Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Χρεοκόπησε η Signa, από τις μεγαλύτερες εταιρίες ακινήτων στην Ευρώπη

Η Signa Holding του Αυστριακού μεγιστάνα Ρενέ Μπένκε κήρυξε σήμερα πτώχευση και ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στο Εμπορικό Δικαστήριο της Βιέννης προκειμένου να τεθεί σε διαδικασία εσωτερικής αναδιάρθρωσης.

“Παρά τις σημαντικές προσπάθειες των τελευταίων εβδομάδων, δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα για εξωδικαστική αναδιάρθρωση”, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Πριν από λίγες εβδομάδες ο ιδιοκτήτης του Chrysler Building στη Νέα Υόρκη, καθώς και άλλων υψηλού προφίλ κτιρίων, Ρενέ Μπένκο παραχώρησε την προεδρία του Εποπτικού Συμβουλίου του Ομίλου στον εμπειρογνώμονα αναδιάρθρωσης Αρντ Γκάιβιτς, ενώ την περασμένη Παρασκευή κήρυξε πτώχευση η θυγατρική της στη Γερμανία  Signa Real Estate Management Germany.

Όπως σημειώνει το Reuters, η πλέον απότομη αύξηση των επιτοκίων στην 25χρονη ιστορία της ευρωζώνης έχει οδηγήσει σε βουτιά των τιμών των ακινήτων στη Γερμανία, όπου δραστηριοποιούνταν μεγάλο μέρος των εργασιών του ομίλου.

Η Signa απέδωσε τα προβλήματά της σε εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις δραστηριότητές της στα ακίνητα, καθώς και την πίεση που ασκείται στα καταστήματα λιανικής διάσημων εμπορικών ευρωπαϊκών δρόμων.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, τον Οκτώβριο είχε προηγηθεί η πτώχευση του λιανικού βραχίονα του ομίλου Signa Sports United.

“Στον τομέα των ακινήτων, εξωτερικοί παράγοντες είχαν το τελευταίο διάστημα αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων”, τονίζει ο Όμιλος και εξηγεί ότι στόχος του είναι να αναδιαρθρωθεί ώστε να επιστρέψει στην κερδοφορία, με διάθεση ποσοστού έως 30% στους πιστωτές.

Η Signa θεωρείτο για χρόνια ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ομίλους στον κλάδο των ακινήτων και των εμπορικών συναλλαγών στην Ευρώπη, με assets αξίας περίπου 27 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters.

Η εταιρεία είχε βρεθεί υπό μεγάλο δανεισμό από τράπεζες, μεταξύ των οποίων η ελβετική Julius Baer, που αποκάλυψε ότι είχε έκθεση στη Signa άνω των 600 εκατ. ελβετικών φράγκων (678 εκατ. δολάρια).

Η Signa ιδρύθηκε το 2006 ως διάδοχος της Immofina, ενώ πέρα από τον τομέα των κτηματομεσιτικών η εταιρία επένδυσε και στο λιανικό εμπόριο, εξαγοράζοντας μεταξύ άλλων τις γερμανικές αλυσίδες πολυκαταστημάτων Galeria Kaufhof και Kika/Leiner και την Globus στην Ελβετία.

Το 2018 ο Ρενέ Μπένκο απέκτησε εμμέσως το 24% των αυστριακών εφημερίδων “Krone” και “Kurier”.

Τα πιο διάσημα ακίνητα της Signa στη Βιέννη περιλαμβάνουν το “Χρυσό τετράγωνο” και το ξενοδοχείο Hyatt στην ακριβότερη περιοχή της αυστριακής πρωτεύουσας. Ο Όμιλος Signa κατασκευάζει ακόμη τον Πύργο του Έλβα (Elbtower) στο Αμβούργο, όπου πλέον έχουν παγώσει οι εργασίες, ενώ όπως προαναφέρθηκε στη Νέα Υόρκη συμμετέχει στην ιδιοκτησία του διάσημου Chrysler Building.

Related posts

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι χαιρετίζει “τα νέα που περιμέναμε” από την Μπαχμούτ

admin

Ιορδανία: Ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων ωθεί την περιοχή στην “άβυσσο” μιας ευρύτερης σύγκρουσης

admin

Η ολλανδική Στρατιωτική Υπηρεσία είχε ενημερώσει τη CIA για ουκρανικό “σχέδιο ανατίναξης” του Nord Stream

admin

ΗΠΑ: Κορυφαίοι διπλωμάτες θα μεταβούν στην Αίγυπτο για διαβουλεύσεις σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

admin

Δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διέκοψαν τον πλου τους το σαββατοκύριακο

admin

Ισραήλ: Σάλος με δηλώσεις υπερεθνικιστή υπουργού για χρήση πυρηνικών στη Γάζα

admin

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις την Πρωτοχρονιά

admin

Νίγηρας: Διαδηλώσεις εναντίον των Γάλλων στρατιωτών σε Νιαμέι και Καλάμ

admin

Γκαμπόν: Ο γαλλικός όμιλος Eramet επανεκκινεί τις εξορύξεις από την Πέμπτη

admin