Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανεβάζει τον βαθμό ετοιμότητας το ΥΠΕΞ μετά τον Χανίγια

Σε αναβαθμισμένο επίπεδο ετοιμότητας βρίσκονται οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και την περαιτέρω κλιμάκωση της ρητορικής από πλευράς Ιράν για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ αλλά και για περιφερειακό πόλεμο που θα επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή. Το ελληνικό ΥΠΕΞ, λειτουργώντας προληπτικά, έχει ήδη προβεί στην καταγραφή του συνόλου του μόνιμου πληθυσμού στον Λίβανο με ελληνική ή διπλή ιθαγένεια – περίπου 4.000, συν 250 τουρίστες –, έτσι ώστε, σε περίπτωση που δηλώσουν επιθυμία, να υπάρξει άμεση εκκένωση. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως η πρεσβεία μας στη Βηρυτό είναι σε άμεση ετοιμότητα προκειμένου να συντονίσει επιχειρήσεις εκκενώσεων, ενώ τονίζεται ότι υπάρχει πλήρες πλάνο με διάφορα επίπεδα εκκενώσεων το οποίο περιλαμβάνει διεξόδους τόσο αεροπορικώς όσο και ακτοπλοϊκώς.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Πιθανή σύγκληση του ΚΥΣΕΑ

Ταυτόχρονα, από το ελληνικό ΥΠΕΞ δίνεται έμφαση στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, όπου διατυπώθηκε σύσταση για αποφυγή επισκέψεων στον Λίβανο και για αποχώρηση επισκεπτών από τη χώρα. Παράλληλα, η Ελλάδα προχώρησε και σε αναβάθμιση της προστασίας πιθανών στόχων (προσώπων ή κτιρίων) εντός της χώρας που σχετίζονται με το Ισραήλ. Κι αυτό παρότι η ίδια «δεν αποτελεί στόχο ούτε και απειλείται», όπως λένε, δείχνοντας προς την πολιτική που ασκείται, στη βάση των ανοιχτών διαύλων, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, μαθαίνω ότι η ευρωαραβική task force που είχε προτείνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης λειτουργεί ήδη ατύπως, με τον ίδιο να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία τα τελευταία 24ωρα με τον Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και με τους μετριοπαθείς άραβες ΥΠΕΞ (Ιορδανός, Αιγύπτιος και Σαουδάραβας) σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η επαπειλούμενη ανάφλεξη στην περιοχή. Δεν αποκλείεται, επίσης, λόγω της κρισιμότητας της συγκυρίας στη Μέση Ανατολή να συγκληθεί εντός των ημερών και το ΚΥΣΕΑ.

Σε ετοιμότητα και το ΓΕΕΘΑ

Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας βρίσκεται όμως και το ΓΕΕΘΑ, καθώς η πρόσφατη ανησυχητική κλιμάκωση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν είναι καθόλου απίθανο να πυροδοτήσει νέες επιθέσεις από τους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι αποκάλεσαν τη δολοφονία Χανίγια «ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα». Η ελληνική δύναμη που βρίσκεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε επιφυλακή και στα δύο σημεία παρουσίας της, και στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και στη Unifil, την περιοχή εποπτείας των Ηνωμένων Εθνών, με τα δύο ελληνικά πλοία να επιχειρούν υπό την άοκνη μέριμνα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και υπό την καθοδήγηση της ελληνικής πολιτείας.

Νέα πρόκληση κατά Μπελέρη

Τέσσερα 24ωρα πριν από τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, οι δικαστικές Αρχές της Αλβανίας προχώρησαν για μία ακόμα φορά στην αναβολή της εκδίκασης του αιτήματος αποφυλάκισης με περιοριστικούς όρους του εκλεγμένου δημάρχου και ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ Φρέντι Μπελέρη, επικαλούμενες τις… καλοκαιρινές άδειες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει εκτίσει τα 2/3 της ποινής του και πληροί τις προϋποθέσεις αποφυλάκισής του. Ο ίδιος κατήγγειλε το καθεστώς Ράμα, ότι η αναβολή (για τις 2 Σεπτεμβρίου) εντάσσεται στην υλοποίηση του «σκοτεινού σχεδίου του για τη Χειμάρρα, ένα σχέδιο υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών και τρομοκράτησης όποιου εναντιώνεται». Ετσι επέστρεψε στις φυλακές χωρίς να κάνει χρήση της ασυλίας του ως ευρωβουλευτής, επιδιώκοντας να στείλει προς τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας αλλά και τους αλβανούς πολίτες της περιοχής το μήνυμα ότι «δεν έχουν τίποτα να φοβούνται» ενόψει της κάλπης της Κυριακής στηρίζοντας τον υποψήφιο δήμαρχο Πέτρο Γκικουρία, ο οποίος έκανε λόγο για μεθόδευση με αστείες δικαιολογίες εκ μέρους των δικαστικών Αρχών, επιβεβαιώνοντας την καταπάτηση των βασικών θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Δεν μας εκπλήσσει τίποτα», σχολίαζαν διπλωματικές πηγές με αφορμή τη νέα πρόκληση που δεν θα μείνει αναπάντητη…

Ο Δένδιας με τους πιλότους που σώζουν ζωές

Το 2ο Συγκρότημα Αεροπορίας Στρατού (2ο ΣΥΑΣ), στην Πάχη των Μεγάρων, επισκέφθηκε χθες ο Νίκος Δένδιας. Ενα συγκρότημα που επί 24 ώρες το 24ωρο μεριμνά, πέραν των άλλων, για την ασφαλή αεροδιακομιδή ασθενών από κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας. Τα στατιστικά είναι εντυπωσιακά: μόνο μέσα στο 2024 έχουν γίνει 922 αποστολές, έχουν μεταφερθεί 1.345 ασθενείς και 14 ειδικά μοσχεύματα. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την «ανεκτίμητη προσφορά», ενώ αναφέρθηκε και στην προμήθεια καινούργιων BlackHawk ελικοπτέρων που θα αναβαθμίσουν περαιτέρω τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Related posts

Τεμπονέρας: Δεν είμαι υπέρ της διάσπασης – Να προχωρήσουμε συντεταγμένα σε συνέδριο

admin

Παλιοί γνώριμοι του πρωθυπουργού το ζευγάρι που τον υποδέχεται στο σπίτι του στο Γαλάτσι

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Το προβάδισμα Κασσελάκη και η «καθοριστική επόμενη Κυριακή» της Αχτσιόγλου

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο Έβρος μας ενώνει και μας δυναμώνει»

admin

Τσοχατζόπουλος: Κατατίθεται σήμερα η αίτηση δημοσίευσης της τρίτης διαθήκης του

admin

Ευρωβουλευτές ΚΚΕ: Αποκρουστικές οι εξαγγελίες για 16ωρο – Καταψηφίσαμε την Οδηγία της εργασιακής γαλέρας

admin

Το πόρισμα της ΝΔ για τα Τέμπη: Τα επτά λάθη που οδήγησαν στο δυστύχημα

admin

Και ποια η θέση του ΠΑΣΟΚ;

admin

Ο Σολτς κλείνει τα μάτια στα προβλήματα της Αλβανίας με το κράτος δικαίου

admin