σεισμό» και έντονο προβληματισμό στους επενδυτές. Παράλληλα, οι πρόωρες εκλογές στη Γαλλία τροφοδοτούν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της περιοχής. «Βουτιά» του γαλλικού CAC 40 κατά -1,9%, με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες να υποχωρούν ελεγχόμενα. Υποτονικό κλίμα επικράτησε στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς τα περισσότερα παρέμειναν κλειστά λόγω αργίας. Κέρδη άνω του 1% στην Ιαπωνία, πτωτικές οι τάσεις στη Νότια Κορέα.











- --.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Η επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών για τη ΝΔ: Στο τραπέζι ο ανασχηματισμός – Πώς θα αντιδράσει ο Μητσοτάκης στο μήνυμα των πολιτών





Ζυμώσεις στα κόμματα της ακροδεξιάς στην Ελλάδα που συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από 18% στις Ευρωεκλογές





Εκτός όλων των στόχων ο Κασσελάκης: Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές





Related posts

Οι Γερμανοί θα αντιμετώπιζαν δραστικές αυξήσεις τιμών αν η ΕΕ επέβαλε εμπάργκο στο φυσικό αέριο της Ρωσίας

admin

Σε ισχύ από σήμερα το Καλάθι των Χριστουγέννων – Ποια προϊόντα περιλαμβάνει

admin

Αναπηρικά επιδόματα: Σήμερα στη Βουλή η ρύθμιση για αύξηση 8% – Μέσα και το εξω-ιδρυματικό επίδομα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικά κέρδη παρά τις εισαγόμενες πιέσεις

admin

Σταϊκούρας για Standard & Poor’s: Τοποθετεί τη χώρα μισό «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα

admin

Αεροπορικές εταιρείες: Πόσο κοντά είναι τo τέλος για τα φτηνά εισιτήρια στην Ευρώπη

admin

Deal JPM – Viva Wallet: Ο συνωστισμός brand name βάζει την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεων

admin

Συντάξεις Ιουλίου 2022: Οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

admin

Η σύσκεψη και τα μέτρα του Μαξίμου, το ποδαρικό της Εθνικής, οι επενδύσεις στην Πάρο, ο Σωκράτης, η ΔΕΗ και οι δουλειές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

admin