Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση: Πώς εξερράγησαν οι βομβητές των μελών της Χεζμπολάχ – “Το Ισραήλ θα λάβει δίκαιη τιμωρία”

Η κυβέρνηση του Λιβάνου κατηγορεί επισήμως το Ισραήλ για τη “μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας” στη Βηρυτό και στα νότια της χώρας με τις απανωτές εκρήξεις βομβητών τηλεειδοποίσης που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ.

Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός σε αυτό που αναλυτές αποκαλούν μια “πολύ περίπλοκη επίθεση”.

Σε ανακοίνωσή του το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ “θα λάβει δίκαιη τιμωρία” μετά από “αυτή την εγκληματική επίθεση”.

Ο στρατιωτικός αναλυτής, Ελάια Μανιέ, που του ζητήθηκε να κάνει μια πρώτη εκτίμηση για το πώς συνέβη κάνει πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις.

Οι εκρήξεις συνέβησαν σε διάφορες τοποθεσίες του Λιβάνου. Από τη στιγμή της πρώτης έκρηξης, εκρήξεις σημειώνονταν κάθε 30 λεπτά.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή που μίλησε στο Al Jazeera, η επίθεση αυτή “απαιτεί τη συνεργασία περισσότερων της μιας οντοτήτων”.

Κατά την πρώτη εκτίμηση που κάνει, “εάν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να διεισδύσουν στους τηλεειδοποιητές που είχαν παραδοθεί πρόσφατα στη Χεζμπολάχ, αυτό δεν αποκλείει ότι κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στην προμήθεια των συσκευών από το Ιράν, επειδή το Ιράν προμηθεύει τη Χεζμπολάχ στο μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του.

Ο Μανιέ εξηγεί ότι “μια ενέργεια αυτής της κλίμακας χρειάζεται την παρουσία εκρηκτικών υλών υψηλής τεχνολογίας που ακόμη και σε μικρή ποσότητα μπορούν να προκαλέσουν ισχυρή έκρηξη, αλλά και πολύ μεγάλο χρόνο για να τοποθετηθούν σε κάθε τηλεειδοποιητή και μάλιστα αυτό να γίνει χειροκίνητα”.

Είχαν στο εσωτερικό τους εκρηκτικά

Ο ειδικός αναλυτής εκτιμά ότι πρέπει να τοποθετήθηκαν από “ένα έως τρία γραμμάρια εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού ώστε να διατηρηθεί η λειτουργικότητα των βομβητών, των οθονών και όλων των ηλεκτρονικών μερών. Χωρίς δηλαδή να επηρεάζεται η λειτουργία τους”.

Αλλά το συμπέρασμά του είναι ότι “αυτό πρέπει να είναι έργο περισσότερων της μιας υπηρεσιών πληροφοριών” ενώ κάνει λόγο για παραβίαση των “καναλιών εφοδιασμού”.

Ο στρατιωτικός αναλυτής είναι κάθετος και τονίζει ότι “πρέπει να υπάρχουν εκρηκτικά επειδή οι μπαταρίες δεν εκρήγνυνται από μόνες τους στη Βηρυτό, στην κοιλάδα Μπεκαά, στο νότιο Λίβανο και στη Συρία και παντού όπου υπάρχει τηλεειδοποιητής την ίδια στιγμή”.

Όπως λέει “δεν είναι κάτι που σχετίζεται με τη δυσλειτουργία του τηλεειδοποιητή αλλά είναι κάτι που εφαρμόζεται σε αυτόν και εκρήγνυται από μια συχνότητα, πιθανότατα μια ραδιοσυχνότητα”.

Σε αυτή την περίπτωση, καταλαβαίνουμε ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν τοποθετήσει αυτό το εκρηκτικό με την υποστήριξη τρίτης χώρας πριν φτάσουν στη Χεζμπολάχ, λέει ο Μανιέ.

Και καταλήγει ότι είχαν τον χρόνο για να το κάνουν και επεξεργάστηκαν την παρτίδα των βομβητών πολύ καιρό πριν φτάσουν στα χέρια των μελών της Χεζμπολάχ.

Η εκτίμσή του είναι οι Ιρανοί, που έχουν αναλάβει πλήρως τον εξοπλισμό της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης, θα πρέπει να περάσουν κάθε είδους συσκευή που διαθέτουν από εξονυχιστικό έλεγχο για να βεβαιωθούν για την ασφάλειά τους.

- TheTOC

Related posts

Ρωσία: Πυρκαγιά ξέσπασε σε ρωσικό λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση- Βυθίστηκε το οχηματαγωγό που μετέφερε δεξαμενές καυσίμων

admin

Η ασφάλεια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια επιδεινώνεται, προειδοποιεί ο ΙΑΕΑ

admin

Ο Ζελένσκι έφθασε στην Ελβετία για τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία

admin

ΗΠΑ: Συνάντηση Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ με φόντο την “αναθέρμανση του διαλόγου”

admin

Πολωνία: Συνελήφθη Λευκορώσος που φέρεται να διέταξε επίθεση εναντίον στενού συνεργάτη του εκλιπόντος Ναβάλνι

admin

Βρετανία: Οι Εργατικοί διαψεύδουν την υπαναχώρηση στο σχέδιο ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων

admin

Ρωσία: Σταμάτησε η επιχείρηση διάσωσης των 13 εργατών που έχουν εγκλωβιστεί σε χρυσωρυχείο

admin

ΗΠΑ: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ο μη μεταποιητικός δείκτη του ISM

admin

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν μέχρι να απελευθερωθεί και ο τελευταίος όμηρος

admin