Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Έσοδα – ρεκόρ 800 δισ. ευρώ από τον τουρισμό στην Ευρώπη – Τα οφέλη για την Ελλάδα

Συνεχίζεται η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, όπως προκύπτει από την τελευταία έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης “European Tourism Trends & Prospects” που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC).  Η έκθεση αυτή παρακολουθεί τις επιδόσεις του ευρωπαϊκού τουρισμού, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη ανάλυση των τελευταίων τουριστικών και μακροοικονομικών εξελίξεων στην περιοχή. 

Ειδικότερα, οι ξένες αφίξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 6% και οι διανυκτερεύσεις κατά 7%, ξεπερνώντας τα προ Covid επίπεδα του 2019, με τα ποσοστά αυτά ταυτόχρονα να συνιστούν αύξηση της τάξης του 12% και 10% αντίστοιχα σε ετήσια βάση. 

Ώθηση στην τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή έδωσε η ισχυρή ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία. 

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο πρόεδρος της ETC Μιγκέλ Σανθ χαιρέτισε την “πιο ισορροπημένη διασπορά του τουρισμού σε όλη την Ευρώπη, αναφέροντας ότι “είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε την αυξανόμενη διαφοροποίηση του ευρωπαϊκού τουριστικού τοπίου αυτό το τρίμηνο. Αυτό ωφελεί τόσο τους αναδυόμενους προορισμούς όσο και καθιερωμένα hotspots που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υπερπληθυσμού”.

H Νότια Ευρώπη διατηρεί την ελκυστικότητά της 

Τα στοιχεία του έτους δείχνουν ότι τόσο οι παραδοσιακοί όσο και οι μη παραδοσιακοί προορισμοί της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου εξακολουθούν να αποτελούν τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τους τουρίστες στην Ευρώπη. Αξιοσημείωτες αυξήσεις στις αφίξεις σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 καταγράφηκαν σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς όπως η Σερβία ( 40%) και η Βουλγαρία ( 29%), καθώς και σε μακροχρόνια αγαπημένους προορισμούς, όπως η Μάλτα ( 37%), η Πορτογαλία ( 26%) και η Τουρκία ( 22%). Η συνεχιζόμενη επιτυχία αυτών των προορισμών οφείλεται εν μέρει στην καλή σχέση ποιότητας των προσφερόμενων και τιμής και φυσικά στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Αυτό ισχύει για παράδειγμα και με την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει αυξημένες κλιματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα φέτος και των πυρκαγιών. 

Αυξημένη δραστηριότητα παρουσιάζουν επίσης και οι σκανδιναβικές χώρες, με αύξηση των διανυκτερεύσεων από ξένους στη Δανία ( 38%), τη Νορβηγία ( 18%) και τη Σουηδία ( 9%). 

Αντίθετα, αρνητικά είναι τα στοιχεία για την περιοχή της Βαλτικής, με την τουριστική κίνηση να υποχωρεί σε Λετονία (-24%), Εσθονία (-16%) και Λιθουανία (-15%).

Το κόστος αυξάνεται, αλλά οι τουρίστες ξοδεύουν 

Παρά τα θετικά στοιχεία, οι προκλήσεις δε λείπουν από τον ταξιδιωτικό τομέα. Οι επαγγελματίες του τουρισμού αναφέρουν ως μείζονα ζητήματα τέτοιες την αύξηση του κόστους διαμονής, την άνοδο στις τιμές των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και των πτήσεων, καθώς και τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. Πάντως, παρά τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις, οι εν λόγω προκλήσεις φαίνεται να έχουν μειωθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι γενικευμένες αυξήσεις έχουν οδηγήσει και σε αύξηση των ταξιδιωτικών δαπανών. Οι επισκέπτες αναμένεται να δαπανήσουν 800,5 ευρώ δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη φέτος, ποσό αυξημένο κατά 13,7% σε σχέση με πέρυσι. Χαρακτηριστικό είναι πως ο τομέας των καταλυμάτων επωφελήθηκε ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο να αυξάνονται κατά 5,4% και τα ποσοστά πληρότητας κατά 1,8%.

Η χώρα μας είναι ανάμεσα σε εκείνες με τη μεγαλύτερη αύξηση στις ταξιδιωτικές δαπάνες από την αρχή του έτους: Ισπανία (25%), Ελλάδα (25%), Ιταλία (20%) και Γαλλία (16%) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Άλλες χώρες, όπως η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αναμένουν να δουν μεγαλύτερες μέσες διαμονές το 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.

Ο ευρωπαϊκός τουρισμός διαφοροποιείται 

Η έκθεση εντοπίζει μια αυξανόμενη διαφοροποίηση του ευρωπαϊκού τουρισμού, με αναδυόμενους προορισμούς και αγορές να αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους. Στους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό περιλαμβάνονται η αναζήτηση value for money μη παραδοσιακών προορισμών, η επιστροφή των ταξιδιωτών από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και η αυξανόμενη διαθεσιμότητα των σιδηροδρομικών ταξιδιών.

Μαζί με την ενδοπεριφερειακή κινητικότητα, κινητήριος μοχλός της τουριστικής έκρηξης είναι οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ, ωστόσο αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρείται και από την αγορά της Ανατολικής Ασίας και ιδίως της Κίνας. Οι ευρωπαϊκές πόλεις αποδεικνύονται ιδιαίτερος πόλος έλξης για τους Κινέζους επισκέπτες, με την Κίνα να αναμένεται να γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά προέλευσης έως το 2025, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των ταξιδιωτών που επιλέγουν ταξίδια εκτός εποχής καθώς και λιγότερο γνωστούς προορισμούς. Γνώμονας τους είναι η καλή σχέση ποιότητας-τιμής και μοναδικών, αυθεντικών εμπειριών. Ειδικότερα, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση του μεριδίου αγοράς, κατά 86% και 31% αντίστοιχα.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για ταξίδια εκτός της πεπατημένης αντικατοπτρίζεται επίσης στις διαδικτυακές συζητήσεις για τα ευρωπαϊκά ταξίδια, οι οποίες υπογράμμισαν τη γοητεία των φυσικών νησιωτικών περιοχών, όπως η Μαδέρα στην Πορτογαλία και η Magerøya στη Νορβηγία. 

Την ίδια ώρα, η ανάπτυξη των σιδηροδρομικών ταξιδιών ανοίγουν την πόρτα σε επισκέπτες που αναζητούν νέες εμπειρίες και προορισμούς. Για παράδειγηημα, η Deutsche Bahn, ο εθνικός σιδηρόδρομος της Γερμανίας κατέγραψε αύξηση 21% της ταξιδιωτικής κίνησης, επωφελούμενη πρωτίστως από τις γειτονικές χώρες. Οι υπηρεσίες της Eurostar έχουν επιστρέψει στα προ πανδημικά επίπεδα επιβατών, και η Ισπανική σιδηροδρομική εταιρεία Renfe ανέφερε την πώληση 500.000 εισιτηρίων μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη της διεθνούς γραμμής της προς τη Γαλλία. Και οι τρεις αυτοί φορείς έχουν σχέδια να αυξήσουν τη χωρητικότητα τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας τηn αυξανόμενη σημασία του σιδηροδρόμου στον ευρωπαϊκό τουρισμό. 

Related posts

Η ΕΕ θα διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για να αυξηθεί η ικανότητα παραγωγής πυρομαχικών σε 2 εκατομμύρια βλήματα

admin

Δριμεία επίθεση του Μάικ Πενς στον Ντόναλντ Τραμπ με φόντο το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024

admin

Η Ισπανία θα επιβάλει μονομερώς κυρώσεις σε βίαιους Ισραηλινούς εποίκους εάν δεν υπάρξει συμφωνία της ΕΕ

admin

Der Spiegel: Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει πυρομαχικά στο Ισραήλ

admin

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Τεχνολογία: Όσο περισσότερες συσκευές χρησιμοποιεί ένας καταναλωτής τόσο πιο έξυπνες θα γίνονται αυτές

admin

Επίθεση στη Μόσχα: Ρωσική προβοκάτσια για κλιμάκωση του πολέμου “βλέπει” η Ουκρανία

admin

Έφτασε λίγη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σκληρές μάχες στη Τζαμπάλια

admin

Γκουτέρες (OHE): Ανησυχώ για τις πληροφορίες ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στις επιθέσεις στη Γάζα

admin