Image default
TOP STORIES ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Σήμα «έγκαιρης προειδοποίησης» από ΕΚΤ για προβληματικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει σχέδια για επικαιροποίηση των τραπεζικών κανόνων που θα στοχεύουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση των χρεοκοπημένων τραπεζών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα διασωθούν (bail out) από τους φορολογούμενους αλλά με δικούς τους πόρους (bail in), σύμφωνα με έγγραφα της Ε.Ε. που είδε το Reuters.

Οι νέοι κανόνες θα απαιτούν από τις αρχές της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να προειδοποιούν έγκαιρα εάν υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης τράπεζας, αναφέρουν τα έγγραφα.

Οι προτάσεις της ΕΕ έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης ευαισθησίας στον τραπεζικό κλάδο μετά τη συγχώνευση της UBS με την Credit Suisse και την πτώχευση αρκετών αμερικανικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank.

Η ΕΕ στοχεύει να επικαιροποιήσει τους κανόνες για την αντιμετώπιση πτωχευμένων τραπεζών που θεσπίστηκαν μετά την οικονομική κρίση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, όταν οι φορολογούμενοι πλήρωσαν το λογαριασμό.

Έκτοτε, η χρήση των κανόνων «εξυγίανσης» ευρωπαϊκών τραπεζών είναι περιορισμένη και πρέπει να επικαιροποιηθούν, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε τύπο τράπεζας, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Μέχρι σήμερα, πολλές τράπεζες μικρότερου ή μεσαίου μεγέθους που πτωχεύουν έχουν αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο εθνικών καθεστώτων που συχνά περιλαμβάνουν τη χρήση χρημάτων των φορολογουμένων (bail out) αντί των διχτυών ασφαλείας που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία, όπως το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) στην Τραπεζική Ένωση, που μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην εξυγίανση» σημειώνεται.

Οι τράπεζες συνεισφέρουν στο SRF, που διοικεί το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της ΕΕ, το οποίο πρωτοστατεί στο κλείσιμο τραπεζών που πτωχεύουν.

Οι προτάσεις θα καθιστούν τους κανόνες «κατάλληλους για όλες τις τράπεζες στην ΕΕ ανεξάρτητα από το μέγεθος, το επιχειρηματικό μοντέλο και τη δομή ευθυνών τους, ακόμη και για τις μικρότερες και μεσαίες τράπεζες, εάν απαιτείται από τις επικρατούσες συνθήκες».

Τα κράτη της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν τον τελευταίο λόγο για τις προτάσεις που αναμένεται να δημοσιευτούν στις 18 Απριλίου.

Η ΕΚΤ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης, και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές στα 27 κράτη της ΕΕ που ρυθμίζουν τις μικρότερες τράπεζες, θα έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν το SRB «αρκετά νωρίς» εάν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος πτώχευσης ή πιθανής πτώχευσης μιας τράπεζας, τονίζεται στα έγγραφα.

Οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν την εξουσία να αποσύρουν την άδεια μιας τράπεζας σε μια τέτοια κατάσταση, προστίθεται. 

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα αναλάβει νέο ρόλο και θα ελέγχει αν οι τράπεζες μπορούν να εκκαθαριστούν ομαλά σε περίοδο κρίσης, ενώ παράλληλα θα διεξάγει πανευρωπαϊκές ασκήσεις για να συγκρίνει πως εφαρμόζονται οι νέοι κανόνες εξυγίανσης στο σύνολο των κρατών μελών. 

Οι προτάσεις θέτουν κοινά κριτήρια για τη βελτίωση και την εναρμόνιση του επιπέδου προστασίας των καταθετών, αλλά δεν ρυθμίζουν τα διαφορετικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι χώρες, όπως τα θεσμικά συστήματα προστασίας ή το δίχτυ ασφαλείας που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία, που είναι γνωστό ως «Θεσμικά Συστήματα Προστασίας». (IPS)

Η Γερμανία έχει προειδοποιήσει την ΕΕ να μην παραβιάσει τους κανόνες για τα «Θεσμικά Συστήματα Προστασίας». 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνέταξε τις προτάσεις, είπε ότι το πακέτο είναι ισορροπημένο.

Related posts

Bank of America: Πτώση στα τριμηνιαία κέρδη, μειώθηκαν τα deals

admin

Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Alpha Bank Cyprus ο Μίλτος Μιχαηλάς

admin

Alpha: Απόδοση άνω του 20% για όσους συμμετάσχουν στην ΑΜΚ βλέπει η Eurobank Equities

admin

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη της Morgan Stanley το Q4

admin

Χ.Α.: Αντίρροπες δυνάμεις στο Χρηματιστήριο

admin

Στο 3% ανήλθαν τα επιτόκια στη Νορβηγία, πιθανές κι άλλες αυξήσεις

admin

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ

admin

Διάκριση της Εθνικής Τράπεζας στα «Focus Economics – Forecast Awards 2021»

admin

Μακρόν και Σουλτς βρίσκονται στην ίδια σελίδα

admin