Θετική και ουσιαστική, χαρακτηρίζουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς την κίνηση της Eurobank και, επισημαίνουν ότι η στήριξη των μετόχων στην παρούσα φάση αποτελεί το «κλειδί» για την θωράκιση των τραπεζών και την σταθερότητα του κλάδου.
Το εγχείρημα της τράπεζας, ωστόσο, είναι δύσκολο να υιοθετηθεί και από τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα, καθώς όπως ε
…
Θετική και ουσιαστική, χαρακτηρίζουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς την κίνηση της Eurobank και, επισημαίνουν ότι η στήριξη των μετόχων στην παρούσα φάση αποτελεί το «κλειδί» για την θωράκιση των τραπεζών και την σταθερότητα του κλάδου.
Το εγχείρημα της τράπεζας, ωστόσο, είναι δύσκολο να υιοθετηθεί και από τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα, καθώς όπως εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας «κανένα πιστωτικό ίδρυμα δεν αντέχει να απορροφήσει ισχυρό πλήγμα στα κεφάλαιά του εξ ου και δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί μία τέτοιου μεγέθους συναλλαγή».
Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την εφαρμογή δραστικών λύσεων με στόχο την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και υπογραμμίζουν ότι μετά από τόσα χρόνια αύξησης των NPEs είναι η πρώτη φορά που οι πάντες (σ.σ. επόπτης, κυβέρνηση και τράπεζες) παράγουν έργο με στόχο την σωτηρία του κλάδου.
Τόσο το σχέδιο της δημιουργίας μιας εταιρείας Asset Protection Scheme την εισήγηση του οποίου ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τον σύμβουλο, την JP Morgan, όσο και το σχέδιο μείωσης των NPEs κατά 40 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο παρουσιάσθηκε χθες στην Φρανκφούρτη, στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό από κλιμάκιο της ΤτΕ, αποτελούν δύο δυνατά εργαλεία προς την κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως έγραψε ήδη , το κλιμάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τα στελέχη του SSM κυρίως για τις επιπτώσεις από την χρήση του αναβαλλόμενου φόρου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων πλευρών μόλις ξεκίνησε και θα υπάρξουν αλλεπάλληλες επαφές.
Σε κάθε περίπτωση η διαφορά των παραπάνω σε σχέση με την ανεξάρτητη κίνηση της Eurobank είναι ότι χρειάζονται από 6 έως 10 μήνες για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης και αφού προηγουμένως αποκλειστεί το οποιαδήποτε στοιχείο κρατικής στήριξης.
Ετος τιτλοποιήσεων
Το μόνο βέβαιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι το 2019 μετά από τις κινήσεις της Eurobank ανοίγει ο δρόμος για τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Οι εγκρίσεις που έχει λάβει η τράπεζα από τις εποπτικές αρχές εντός και εκτός των συνόρων δημιουργούν προηγούμενο και στρώνουν το έδαφος και για τις άλλες τράπεζες», τονίζει στέλεχος έτερης τράπεζας και προσθέτει: «Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλοι την θετική συγκυρία που προκαλεί η κίνηση της Eurobank σε συνδυασμό με τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε».
Εχει προβάδισμα
Μετά την κίνηση αυτή κανένα τραπεζικό στέλεχος δεν αμφισβητεί την δυναμική που αποκτά η Eurobank έναντι των ανταγωνιστών της. «Απεδείχθη ότι όταν ο μέτοχος, κατά βάση ο βασικός μέτοχος, έχει σχέδιο και στηρίζει την επένδυσή του, ακόμη κι αν έχει χάσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, μπορούν να βρεθούν δυναμικές και άμεσες λύσεις», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος μεγάλης τράπεζας σχολιάζοντας την στήριξη του Fairfax, αλλά και των επενδυτών που εκπροσωπεί προς την Eurobank.
Το ζήτημα της στήριξης από την πλευρά των μετόχων αποτελεί ένα από τα πλέον «καυτά» θέματα του τραπεζικού κλάδου, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη ότι ορισμένοι ξένοι μέτοχοι, βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, δεν προωθούν ουσιαστικά την περαιτέρω ανάπτυξη της επένδυσής τους.