Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη οργής στο Ισραήλ: Διαδηλώσεις και απεργία για το θάνατο των έξι ομήρων

Την Κυριακή το βράδυ, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη διαχείριση της σύγκρουσης στη Γάζα από την κυβέρνηση, μετά τον εντοπισμό των σορών έξι ομήρων της Χαμάς. Όπως αναφέρει ο Guardian, Οι μαζικές διαδηλώσεις σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ αυξάνουν την πίεση στον πρωθυπουργό Νετανιάχου να καταλήξει σε συμφωνία εκεχειρίας για την επιστροφή των υπόλοιπων ομήρων.

Η γενική απεργία, η πρώτη από τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους, αναμένεται να παραλύσει τη χώρα, με το κλείσιμο κυβερνητικών υπηρεσιών, σχολείων και επιχειρήσεων. Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν θα κλείσει επίσης για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι τα σώματα των ομήρων, που απήχθησαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, βρέθηκαν σε τούνελ στη Ράφα της Νότιας Γάζας. Η εξέταση των σορών έδειξε ότι οι όμηροι εκτελέστηκαν από τη Χαμάς, κάτι που προκάλεσε ευρύτατη οργή κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου, η οποία κατηγορείται ότι δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για την αποτυχία της συμφωνίας και ισχυρίστηκε ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις, κάτι που διαψεύδεται από τις IDF και το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

Όπως μεταδίδει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, ο ηγέτης της συνδικαλιστικής οργάνωσης Histadrut ανακοίνωσε την απεργία και ζήτησε την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αποτυχία στην εξασφάλιση μιας συμφωνίας που θα έσωζε τους ομήρους.

Η απεργία υποστηρίχθηκε από το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοούμενων, το οποίο καλεί σε μια πιο δυναμική αντίδραση. Καθώς ξεκινούν οι κηδείες των ομήρων, η οργή και η δυσαρέσκεια του κοινού αυξάνονται, με τις οικογένειες να απαιτούν την άμεση επιστροφή των υπόλοιπων ομήρων και να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά για να προωθήσει μια συμφωνία.

Η διαδήλωση κλιμακώθηκε με χιλιάδες πολίτες να διαμαρτύρονται στην Ιερουσαλήμ, προσπαθώντας να αποκλείσουν την είσοδο της πόλης, ενώ η αστυνομία τους διαλύει βίαια.

Οι οικογένειες των ομήρων, όπως αυτή του Ελία Κοέν, εκφράζουν την απόγνωσή τους, ζητώντας την άμεση επιστροφή των αγαπημένων τους. Οι κηδείες των ομήρων ρίχνουν επιπλέον λάδι στη φωτιά της λαϊκής οργής.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου, που βρίσκεται υπό πίεση, ισχυρίζεται ότι η διατήρηση του στρατηγικού διαδρόμου της Φιλαδέλφειας στη Γάζα είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της χώρας, κάτι που αμφισβητείται από τις οικογένειες των ομήρων και τα μέλη της αντιπολίτευσης, οι οποίοι θεωρούν ότι η ζωή και οι αξίες είναι πιο σημαντικές από οποιοδήποτε στρατηγικό πλεονέκτημα.

Τέλος, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με την κοινωνία να διχάζεται και τη γενική απεργία να αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω αναταραχές και πίεση στην κυβέρνηση για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ισραήλ: Ο υπουργός Οικονομικών προσφεύγει δικαστικά κατά της απεργίας που κηρύχθηκε αύριο στη χώρα    

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ζήτησε από την γενική εισαγγελέα της χώρας να υποβάλει ένα αίτημα με τη μορφή του κατεπείγοντος στα δικαστήρια για να μπλοκάρει μια προγραμματισμένη πανελλαδική απεργία αύριο Δευτέρα που στοχεύει να πιέσει τον κυβερνητικό συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να φέρει πίσω τους Ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Στην επιστολή του προς τη γενική εισαγγελέα του Ισραήλ, Γκαλί Μπαχαράβ-Μιάρα, ο Σμότριτς υποστηρίζει ότι μια απεργία δεν έχει νομική βάση, δεδομένου ότι στοχεύει να επηρεάσει αθέμιτα σημαντικές πολιτικές αποφάσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια.

Παράλληλα τόνισε ότι μια ευρύτερη απεργία – η οποία θα έκλεινε τη χώρα συμπεριλαμβανομένων των εξερχόμενων πτήσεων – έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες που θα προκαλούσαν περιττές οικονομικές ζημιές εν καιρώ πολέμου.

Το κάλεσμα για μια μονοήμερη γενική απεργία του Αρνον Μπαρ-Νταβίντ, του οποίου το συνδικάτο Histadrut εκπροσωπεί εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες, υποστηρίχθηκε από τους κύριους κατασκευαστικούς κλάδους και επιχειρηματίες του Ισραήλ στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Η απεργία θα ξεκινήσει στις 6 π.μ., τοπική ώρα.

Δεν έχει υπάρξει κάποια άμεση απάντηση από την Μπαχαράβ-Μιάρα.

Με πληροφορίες από The Guardian, - – ΜΠΕ

Related posts

Κατάρ: Ο θάνατος του υπαρχηγού της Χαμάς περιπλέκει τη διαπραγμάτευση με το Ισραήλ για τους ομήρους

admin

Βρετανία και Microsoft εργάζονται από κοινού για το μεγάλο πλήγμα από Κινέζους χάκερ κατά ΗΠΑ

admin

Υεμένη: Ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός στην Ερυθρά Θάλασσα είναι αδύναμος λόγω της αποχής των περιφερειακών μεγάλων δυνάμεων

admin

Προεδρικές εκλογές στο Μεξικό: Η Σέινμπαουμ διατηρεί το ευρύ προβάδισμά της

admin

Η Ολλανδία αίρει την αντίρρησή της και συμφωνεί να ενταχθεί η Βουλγαρία στον χώρο Σένγκεν

admin

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε drone που εκτόξευσαν οι Χούθι

admin

Συνάντηση Ερντογάν με Αμπάς – Για γενοκτονία κατηγόρησε το Ισραήλ ο Τούρκος πρόεδρος

admin

Τη μετονομασία του Bard σε Gemini, ανακοίνωσε η Google

admin

Μπάιντεν: Περιπλέκονται οι συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας μετά τη σημερινή αιματοχυσία στη Γάζα

admin