Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα (ΣΥΡΙΖΑ), ο Μητσοτάκης, η Ούρσουλα και η καρέκλα, οι τράπεζες βγάζουν ομόλογα, η μάχη των Πεταλιών (συνέχεια)

Αρα, μήπως την κάνουν σήμερα, χθες το βράδυ πάντως συνεδρίαζαν για να λάβουν τελικές αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν. Το πιθανότερο είναι ότι στις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε ένα νέο κόμμα στη Βουλή, αλλά έναν πολιτικό φορέα με 10 βουλευτές που θα εκπροσωπούνται από τον Χαρίτση που προβάρει κοστούμι αρχηγού. Χθες πάντως στη Βουλή (εκεί που αποκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης κόμμα… Black Friday, -50%) το θέαμα ήταν ενδεικτικό, δεν εμφανίστηκαν ούτε οι μισοί από τους 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Που σημαίνει ότι ο Κασσελάκης επί της ουσίας δεν έχει 35 βουλευτές, γιατί αν τους είχε θα ήταν εκεί, δίπλα σε εκείνον τον φουκαρά τον Φάμελλο που παρίστανε κάποτε και τον ιεροεξεταστή των media ως πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των media.

Μητσοτάκης – Φον ντερ Λάιεν


-Λοιπόν δεν κρατήθηκα χθες, ρώτησα την (καλή) πηγή μου στο Μ.Μ. για εκείνη τη φημολογία που σέρνεται εδώ και μέρες ότι ο Μητσοτάκης… φεύγει το φθινόπωρο για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να πάρω κοφτά την απάντηση, «ο πρόεδρος δεν φεύγει, και να του είχε προταθεί πάλι ”όχι” θα έλεγε, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, εμείς απ’ ό,τι ξέρουμε η Ούρσουλα πιθανότατα θα ξανακερδίσει τη θέση και ο Μητσοτάκης την έχει στηρίξει όσο μπορεί”.

Tο Μαξίμου για τους νοικοκυραίους

-Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, στο Μαξίμου άκουσαν και τον πρόεδρο Stefanos να κάνει άνοιγμα στους νοικοκυραίους. Επικοινώνησα κι εγώ με έναν άνθρωπο εκεί και τον βρήκα στα όρια της… αποπληξίας. «Να αποκηρύξει το κόμμα του που έφερε τον νόμο Κατρούγκαλου και έβαλε 30 νέους φόρους», μου απάντησε ο άνθρωπος, ο οποίος μου εξήγησε ότι με βάση τα focus groups ο Κασσελάκης ούτε… απέξω δεν περνά από τη μεγάλη μάζα των νοικοκυραίων.

Εκτός γραφείου

-Αφού έκλεισαν μια σειρά εκκρεμοτήτων σε νομοθετικό επίπεδο και έκανε αρκετά μεγάλα ταξίδια στο εξωτερικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να του φτιάξουν πρόγραμμα περιοδειών στο εσωτερικό, έτσι ώστε να βγαίνει πιο τακτικά από το Μέγαρο Μαξίμου τις επόμενες εβδομάδες και να βρίσκεται στην περιφέρεια.

Η πρώτη περιοδεία της Συρεγγέλα

-Μιας και είπα για περιοδείες, να σας πω ότι η νέα γραμματέας της ΝΔ, η «Έλα, Συρεγγέλα» κατά τον Μητσοτάκη, κατά κόσμον Μαρία Συρεγγέλα, έκανε χθες την πρώτη της περιοδεία με τη νέα ιδιότητα στα Ιωάννινα, όπου λαμβάνει χώρα και το συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Πήγε στο νοσοκομείο, είδε τους εκεί κομματικούς και από εβδομάδα θα συνεχίσει, ενώ έχει ξεκινήσει και την εγκατάστασή της στο νέο της γραφείο, στον δεύτερο όροφο της Πειραιώς.

Οι τράπεζες ετοιμάζουν ομολογιακές εκδόσεις

-Έρχονται και νέες εκδόσεις ομολόγων από τις τράπεζες στο πλαίσιο των MREL (Ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις) μετά την πρόσφατη έκδοση της Eurobank. Τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας στις αγορές, σε συνδυασμό και με την εντυπωσιακή υπερκάλυψη του placement της Εθνικής, κάνουν τις τράπεζες να φέρουν μπροστά χρονικά τις εκδόσεις που υποχρεούνται να κάνουν με μια τουλάχιστον τράπεζα να ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα. Με την έκδοση της Eurobank οι υποχρεώσεις των ελληνικών τραπεζών για το 2024 ανέρχονται σε 2,5 δισ. Ευρώ, με το πρόγραμμα των MREL να πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του 2025.

Ξεκινούν 1η Δεκεμβρίου κλιματικά stress tests

-Ξεκινάει την 1η Δεκεμβρίου το κλιματικό stress tests για τις Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική. Η δοκιμασία θα διαρκέσει έως 12 Μαρτίου 2024 και οι τράπεζες πρέπει να αναφέρουν συγκεντρωτικά δεδομένα για τις ίδιες όπως και για τις επιχειρήσεις – πελάτες τους. Η άσκηση βασίζεται στην απαίτηση για μείωση 55% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030 και ουσιαστικά οι τράπεζες καλούνται να δοκιμάσουν την επίπτωση που θα έχει η παραπάνω απαίτηση στο πελατολόγιό τους. Η έκθεση των τραπεζών σε κλιματικούς κινδύνους θα υπολογιστεί με βάση μια σειρά παραμέτρων, όπως το κλίμα κάθε χώρας, οι μηχανισμοί των τραπεζών για την αξιολόγηση των κινδύνων, οι δευτερογενείς επιπτώσεις κ.ά. Για τη διενέργεια του κλιματικού stress test θα ζητηθεί από τις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα και έχουν τζίρο πάνω από 40 εκατ. ευρώ, να αναφέρουν στις τράπεζες τις εκπομπές τους σε διοξείδιο του άνθρακα, όπως και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για το δεύτερο κλιματικό stress test και οι ελληνικές τράπεζες μετέχουν στην άσκηση με 110 τράπεζες από όλη την ΕΕ. Συμπέρασμα: Οι τράπεζες μετατράπηκαν στην κρίση σε ελεγκτικό μηχανισμό της εφορίας. Τώρα χρειάζεται να αναπτύξουν και δραστηριότητες περιβαλλοντικής εποπτείας και διαχείρισης.

AEGEAN: Συμφώνησε ήδη άνω του 60% των μετόχων

-Στις 14 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της AEGEAN με θέμα την έγκριση απόκτησης ιδίων τίτλων κτήσης μετοχών (Warrants), σε συνέχεια της συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο, προ τριετίας, εν μέσω πανδημίας για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης από την Ελληνική Δημοκρατία, με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης ποσού 120 εκατ. ευρώ. Στο επεξηγηματικό σημείωμα εν όψει της γενικής συνέλευσης αναφέρεται ότι «το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έχει λάβει επιστολές από τους μετόχους, οι οποίοι εκπροσωπούν άνω του 60% του μετοχικού κεφαλαίου, με βάση τις οποίες προτίθενται να υπερψηφίσουν στην επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων την απόκτηση των τίτλων κτήσης μετοχών, καθώς κατά τη γνώμη τους η απόκτηση αυτή είναι προς όφελος των μετόχων και της εταιρίας».

Τα νέα από το μέτωπο των Πεταλιών

-Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η μάχη των Πεταλιών. Τα τελευταία νέα είναι ότι ο Μάρης Εμπειρίκος κατέθεσε αγωγή κατά τριών φυσικών προσώπων και της εταιρείας Πεταλιοί και ζητά ακύρωση των αποφάσεων της τακτικής ΓΣ, όπου τα βασικά θέματα ήταν τα εξής δύο: 1. Έγκριση των Ετήσιων Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων (Ισολογισμός – Αποτελέσματα χρήσεως – Πίνακας Διάθεσης Αποτελεσμάτων και Προσάρτημα) της εταιρικής χρήσεως 1-1-2022 έως 31-12-2022 (85ης Χρήσης), καθώς και των επ’ αυτών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου. 2. Έγκριση συνολικής διαχείρισης που έλαβε χώρα κατά τη χρήση 1-1-2022 έως 31-12-2022 (85ης Χρήσης), κατά το άρθρο 108 Ν. 4548/2018. Όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πρωτοδικείου, τα αρχικά των φυσικών προσώπων κατά των οποίων στράφηκε ο Εμπειρίκος και ζητά 150 χιλ. ευρώ για ηθική βλάβη είναι (επώνυμο, όνομα): Κ. Σ. Γ. Β., Κ. Α.

Ο Καράτζης τα πάει «πρίμα» στον αέρα, αλλά «ναυάγησε» στη θάλασσα

-Την τελευταία διετία ο Όμιλος Καράτζη, πέρα από τα πλαστικά, τα ξενοδοχεία και την ενέργεια, επεκτάθηκε και στον τομέα των μεταφορών. Έτσι, αφενός προχώρησε στη δημιουργία της Panellenic Private Aviation που εστιάζει σε ιδιωτικές πτήσεις με πολυτελή τζετ. Όπως προβάλει η εταιρεία «συνδέοντας την Ελλάδα με την Ευρώπη, ο στόλος της Panellenic διαθέτει υπερσύγχρονα τζετ, παγκόσμιας κλάσης πλήρωμα καμπίνας και premium υπηρεσίες εν πτήσει». Η Panellenic ξεκίνησε τις εμπορικές πτήσεις από τον Μάιο του 2021 με ένα ιδιόκτητο αεροσκάφος τύπου Cessna XLS. Εντός του 2022 όμως προέβη στην αγορά ενός δεύτερου αεροσκάφους ίδιου τύπου αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Όπως αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, «στον τομέα της αεροπορικής δραστηριότητας, μετά την επιτυχημένη ενσωμάτωση και του δεύτερου αεροσκάφους και την πλήρη ετήσια επιχειρησιακή του λειτουργία, εξετάζεται η αγορά τρίτου ίδιου τύπου αεροσκάφους, καλύπτοντας την υψηλή ζήτηση πτήσεων της αγοράς του private aviation». Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τομέας εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση -αναλογικά βέβαια- στον κύκλο εργασιών με 4,65 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι 1,53 εκατ. ευρώ το 2021 ( 204%). Εκτός από τον αέρα, όμως, ο Όμιλος Καράτζη ανοίχτηκε και στη θάλασσα. Έτσι, τον περασμένο Απρίλιο συμμετείχε με ποσοστό 50% στην ίδρυση της Horizon See Lines, που αγόρασε το πλοίο Santa Irini και εκτέλεσε ημερήσιες κρουαζιέρες κατά την περσινή τουριστική περίοδο στο δρομολόγιο Ηράκλειο-Σαντορίνη. Εδώ όμως τα πράγματα δεν πήγαν καλά και ο όμιλος εγκατέλειψε τον κλάδο της ακτοπλοΐας, προχωρώντας σε αποεπένδυση από τη ναυτιλιακή, «με πώληση του πλοίου και με σκοπό την εκκαθάριση της εταιρείας». Με άλλα λόγια, στους ουρανούς τα πάει καλά, στη θάλασσα όμως… «ναυάγησε».

Και εγένετο NUNTIUS CAPITAL

-Μέσα στο καλοκαίρι η Nuntius ΑΧΕΠΕΥ του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη άλλαξε χέρια και τώρα αλλάζει και διακριτικό τίτλο. Με προ ημερών απόφαση της έκτακτης γ.σ. των μετόχων τροποποιήθηκε το πρώτο άρθρο του καταστατικού της (σύσταση – επωνυμία) και θα χρησιμοποιεί το «NUNTIUS CAPITAL». Μέσα στο καλοκαίρι έγινε και αύξηση κεφαλαίου κατά 1 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και πλέον το μετοχικό κεφάλαιο της χρηματιστηριακής εταιρείας ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ. Οι νέοι μέτοχοι (η οικογένεια Daouk από το Λονδίνο και Ghorayeb από τη Βηρυτό) έχουν προ καιρού λάβει θέση στο ΔΣ, όπου τη θέση του προέδρου και μη εκτελεστικού μέλους κατέχει ο Πέτρος Δούκας, πρώην Υφυπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Καραμανλή, ενώ ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης συνεχίζει να εκτελεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου.

Τα σχέδια του ΟΠΑΠ για τα παιχνίδια

-Χορταστική η τηλεδιάσκεψη του ΟΠΑΠ, αν και έκαναν ερωτήσεις μόνον τέσσερις αναλυτές (από Eurobank Equities, Edison, JPM και Piraeus Securities) ο επικεφαλής του Οργανισμού, Γιαν Κάρας, ήταν… ορεξάτος και έριξε φως σε αρκετά από τα σχέδια του Οργανισμού. Αρχικά, για το Eurojackpot, το πανευρωπαϊκό παιχνίδι τύπου Τζόκερ με τα πολύ μεγάλα χρηματικά έπαθλα για το οποίο ο ΟΠΑΠ έχει αποκτήσει την άδεια και προγραμματίζει να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με αρχικό χρονικό στόχο το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου, όπως είχε αναφέρει η διοίκηση σε προγενέστερη ενημέρωση. Μετά για το Τζόκερ που ανανεώνεται και από τις αρχές Δεκεμβρίου θα μοιράζει 100.000 ευρώ σε κάθε τυχερό της 2ης κατηγορίας και τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ στην 1η κατηγορία, μια κίνηση που θα αυξήσει σημαντικά τους τζίρους. Ακόμη, αποκάλυψε πως το Free Win, το πρώτο δωρεάν παιχνίδι για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ που είναι διαθέσιμο μέσω του OPAP Store App, έχει στηρίξει την περαιτέρω άνοδο της εφαρμογής αφού από όταν ξεκίνησε 100.000 νέοι πελάτες έχουν εγγραφεί στο OPAP Store App, το οποίο κατέγραψε νέο ρεκόρ με τη βάση των χρηστών του να αγγίζει τους 800 χιλιάδες.

Όλοι ευτυχισμένοι στο Χρηματιστήριο

-Όσοι βιάστηκαν να πουλήσουν τις μετοχές της Εθνικής που αγόρασαν με 5,3 ευρώ, πάνω από τα 6 ευρώ, κλείδωσαν τα κέρδη τους για να αγοράσουν Χριστουγεννιάτικα δώρα. Οι υπόλοιποι, είδαν τη μετοχή της Εθνικής νωρίς χθες το πρωί -στα 20’ πρώτα λεπτά της συνεδρίασης- να υποχωρεί στα 6,056 ευρώ (-3,72%) και τελικά να κλείνει στα 3,2 ευρώ. Προχθές, άλλαξαν χέρια μετοχές της ΕΤΕ αξίας 42 εκατ. ευρώ και χθες μόλις 11 εκατ. ευρώ. Επομένως όλοι βγαίνουν κερδισμένοι από αυτή τη διαδικασία που αναβαθμίζει το κύρος του ΧΑ και ταυτόχρονα απελευθερώνονται κεφάλαια που θα αναζητήσουν νέες επενδυτικές επιλογές. Χθες, εκτός από την Εθνική ήταν η σειρά του ενεργειακού τομέα με τη Motor Oil, τη Mytilineos και τον ΑΔΜΗΕ να προσελκύουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο τζίρος της αγοράς ξεπέρασε τα 142 εκατ. ευρώ και ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε πάνω από τις 1.258 μονάδες, περιμένοντας την επενδυτική βαθμίδα της 1ης Δεκεμβρίου και τις υπόλοιπες μετοχικές κινήσεις προσέλκυσης διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.

Η τελευταία γενική συνέλευση της ΑΝΕΚ

-Στο ευρύχωρο αμφιθέατρο της Λεωφόρου Καραμανλή, στα Χανιά, ολοκληρώθηκε χθες το δράμα γύρω από τη συγχώνευση της ΑΝΕΚ με τον όμιλο Attica Group στον οποίο η επενδυτική εταιρεία Strix Holdings, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, κατέχει το 97,5%. Ακόμη και για την ΑΝΕΚ δεν χρειάστηκαν πολλές διαδοχικές συνελεύσεις, οι αποφάσεις ελήφθησαν με επαρκή πλειοψηφία, σχεδόν ταυτόχρονα με τη γενική συνέλευση των μετόχων του Attica Group που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Επόμενο επεισόδιο, οι σχετικές εγκρίσεις από την Επιτροπή Εταιρικών Πράξεων του Χρηματιστηρίου που θα εγκρίνει την ανταλλαγή των μετοχών.

Από το Χρηματιστήριο στα βιολογικά προϊόντα

-Ο Σωκράτης Λαζαρίδης έχει συνδέσει το όνομα και την καριέρα του με όλες τις καλές και τις κακές στιγμές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αφού ξεκίνησε να εργάζεται το 1994 στο παλιό και εμβληματικό εκείνο κτίριο της οδού Σοφοκλέους 10 και αποχώρησε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στο κτίριο της Λεωφόρου Αθηνών, τον Μάρτιο του 2022, με μια γενναία αποζημίωση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σ. Λαζαρίδης βρήκε εύκολα εργασία ως Διευθύνων Σύμβουλος. Όχι σε μια εταιρεία σχετική με τα χρηματιστηριακά αλλά σε μια εταιρεία βιολογικών προϊόντων διατροφής. Η εταιρεία Symbeeosis είναι η σχετικά νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία του ιδρυτή της Apivita Νίκου Κουτσιανά. Ο Ν. Κουτσιανάς πούλησε την πετυχημένη εταιρεία φυσικών καλλυντικών Apivita, στον ισπανικό όμιλο Puig το 2017 και αποχώρησε οριστικά το 2021. Με τα χρήματα που εισέπραξε αφιερώθηκε στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων διατροφής, όπως είναι το βιολογικό μέλι, με την εταιρεία Symbeeosis, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τις μεγάλες -όπως πιστεύει- δυνατότητες της χώρας μας, μέσα από την τοπική χλωρίδα και τη μελισσοκομία.

Δύο αδέρφια κινούν 100 χρόνια ιστορίας

-Ο Γιάννης και η Ειρήνη Κυριακίδη είναι δύο αδέλφια που διευθύνουν από κοινού μια δικηγορική εταιρεία με ιστορία 100 χρόνων, την «Κυριακίδης Γεωργόπουλος» η οποία στην Ελλάδα απασχολεί ούτε λίγο ούτε πολύ 120 δικηγόρους. Η συγκεκριμένη εταιρεία προετοίμασε από ελληνικής πλευράς τη μεταβίβαση του 9% της Alpha Bank από το ΤΧΣ στη Unicredit. Η «Κυριακίδης Γεωργόπουλος Δικηγορική Εταιρεία» ήταν ο νομικός σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας «Lightsourcebp» για την υπογραφή συμφωνίας απόκτησης από την εταιρεία «HelleniQ Energy» χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής ισχύος έως 180 MW. Υποστήριξε νομικά, τη διαδικασία μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Λιμανιού Ηγουμενίτσας από το ΤΑΙΠΕΔ στην κοινοπραξία Grimaldi -Minoan- EKEB, με το τίμημα-ρεκόρ για περιφερειακό λιμένα ύψους 84 εκατ. Ευρώ. Επίσης υποστήριξε τη νικήτρια κοινοπραξία (Grimaldi – Minoan που προσέφερε 80 εκατ. ευρώ) για τη διεκδίκηση του Λιμανιού του Ηρακλείου. Έχει κι άλλα deals στο pipeline.

- --.gr

Related posts

Κτηματολόγιο: Νέο νομοσχέδιο για την ένταξη των περιοχών ισχύος του κτηματολογικού κανονισμού Δωδεκανήσου

admin

Οι 22+2 παράγοντες που θα διαμορφώσουν την εικόνα της κτηματαγοράς το 2024 (πίνακας)

admin

Πώς κατοικίες με λίγα τετραγωνικά μεταμορφώνονται σε σπίτια με εντυπωσιακή αυτάρκεια στην εξοχή και το αστικό τοπίο

admin

ΑΑΔΕ: Ξεκαθαρίζουν και πληρώνονται οι τελευταίες αποζημιώσεις ενοικίων

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα ισχυρά κέρδη της Παρασκευής «μάζεψαν» τις απώλειες του Σεπτεμβρίου

admin

Παράταση 2 έως 6 μηνών στην καταβολή φορολογικών οφειλών για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές

admin

Εφορία: Πώς μπορείτε να αμφισβητήσετε τα πρόστιμα

admin

Νίκος Παπαθανάσης: Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο για καλάθι της Σαρακοστής

admin

Σκυλακάκης: Το «πράσινο» τιμολόγιο δεν πλήττει τον ανταγωνισμό… πλήττει εκείνους που δεν θέλουν τον ανταγωνισμό

admin