Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος επιτηδεύματος: Κούρεμα 50% σε όλα, αλλά όχι σε όλους – Δείτε παραδείγματα

Ακόμα μεγαλύτερο όφελος έκρυβε τελικά

η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να «ψαλιδίσει» για όλους τους επαγγελματίες (φυσικά πρόσωπα) το τέλος επιτηδεύματος κατά 50% το 2024

. Όχι μόνο δεν εξαιρεί τελικά όσους δηλώνουν λογιστικά κέρδη κάτω από το ελάχιστο

τεκμαρτό εισόδημα

, αλλά επεκτείνει την έκπτωση αυτή και σε όλα τα υποκαταστήματα (γραφεία κλπ) που μπορεί να έχει ο φορολογούμενος.

Από την άλλη, η έκπτωση 50% δεν «περνάει» σε όσους… δεν είναι επαγγελματίες. Δεν ισχύει δηλαδή για τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) αλλά ούτε και για τους «μπλοκάκηδες» που, πάντως, φορολογούνται σαν μισθωτοί και με αφορολόγητο –αλλά χωρίς να εκπίπτουν ως δαπάνες από κέρδη τα έξοδά τους όπως οι «κανονικοί» επαγγελματίες. Και ενώ πλήρωναν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος εδώ και 10 χρόνια (400-500 ευρώ αντί 650 ευρώ) θα είναι η πρώτη φορά το 2024 που θα καταβάλουν…. υψηλότερο τέλος επιτηδεύματος από όλα τα υπόλοιπα υπόχρεα φυσικά πρόσωπα.

Μείωση έως 50% στην επιβάρυνση
Για παράδειγμα, αν ένας επαγγελματίας (ασφαλιστής ή φυσιοθεραπευτής κλπ) έχει ταυτόχρονα δύο γραφεία (πχ ένα στα βόρεια και ένα στα νότια προάστια της Αθήνας) αλλά κάθε χρόνο «το τερματίζει» στις δαπάνες φτάνοντας στο 100% όσων εισπράττει, τότε εμφανίζει λογιστικά κέρδη μηδέν (0) ευρώ και δεν πληρώνει ποτέ καθόλου φόρο εισοδήματος, αλλά καταβάλλει μόνον τέλος επιτηδεύματος 1.250 -αντί το «τυπικό» ποσό των 650 ευρώ διότι προστίθενται και άλλα 600 ευρώ για κάθε επιπλέον επαγγελματική εγκατάσταση.

Με την αρχική διάταξη που είχε τεθεί σε διαβούλευση, τα 1.250 ευρώ θα μειώνονταν σε 1.087,5 ευρώ. Διότι θα είχε έκπτωση 25% στο «ατομικό» τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ (και μόνο) και όχι 50% επειδή δηλώνει μηδενικό εισόδημα, που είναι πολύ μικρότερο από το όποιο ελάχιστο τεκμαρτό μπορεί να του αντιστοιχεί (πχ 10.920 ευρώ για 6 χρόνια άσκησης του επαγγέλματος).

Έτσι το 2024:

  • – θα είχε έκπτωση 162,5 ευρώ και θα πλήρωνε τέλος επιτηδεύματος 1.087,50 ευρώ (δηλαδή τα 487,50 αντί 650 ευρώ ως «ατομικό» και 600 ευρώ για το υποκατάστημα όπου δεν ίσχυε καμία μείωση).
  • – θα πλήρωνε για πρώτη φορά όμως και φόρο εισοδήματος 1.102,4 ευρώ
  • – συνολικά δηλαδή θα έδινε 2.190 ευρώ. Η επιβάρυνση θα έφτανε μέχρι και τα 940 ευρώ.

Ωστόσο με βάση την νέα διάταξη που έρχεται προς ψήφιση, όλα τα παραπάνω αλλάζουν:

  • · κερδίζει επιπλέον έκπτωση 162,5 ευρώ στο «ατομικό» τέλος επιτηδεύματος (25% των 650 ευρώ). Θα έχει διπλάσια έκπτωση 325 ευρώ
  • · κερδίζει και επιπλέον έκπτωση 300 ευρώ, με μείωση 50% στο τέλος των 600 ευρώ. για το 2ο γραφείο ή ιατρείο κλπ. θα δώσει 300 αντί 600 ευρώ που έδινε για αυτό.
  • · συνολικά θα δώσει 625 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, αντί 1.250 που πλήρωνε.

Αν και κερδίζει 625 ευρώ, με εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος θα κληθεί να πληρώσει έτσι 1.102,4 ευρώ φόρο εισοδήματος (για εισόδημα 10.920 ευρώ) και 625 για τέλος επιτηδεύματος.

Διαβάστε περισσότερα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Πέθανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι ΚίσινγκερChampions League: Μαγική βραδιά με 31 γκολ και ματσάρες – Προκρίθηκαν στους 16 Άρσεναλ, Αϊντχόφεν – Δείτε όλα τα γκολΆγριο έγκλημα στην Τουρκία: 42χρονο μοντέλο και η 15χρονη κόρη της δολοφονήθηκαν από τον πρώην σύζυγό της

Related posts

Χλόη Λασκαρίδη: Η Ελλάδα παρουσιάζει άνοδο στις τουριστικές αγορές

admin

e-ΕΦΚΑ – Συντάξεις: Νέο εξώδικο για λάθη στον επανυπολογισμό τους

admin

Σταϊκούρας: Εξετάζουμε την έκδοση πράσινου ομολόγου

admin

Ακίνητα – Ε9: Ποιοι και μέχρι πότε πρέπει να κάνουν διορθώσεις

admin

ΑΑΔΕ: «Ποδαρικό» της εφορίας με ψηφιακό δελτίο αποστολής και πελατολόγιο

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε η πλατφόρμα – Τι να προσέξετε

admin

Στη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα ο Σταϊκούρας – Ποια η ατζέντα

admin

Ο Έλληνας επιχειρηματίας που παντρεύεται την πριγκίπισσα της Ιορδανίας – Πώς η οικογένεια Θερμιώτη πλούτισε στη Βενεζουέλα

admin

Επίδομα βενζίνης: Ξεκινούν αύριο Τρίτη οι αιτήσεις ανάλογα με τον ΑΦΜ – Πώς θα γίνει η πληρωμή

admin