Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προειδοποιήσεις στα Σκόπια και από το ΝΑΤΟ

Με νέα αυστηρή προειδοποίηση, αυτή τη φορά από το ΝΑΤΟ, συνεχίστηκε χθες η θύελλα αντιδράσεων που σήκωσε την Κυριακή η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας με την επιλογή της να αποκαλέσει τη χώρα «Μακεδονία» κατά την τελετή ορκωμοσίας της. Στη μερική αναδίπλωση που οδηγήθηκε εκ των υστέρων μέσω του γραφείου της (το οποίο παρουσίασε την πρωτοβουλία της ως «πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού») απάντησε χθες το ΝΑΤΟ μέσω αξιωματούχου, ο οποίος σημείωσε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», υπογραμμίζοντας ότι «η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στη Συμμαχία με το συνταγματικό της όνομα και εκπροσωπείται στο ΝΑΤΟ με αυτό», χαρακτηρίζοντας την «πολύτιμο σύμμαχο».

Από την πλευρά του, ο έλληνας ΥΠΕΞ, αφού τόνισε ότι η ελληνική και η διεθνής αντίδραση στο ολίσθημα της νέας προέδρου ήταν άμεση, δήλωσε πως η πιστή και καλή τη πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών συνιστά προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. «Εμείς απαιτούμε τη συμμόρφωση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι «δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου πολιτικού», αλλά «θέμα τήρησης των συμφωνημένων». Οσον αφορά τα τρία μνημόνια που εκκρεμούν, ο ίδιος επανέλαβε ότι θα έρθουν στη Βουλή όταν «πειστεί η ελληνική πλευρά ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση».

Μπακογιάννη: Ευρώπη «γιοκ»

Σχολιάζοντας το ζήτημα, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως αν η κυβέρνηση φέρει τώρα τα μνημόνια προς ψήφιση, όπως της ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα δοθεί το μήνυμα ότι «ετεροπροσδιοριζόμαστε». Η πρώην ΥΠΕΞ προειδοποίησε πως αν επιμείνουν (στη χρήση του όρου «Μακεδονία»), «ευρωπαϊκή προοπτική «γιοκ»», ενώ, ταυτόχρονα, προέβλεψε ότι ως κυβέρνηση «θα συνετιστούν και θα ακολουθήσουν την πεπατημένη», καθώς «οι πιέσεις από Αμερικανούς και Ευρωπαίους θα είναι κολοσσιαίες». «Η Ευρώπη απαιτεί και ευρωπαϊκή λογική» ήταν το σχόλιο του Κωστή Χατζηδάκη.

Στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων, στα Σκόπια χθες έγινε κυβερνητική συνεδρίαση την ώρα που κυκλοφορούν δύο σενάρια πιθανών ΥΠΕΞ: το θετικό, που θέλει τον μετριοπαθή, νεαρό αντιπρόεδρο του VMRO-DMNE Τίμτσο Μουκούντσκι να αναλαμβάνει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, και το αρνητικό, που θέλει τον πρώην ΥΠΕΞ του Γκρουέφσκι, Αντόνιο Μιλόσοσκι. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τα Σκόπια, η νέα κυβέρνηση υπολογίζεται να έχει σχηματιστεί έως τις 10-11 Ιουνίου.

Related posts

Ευρωεκλογές: Ρεκόρ μεταπολίτευσης η αποχή, προβλέπουν δημοσκόποι – Θα πάρει το «2» μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ;

admin

Τριγμοί στη Λευκωσία για τα έγγραφα του Μπίτζιου

admin

Τι έδειξε το πρώτο crash test στην οκτωκομματική Βουλή

admin

Αριστερό ατού

admin

Μητσοτάκης: «Μεθοδεύσεις» οι σφοδρές επικρίσεις του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος Δικαίου

admin

Νίκος Σούλης: «Θα είμαι δίπλα του, αν με χρειαστεί»

admin

Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε αριθμούς

admin

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Στα ύψη η αντιπαράθεση στη Βουλή – Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή

admin

Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Εκτιμούμε την ηγεσία και τη συμβολή της Ελλάδας

admin