Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Παράθυρο” για παράταση της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα – Ισραήλ: “Μία ημέρα εκεχειρίας για κάθε 10 ομήρους”

Εντείνονται οι προσπάθειες των εμπλεκόμενων μερών στις διαπραγματεύσεις για να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να συνεχιστεί η ανταλλαγή ομήρων και κρατούμενων με Ισραήλ και Χαμάς να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός του Ισράηλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν του είπε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν “με πλήρη ισχύ” όταν τερματιστεί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο ο Νετανιάχου είπε ότι θα καλωσόριζε μια παράταση της κατάπαυσης του πυρός εάν κάτι τέτοιο διευκόλυνε την απελευθέρωση άλλων δέκα ομήρων ημερησίως.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι Μπάιντεν και Νετανιάχου συμφώνησαν “να συνεχίσουν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση όλων των ομήρων”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να παρατείνει την παύση των μαχών στη Γάζα για να συνεχιστεί η ασφαλής απελευθέρωση των ομήρων και να παραδοθεί κρίσιμη βοήθεια στους αμάχους.

O Μπάιντεν είπε ότι ο ίδιος και ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα παραμείνουν “αφοσιωμένοι για να δουν ότι αυτή η συμφωνία εφαρμόζεται πλήρως και θα εργαστούν επίσης για την παράταση της συμφωνίας”. 

Ο Μπάιντεν είπε ότι η συμφωνία που συνήφθη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ήταν “δομημένη έτσι ώστε να μπορεί να επεκταθεί”.

Και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν νωρίτερα είχε πει ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για την παράταση της τετρήμερης εκεχειρίας, αλλά αυτό θα αποφασιστεί τελικά από τη Χαμάς.

“Θα μπορούσε η παύση να παραταθεί για άλλη μια μέρα, δύο ημέρες, ή τρεις ημέρες ή ακόμα περισσότερο”, είπε ο Σάλιβαν στο ABC. “Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Χαμάς γιατί αυτό που είπε το Ισραήλ είναι ότι είναι έτοιμο για άλλη μια μέρα εκεχειρίας για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνει η Χαμάς”.

“Εάν σταματήσει η παύση, η ευθύνη για αυτό βαραίνει τους ώμους της Χαμάς, όχι τους ώμους του Ισραήλ”, υποστήριξε ο συνεργάτης του Μπάιντεν.

Πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η παλαιστινιακή οργάνωση “ενημέρωσε τους μεσολαβητές”, δηλαδή το Κατάρ και την Αίγυπτο, ότι οι ένοπλες ομάδες που κρατούν Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας “συμφωνούν να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για δύο έως τέσσερις ημέρες”.

Αυτές οι παλαιστινιακές ομάδες “πιστεύουν ότι είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση άλλων 20-40 Ισραηλινών αιχμαλώτων”, είπε η πηγή αυτή.

Η συμφωνία για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός λήγει το βράδυ της Δευτέρας. Στο πλαίσιό της προβλέπεται η απελευθέρωση 50 ομήρων, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Related posts

Ινδία: Επέβαλε δασμούς αντιντάμπιγκ για 5 χρόνια σε μέρος των εισαγωγών χάλυβα από την Κίνα

admin

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε την πρώτη γραμμή του μετώπου εν μέσω εικασιών για απομάκρυνση του διοικητή των ενόπλων δυνάμεων

admin

Μέρι Ντέιλι (Fed): Πιθανώς ακόμα δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος

admin

Σύντομα στην Ελλάδα τα τρία πρώτα ελικόπτερα Romeo του ΠΝ – Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές

admin

Επίθεση δέχθηκε ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος FvD Τιερί Μποντέ, δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές

admin

Τουλάχιστον 6 τραυματίες από επιδρομή Ουκρανων μαχητών σε ρωσική περιοχή

admin

Δυτική Όχθη: Οι Ταξιαρχίες Τουλκάρεμ εκτέλεσαν δύο Παλαιστίνιους για “συνεργασία’ με το Ισραήλ

admin

Σλοβακία: Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο θεωρεί πως η Ουκρανία βρίσκεται “υπό τον έλεγχο” των ΗΠΑ

admin

VISA: Οι έξι τάσεις που θα επικρατήσουν το 2024 στον κλάδο των πληρωμών παγκοσμίως

admin