Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναταράξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Εβδομαδιαία άνοδος +1,22%

Συνεδρίαση roller coaster χαρακτηρίζεται η σημερινή (21/6) στο

ελληνικό χρηματιστήριο

, καθώς το πρόσημο άλλαξε αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Στο τέλος επικράτησαν οι αγοραστές και διατήρησαν τον

Γενικό Δείκτη

σε επίπεδα άνω των 1.420 μονάδων.


Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 2,33 μονάδες ή 0,16% και έκλεισε στις 1.424,04 μονάδες. Κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 12 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.415,27 (χαμηλό ημέρας) και των 1.427,84 μονάδων (υψηλό ημέρας). Το Χ.Α. αποκόμισε κέρδη 1,22% σε εβδομαδιαία βάση. Στο 10,12% ανέρχεται η επίδοση από την έναρξη της φετινής χρονιάς.





Ο ρυθμός ήταν ανεξέλεγκτος σήμερα και τα «ups and downs» διαρκή στο ταμπλό. Αρχικά το προβάδισμα είχαν οι αγοραστές, με τον ΓΔ να υποχωρεί απότομα μετά την πρώτη ώρα των συναλλαγών. Οι πωλητές κράτησαν τα ηνία μέχρι τις 15:45 και στο φινάλε άλλαξε εκ νέου η «σκυτάλη». Η Metlen, η ΔΕΗ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν μεταξύ των θετικών πρωταγωνιστών, ενώ αντίθετα η Πειραιώς και η Motor Oil λειτούργησαν ως «βαρίδια» για την αγορά.


Η στάση αναμονής του MSCI προκάλεσε «μούδιασμα» στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνόδου. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος διατήρησε την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές, παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες.





Στο κλείσιμο της συνεδρίασης έχουμε το rebalancing των δεικτών FTSE Russell, με την είσοδο του αεροδρομίου Αθηνών στον Large Cap να ξεχωρίζει. Σήμερα πραγματοποιήθηκε επίσης το triple witching στα παράγωγα, δηλαδή η τριπλή λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε μετοχές και δείκτες, εντείνοντας περαιτέρω τη μεταβλητότητα στην αγορά. Παράλληλα, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.






Πού εστίασαν οι επενδυτές

Στο επίκεντρο παρέμεινε σήμερα η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Masdar, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στην ιστορία του Χ.Α. Πρόκειται επίσης για ένα από τα πιο ηχηρά deals στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ.





«Αγκάθι» αποτελεί ο έκτακτος φόρος που επιβλήθηκε στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, ενώ ακολούθησαν οι φήμες για επέκταση και στον τραπεζικό κλάδο, με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να τις διαψεύδουν.







Μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στο εγχώριο ταμπλό, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας ανασκόπησης των δεικτών FTSE Russell και Stoxx. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) θα ενταχθεί στον FTSE 25 και θα πάρει τη θέση της Quest Holdings. Επιπλέον, η Optima Bank και η Quest θα προστεθούν στον Mid Cap και θα αντικαταστήσουν την Alumil και την Premia Properties, οι οποίες θα διαγραφούν από τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την Τρίτη 25 Ιουνίου, καθώς τη Δευτέρα (24/6) το Χ.Α. θα παραμείνει κλειστό λόγω της αργίας του Αγ. Πνεύματος. Σήμερα λήγουν επίσης τα συμβόλαια του Ιουνίου (ΣΜΕ) στην αγορά παραγώγων.






«Ανάσες» μετά τα ρεκόρ στην Wall Street






Προσωρινό χαρακτήρα είχε η αντίδραση των αγοραστών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι κυριότεροι δείκτες αναδιπλώνονται σήμερα, με τον ιταλικό FTSE MIB και τον ισπανικό IBEX 35 να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις (-1,1% και -1,3% αντίστοιχα). Μεικτά πρόσημα σημειώθηκαν στα ασιατικά χρηματιστήρια, υπό την πίεση των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία. Το απότομο «φρένο» στο τεχνολογικό ράλι επηρέασε τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες στο ταμπλό (-1,5%). Νέο ρεκόρ «χτύπησε» ενδοσυνεδριακά ο δείκτης Nifty στην Ινδία.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Live Update: Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Μεγάλες φωτιές σε Αχαΐα και Κρανίδι – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις





Στις φυλακές για τον Λύτρα η πρώην σύζυγος, αίτηση διαζυγίου υποβάλλει η νυν






Το 68,3% των Ελλήνων ζητούν αυστηρότερες τιμωρίες για εγκλήματα σε βάρος γυναικών

Related posts

Ενεργειακή κρίση: Οι Γερμανοί «πάγωσαν» τη διαδικασία πιστοποίησης του Nord Stream 2 – Αύξηση 12% στις τιμές του αερίου

admin

Άνοιξε η πλατφόρμα για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Έκτακτη σύνοδος κορυφής αύριο για την κρίση στην Ουκρανία

admin

Ελαιόλαδο: Στην Ισπανία βάζουν αντικλεπτικά στα σούπερ μάρκετ, όπως στο ουίσκι

admin

Ο billionaire που πιστεύει πως το Bitcoin είναι πιο ασφαλές από τα ομόλογα και το χρυσό

admin

Θ. Φέσσας: Σχέδιo εισόδου στην ηλεκτροκίνηση για τον Όμιλο QUEST

admin

Άδεια από την εργασία λόγω νόσησης με κορωνοϊό: Πότε θεωρείται νόμιμη η απουσία για τον εργαζόμενο

admin

Δεκαετής παραγραφή οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ: Βήμα προς βήμα η διαδικασία

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπαθεί να «σώσει» τις στηρίξεις – Προς 6η εβδομάδα απωλειών

admin