Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το νέο μοντέλο χρηματοδότησης έργων της Intralot

«Εμείς ως Intralot έχουμε ολοκληρώσει τις επενδύσεις μας σε ότι αφορά τα προϊόντα που προσφέρουμε και τα όποια πρόσθετα κεφάλαια χρειαστούμε στο μέλλον, θα αφορούν τη χρηματοδότηση νέων μακροπρόθεσμων συμβολαίων που θα διεκδικήσουμε και στα οποία οι δαπάνες θα έχουν εμπροσθοβαρή χαρακτήρα». Αυτό υποστηρίζει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Intralοt Χρυσόστομος Σφάτος, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων:

  • Μέσα από την ήδη ολοκληρωθείσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 130 εκατ. ευρώ, από το υπό έκδοση εταιρικό ομόλογο (η δημόσια προσφορά ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή) και από την αμέσως επόμενη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, αποπληρώνεται πλήρως το ομολογιακό δάνειο που επί τόσα χρόνια είχε απασχολήσει την εισηγμένη.
  • Η Intralοt έκλεισε το 2023 με ένα δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA κοντά στο 2,5, ενώ πέρυσι οι καθαρές ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν θετικές και διαμορφώθηκαν γύρω στα 35-40 εκατ. ευρώ.
  • Τουλάχιστον κατά την επόμενη τριετία, οι ελεύθερες ταμειακές ροές προβλέπεται να συνεχιστούν.

«Έχουμε αλλάξει ριζικά τον τρόπο που θα χρηματοδοτούμε στο εξής τις εργασίες μας. Δεν θα συμβαίνει αυτό που γινόταν στο παρελθόν, όταν η Intralot δανειζόταν η ίδια κάθε φορά απ’ όπου μπορούσε. Αντίθετα, στο εξής οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές θα μειώνουν το δανεισμό μας και οι όποιες νέες χρηματοδοτικές ανάγκες προκύπτουν, θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με νέες συμβάσεις που θα αναλαμβάνουμε και θα καλύπτονται από τις τράπεζες (έχει υπάρξει συνεννόηση με αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) με τη μέθοδο του project finance. Με την πρόοδο των νέων συμβάσεων θα αποπληρώνονται τα δάνεια του project finance και παράλληλα θα προκύπτουν κέρδη για την εταιρεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρυσόστομος Σφάτος.

Αντίθετα, τα όποια σχέδια για αυτόνομη εισαγωγή της θυγατρικής των ΗΠΑ σε αμερικανικό χρηματιστήριο φαίνεται να αναβάλλονται επ’ αόριστον. «Είναι μεν κάτι που το έχουμε στο μυαλό μας, αλλά εκτιμώ ότι θα πρέπει να μεγαλώσουμε πρώτα, πριν προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Ίσως το να εισέλθουμε στο χρηματιστήριο με μια αποτίμηση χαμηλότερη του ενός δισ. δολαρίων να μην αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη» υποστηρίζει ο CEO της θυγατρικής της Intralot στις ΗΠΑ Νίκος Νικολακόπουλος.

Με λυμένο το χρηματοδοτικό ζήτημα, με ήδη ολοκληρωθείσες επενδύσεις στο μέτωπο των προϊόντων (o γενικός διευθυντής τεχνολογίας του ομίλου Κων/νος Φαρής ανέφερε ότι όλες οι νέες συμβάσεις θα διεκδικηθούν με βάση τη νέα πλατφόρμα που δημιούργησε η εισηγμένη) η Intralοt αποβλέπει σε σειρά νέων συμβολαίων τόσο στο μέτωπο των λοταριών στις ΗΠΑ, όσο και σε αυτό των συστημάτων εποπτείας και ελέγχου των παιγνιομηχανών, καθώς στη χώρα υπάρχουν σήμερα γύρω στα 600.000 μηχανές που δεν είναι συνδεδεμένες με το σύστημα.

Το business plan της Intralot έχει υπολογιστεί -για λόγους συντηρητικότητας- με βάση την παραδοχή πως θα κερδηθούν δύο μόνο συμβόλαια λοταριών και ένα διαχείρισης-εποπτείας παιγνιομηχανών στις ΗΠΑ, ωστόσο η διοίκηση της εισηγμένης δηλώνει πως κατά πάσα πιθανότητα θα διεκδικήσει και τα 12-13 συμβόλαια που λήγουν την επόμενη διετία, θεωρώντας πως τουλάχιστον τα πέντε έως έξι θα τα διεκδικήσουν με μεγάλες αξιώσεις.

Related posts

Διαψεύδει συζητήσεις για πώληση η Μινέττα Ασφαλιστική

admin

Τρ. Πειραιώς: Νέες χρηματοδοτήσεις σε ΜμΕ με ESG

admin

Dimand: Στις 7/9 η τακτική γενική συνέλευση, τα θέματα

admin

Attica: Επίμονος πληθωρισμός, αυξανόμενο κόστος χρήματος

admin

Μεγάλου: Η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοστατεί στον τομέα των εναλλακτικών επενδύσεων

admin

Το σχέδιο της ΔΕΗ για ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης

admin

Trastor: Επενδύσεις 49 εκατ. ευρώ το 2022 για αγορά επτά ακινήτων

admin

Coca Cola HBC: Αύξηση τζίρου 17% στο εννεάμηνο, το guidance για 2023

admin

Επεκτείνει τη συνεργασία της με την HELLENiQ ENERGY η SAP

admin