Image default
PIRAEUS BANK

Χρηματιστήριο: Σε… πελάγη ευτυχίας η αγορά

Σε νέα υψηλά 13 ετών βρίσκεται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ξεπερνά τις 1.430 μονάδες για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2011, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να απέχει ελάχιστα από το ψυχολογικό όριο των 100 δισ. ευρώ -για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πολυετούς οικονομικής κρίσης.

Όλα αυτά συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική αγορά έχει αλλάξει… πίστα και πλέον μπορεί να έχει βάσιμες ελπίδες για την επιστροφή στην κατηγορία των ώριμων – αναπτυγμένων, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί εντός του 2025. Αρκεί βέβαια σε λίγους μήνες ένας από τους τρεις διεθνείς οίκους να εντάξουν το Χ.Α. στην περιβόητη «watchlist».

Η χθεσινή άνοδος του Γενικού Δείκτη ανεβάζει τη συνολική απόδοση μέσα στο 2024 στο 11%, ενώ επιταχύνει στο 29% το ράλι από τα χαμηλά των 1.111 μονάδων στις αρχές Οκτωβρίου. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, μάλιστα, η αγορά αγνοεί… επιδεικτικά τη λέξη διόρθωση, καθώς το υποστηρικτικό κλίμα, η θετική ειδησεογραφία και οι επιλεκτικές στηρίξεις απορροφούν με άνεση τις όποιες προσπάθειες αφομοίωσης των κεκτημένων.

Με όχημα τις Πειραιώς, Entersoft

Η τρέχουσα εβδομάδα βρίθει εξελίξεων, με κυριότερη όλων την εν εξελίξει αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τρ. Πειραιώς, η οποία ξεκίνησε χθες (4/3) και θα διαρκέσει μέχρι και αύριο το απόγευμα (6/3). Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι τεράστιο, με το βιβλίο των προσφορών να έχει ήδη υπερακαλυφθεί. Κι όλα αυτά, ενόσω η μετοχή της Πειραιώς στο ταμπλό έφθασε στα 4,2 ευρώ (υψηλό 3ετίας), ξεπερνώντας σε όρους κεφαλαιοποίησης τα 5,2 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, την παράσταση κλέβει και το deal της Entersoft με την Olympia Group, η οποία έχει δεσμευτική συμφωνία για την απόκτηση του 53% των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής στην τιμή των 8 ευρώ. Το αντίτιμο ανεβάζει την αποτίμηση της Entersoft στα 240 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει P/E 33x και P/BV 10x. Αυτές οι αποτιμήσεις, εύλογα, έδωσαν ώθηση και στις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, οι οποίες τη Δευτέρα έκαναν σημαντικό ράλι.

Τα εταιρικά αποτελέσματα

Πέραν τούτων, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο και στη ροή δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 12μηνο του 2023. Χθες, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και ΤτΕ ανακοίνωσαν την επίτευξη κερδοφορίας (231 εκατ. ευρώ για τον ΔΑΑ και 77 εκατ. ευρώ για την ΤτΕ), με τις διοικήσεις να προχωρούν στη διανομή ικανοποιητικού μερίσματος (0,33 ευρώ για τον ΔΑΑ και 0,67 ευρώ για την ΤτΕ).

Σήμερα, την Τετάρτη και την Πέμπτη ακολουθούν οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Cenergy, Optima, Attica Bank, Autohellas, Eurobank και Alpha Bank, ενώ η εβδομάδα ολοκληρώνεται με τον χρησμό του DBRS, ο οποίος ήταν ο πρώτος από τους μεγάλους οίκους που επανέφερε την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Related posts

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Personal Banking της Τράπεζας Πειραιώς

NEWSROOM

Πειραιώς: Από 20/12 οι πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης σε δικαιούχους αγρότες

admin

Αναβαθμίζει τη σύσταση για Τράπεζα Πειραιώς η JP Morgan

admin

Πειραιώς: Με Paulson βασικό επενδυτή μετά την αύξηση κεφαλαίου

admin

Με 19% στην Piraeus Bank Romania η EBRD

admin

Που μειώνει τα επιτόκια καταθέσεων η Πειραιώς

admin

Απέρριψε η Πειραιώς τη νέα βελτιωμένη πρόταση της Seajets για εξαγορά της ANEK

ad

ΟΤΟΕ: Καμία απόλυση στόν κλάδο!Η απάντηση στην Πειραίως

NEWSROOM

Πειραιώς: Υπερκάλυψη κατά 6 φορές για το διεθνές βιβλίο της ΑΜΚ

admin