Στην ουσιαστική βοήθεια του Μάριο Ντράγκι στο θέμα της αποφυγής του Grexit και της διατήρησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών εστιάσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ομιλία του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ακαδημία Αθηνών, από όπου κατέστησε αναγκαία την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι τα βιβλία ιστορίας θα αναφέρουν ότι ο Μάριο Ντράγκι συνέβαλε στη διάσωση του ευρώ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης» τόνισε ο Στουρνάρας σε χαιρετισμό του κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας .
Υπενθύμισε ότι στις 26 Ιουλίου 2012, με την ιστορική φράση του, «η ΕΚΤ θα κάνει ό, τι χρειάζεται για τη διάσωση του ευρώ», ο Ντράγκι μετρίασε τις πολύ ασταθείς αγορές ομολόγων οι οποίες είχαν ήδη αρχίσει να τιμολογούν τη διάλυση του ευρώ, χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ.
Έκτατε, όπως συμπλήρωσε, ο Μάριο Ντράγκι μετέτρεψε την ΕΚΤ σε μια ώριμη και εντελώς ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα η οποία έφερε ένα μεγάλο μέρος του φορτίου για τη διάσωση το ευρώ.
«Κυβέρνησε το σκάφος της ΕΚΤ με ισχυρή ηγεσία και ορθολογισμό, αναζητώντας πάντοτε συναίνεση, συναισθηματική νοημοσύνη και, τέλος, με μεγάλη αποφασιστικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά Στουρνάρας.
Νωρίτερα, σε ομιλία του γεμάτη ηχηρά μηνύματα προς τους ηγέτες και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ακριβώς ένα μήνα προτού παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ στη διάδοχό του, Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Ντράγκι επισήμανε: «Η πραγματική σύγκλιση στο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι σημαντική για τη συνοχή της νομισματικής ένωσης. Έτσι, είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να βοηθηθούν να συγκλίνουν ξανά οι χώρες που έμειναν πίσω από την αρχή της κρίσης, και ιδίως η Ελλάδα».
Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης ανέδειξε τη σημασία «αποτελεσματικών μηχανισμών ασφάλισης» (effective insurance mechanisms), εννοώντας την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, δηλαδή έναν κοινό ευρωπαϊκό «κουμπαρά», που θα θωρακίσει τις τράπεζες και συνολικά τις οικονομίες της ευρωζώνης και θα συνοδευθεί από την ταχύτερη σύγκλιση των δημοσιονομικών πολιτικών και την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων στα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης. Όπως κατέστησε σαφές, αυτή η πολιτική αποτελεί μονόδρομο για να αποφευχθούν νέες κρίσεις. «Θέλουμε να ορίζουμε τις συγκυρίες, όχι να οδηγούμαστε από αυτές. Η διάγνωση για το τι πρέπει να γίνει είναι καθαρή και ο δρόμος έχει στρωθεί», είπε χαρακτηριστικά.