Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προειδοποιήσεις στα Σκόπια και από το ΝΑΤΟ

Με νέα αυστηρή προειδοποίηση, αυτή τη φορά από το ΝΑΤΟ, συνεχίστηκε χθες η θύελλα αντιδράσεων που σήκωσε την Κυριακή η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας με την επιλογή της να αποκαλέσει τη χώρα «Μακεδονία» κατά την τελετή ορκωμοσίας της. Στη μερική αναδίπλωση που οδηγήθηκε εκ των υστέρων μέσω του γραφείου της (το οποίο παρουσίασε την πρωτοβουλία της ως «πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού») απάντησε χθες το ΝΑΤΟ μέσω αξιωματούχου, ο οποίος σημείωσε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», υπογραμμίζοντας ότι «η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στη Συμμαχία με το συνταγματικό της όνομα και εκπροσωπείται στο ΝΑΤΟ με αυτό», χαρακτηρίζοντας την «πολύτιμο σύμμαχο».

Από την πλευρά του, ο έλληνας ΥΠΕΞ, αφού τόνισε ότι η ελληνική και η διεθνής αντίδραση στο ολίσθημα της νέας προέδρου ήταν άμεση, δήλωσε πως η πιστή και καλή τη πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών συνιστά προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. «Εμείς απαιτούμε τη συμμόρφωση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι «δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου πολιτικού», αλλά «θέμα τήρησης των συμφωνημένων». Οσον αφορά τα τρία μνημόνια που εκκρεμούν, ο ίδιος επανέλαβε ότι θα έρθουν στη Βουλή όταν «πειστεί η ελληνική πλευρά ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση».

Μπακογιάννη: Ευρώπη «γιοκ»

Σχολιάζοντας το ζήτημα, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως αν η κυβέρνηση φέρει τώρα τα μνημόνια προς ψήφιση, όπως της ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα δοθεί το μήνυμα ότι «ετεροπροσδιοριζόμαστε». Η πρώην ΥΠΕΞ προειδοποίησε πως αν επιμείνουν (στη χρήση του όρου «Μακεδονία»), «ευρωπαϊκή προοπτική «γιοκ»», ενώ, ταυτόχρονα, προέβλεψε ότι ως κυβέρνηση «θα συνετιστούν και θα ακολουθήσουν την πεπατημένη», καθώς «οι πιέσεις από Αμερικανούς και Ευρωπαίους θα είναι κολοσσιαίες». «Η Ευρώπη απαιτεί και ευρωπαϊκή λογική» ήταν το σχόλιο του Κωστή Χατζηδάκη.

Στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων, στα Σκόπια χθες έγινε κυβερνητική συνεδρίαση την ώρα που κυκλοφορούν δύο σενάρια πιθανών ΥΠΕΞ: το θετικό, που θέλει τον μετριοπαθή, νεαρό αντιπρόεδρο του VMRO-DMNE Τίμτσο Μουκούντσκι να αναλαμβάνει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, και το αρνητικό, που θέλει τον πρώην ΥΠΕΞ του Γκρουέφσκι, Αντόνιο Μιλόσοσκι. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τα Σκόπια, η νέα κυβέρνηση υπολογίζεται να έχει σχηματιστεί έως τις 10-11 Ιουνίου.

Related posts

Ντόρα Μπακογιάννη: Διαφωνώ με τον Σαμαρά, αλλά δεν υπάρχει καμιά «βεντέτα»

admin

Μίνα Γκάγκα: Λεκτική επίθεση στην υπουργό από ανεμβολίαστους υγειονομικούς

admin

ΣΥΡΙΖΑ για Attica Bank: Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ακόμη χειρότερες – Ο Μητσοτάκης θα λογοδοτήσει

admin

Αλβανία, ΕΕ και κράτος δικαίου

admin

Μητσοτάκης – αγρότες: το αργότερο Τρίτη η συνάντηση

admin

Συνέστησε στον Ανδρουλάκη να καταθέσει μηνύσεις για τις παρακολουθήσεις

admin

Νέα «βόμβα» στον ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε από την ευρωομάδα ο Κούλογλου

admin

Πόσο επηρεάζει την Ελλάδα η ήττα του Ερντογάν

admin

Ενδοοικογενειακή βία: Οι 13 νέες διατάξεις για την αντιμετώπισή της – Ανακοινώσεις Φλωρίδη για τους δράστες

admin