Image default
TOP STORIES

Οι Ευρωπαικές τράπεζες τρέμουν την Ρωσία – Όλη η λίστα

rusia palatiaΑκόμη και για όσους δεν παρακολουθούν στενά τα σκαμπανεβάσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών, το τελευταίο κύμα καταγγελιών για ξέπλυμα χρημάτων που θα πλήξει ορισμένες τράπεζες της περιοχής αποτελεί λόγο να αποστρέψουν το βλέμμα με απόγνωση.

Τράπεζες από την Swedbank AB έως και τη Raiffeisen Bank International φέρονται να έχουν χειριστεί ένα ευρύ φάσμα ύποπτων συναλλαγών που περιλαμβάνουν ρωσικά χρήματα. Θα χρειαστούν μήνες, αν όχι και χρόνια, για τους ρυθμιστές και τους φορείς επιβολής του νόμου να καθορίσουν ποιες, αν υπάρχουν, από τις αξιώσεις είναι πραγματικές. Αλλά μια τράπεζα ξεχωρίζει:  η Danske Bank A/S. Είναι ήδη αντικείμενο ποινικών ερευνών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τον χειρισμό ύποπτων συναλλαγών ύψους 230 δισ. δολαρίων, με το τεράστιο μέγεθος των κατηγοριών που αντιμετωπίζει η δανέζικη τράπεζα να την τοποθετούν σε μία κατηγορία από μόνη της. Το κατά πόσον αυτές οι πιο πρόσφατες υποθέσεις βρίσκονται στην ίδια κατηγορία μένει να φανεί.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι προβληματικές στο να εντοπίζουν τη διακίνηση των παράνομων κεφαλαίων και αναμφίβολα αυτό θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος συμμόρφωσής τους. Η απουσία ενός ενιαίου οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχει επιδεινώσει την ανεπάρκεια της κατακερματισμένης εποπτείας. Επιπλέον, οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ έχουν πιέσει τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις πιο σκληρά για την ποιότητα των συστημάτων και των ελέγχων και όχι μόνο για τους ισολογισμούς τους.

Προς το παρόν, οι επενδυτές δεν περιμένουν πριν πατήσουν το “κουμπί” της πώλησης. Πρέπει όμως να κάνουν μία παύση και να εξετάσουν το ευρύτερο πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και τα πλεονεκτήματα κάθε περίπτωσης.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις, οι τράπεζες στην Ευρώπη λειτουργούν συνήθως υπό πολλαπλές δικαιοδοσίες. Το γεγονός ότι οι τράπεζες αυτές συνδέονται ξαφνικά με αμφισβητούμενες συναλλαγές αντικατοπτρίζει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν όταν χτίζουν πλατφόρμες και χειρίζονται κεφάλαια σε απομακρυσμένες χώρες, όπου οι γλωσσικές διαφορές, για παράδειγμα, περιπλέκουν την εποπτεία. Οι επενδυτές και οι ρυθμιστικές αρχές φαίνεται να έχουν εφησυχαστεί για έναν κίνδυνο που υπάρχει πάντα σε κάθε επιχείρηση που εργάζεται διασυνοριακά.

Επιπλέον, εδώ και χρόνια, οι διαχειριστές κεφαλαίων ευνόησαν τις τράπεζες στις βόρειες οικονομίες της Ευρώπης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των αποτιμήσεών τους. Η Swedbank και η Nordea διαπραγματεύονται και οι δύο με premium επί της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων τους, ενώ ανταγωνιστές όπως η Deutsche Bank AG και η UniCredit SpA υποφέρουν από το μεγάλο discount. Το ξεκαθάρισμα που ακολούθησε μετά τα πακέτα διάσωσης στη Σκανδιναβία από τη δεκαετία του 1990 επέτρεψε στις τράπεζες της περιοχής να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση από μια θέση ισχύος. Το φαινομενικά απλό και σταθερό εμπορικό τραπεζικό μοντέλο τους, τους εξασφάλισε τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, καθώς οι ομολόγοι τους στη Νότια Ευρώπη αγωνίστηκαν με πληθώρα από κρίσεις που διακινδύνευσαν ακόμη και την ύπαρξή τους κατά την τελευταία δεκαετία.

Η συνειδητοποίηση ότι αυτές οι φαινομενικά εγκρατείς τράπεζες στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία κυνηγούσαν την ανάπτυξη σε πιο ασταθή τμήματα της αγοράς, ενώ οι μονάδες τους στη Βαλτική ίσως λειτουργούσαν ως κόμβος για τους ρώσους εγκληματίες, ωθεί προς μια ευρεία αναθεώρηση. Οι επενδυτές θα συνειδητοποιήσουν ότι, στον τραπεζικό τομέα, η ασφάλεια είναι ένα σχετικό πράγμα. Στην βιασύνη τους, διατρέχουν τον κίνδυνο να αγνοήσουν τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες.

 Αυτές είναι οι εμπλεκόμενες τράπεζες

Danske Bank A / S

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας παραδέχτηκε το Σεπτέμβριο ότι τα 230 δισεκατομμύρια δολάρια που διέρρευσαν από τη μικροσκοπική της μονάδα της Εσθονίας μεταξύ του 2007 και του 2015 ήταν πιθανώς ύποπτα.

Η τράπεζα διερευνάται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς και από τις αρχές της Δανίας, της Εσθονίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.

Swedbank ΑΒ

Ο σουηδικός τηλεοπτικός φορέας SVT ισχυρίστηκε ότι περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ύποπτες συναλλαγές κινήθηκαν μεταξύ της Danske Bank και της Swedbank κατά την περίοδο 2007-2015, συνδέοντας τη σουηδική τράπεζα με το σκάνδαλο Danske ύψους 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η τράπεζα διερευνάται από τις αρχές χρηματοπιστωτικής εποπτείας της Σουηδίας και της Εσθονίας. Διεξάγεται επίσης έρευνα από την Αρχή Οικονομικού Εγκλήματος της Σουηδίας για φερόμενη παραβίαση των κανόνων περί εμπιστευτικών πληροφοριών.

Nordea Bank Abp

Η μεγαλύτερη σκανδιναβική τράπεζα φέρεται ότι διέθεσε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ σε δυνητικά βρώμικα χρήματα, με πόρους που έφτασαν από την αποτυχημένη λιθουανική τράπεζα Ukio Bankas και κατευθύνονταν στις εταιρείες κελύφους σε χώρες όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι και ο Παναμάς, σύμφωνα με τη φινλανδική ραδιοτηλεόραση YLE.

Ο επενδυτής Bill Browder υπέβαλε καταγγελίες στις σκανδιναβικές αρχές τον Οκτώβριο αναφέροντας 405 εκατομμύρια δολάρια ύποπτων κεφαλαίων που διατέθηκαν μέσω της τράπεζας. Η Σουηδία αποφάσισε να μην διερευνήσει, αλλά η Φινλανδία δεν έχει ακόμη πει εάν θα το κάνει.

ING Groep NV

Η ολλανδική τράπεζα ήταν ενήμερη για τη δυνητική συμμετοχή σε ξέπλυμα χρήματος ενός από τους πελάτες της στο υποκατάστημα της στη Μόσχα, ανέφερε η εφημερίδα Trouw, με τους νέους ισχυρισμούς να βγαίνουν λίγους μήνες αφού η τράπεζα πλήρωσε πρόστιμο ύψους 875 εκατομμυρίων δολαρίων για το έγκλημα. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πέρασαν από το υποκατάστημα της τράπεζας στη Μόσχα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το οποίο κατασκεύασε η Τρόικα , ανέφερε η εφημερίδα, αναφέροντας το OCCRP. Η εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο της Cypriot Popat Holdings, η οποία είχε λογαριασμό στο κατάστημα της ING στη Μόσχα από το 2006 έως το 2013 τουλάχιστον, λέει ο Trouw.  Η ολλανδική αστυνομία για τα οικονομικά εγκλήματα αρνήθηκε να σχολιάσει εάν διερευνούσε την τράπεζα.

Credit Agricole SA

Μεταξύ 2005 και 2012, περισσότερες από 500 μεταφορές κεφαλαίων από τη λεγόμενη λεγόμενη «Troika Laundromat», ύψους περίπου 150 εκατομμυρίων δολαρίων, αποστέλλονται στους λογαριασμούς της Credit Agricole στη Γενεύη, σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας Tages-Anzeiger, μέλος της OCCRP. Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι λογαριασμοί καταχωρήθηκαν σε πέντε εταιρίες letter box, πάντα με τα ίδια στελέχη.

Η Credit Agricole δήλωσε ότι η μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της σέβεται κανόνες σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, χωρίς να εξετάζει συγκεκριμένα τις λεπτομέρειες της έκθεσης.

Deutsche Bank AG

Περισσότερο από 889 εκατ. Δολάρια εξήχθησαν από λογαριασμούς της Deutsche Bank σε εκείνες της αποκαλούμενης “Troika Laundromat” μεταξύ 2003 και 2017, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung-μέρος της δημοσιογραφικής ομάδας OCCRP.

Η έκθεση επικεντρώνεται στο ρυθμιστικό έλεγχο του ρόλου της Deutsche Bank ως τράπεζας ανταποκριτών στο σκάνδαλο της Danske Bank για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και στην έρευνα των γερμανικών εισαγγελέων σχετικά με τη συμμετοχή της σε ένα πρόγραμμα φοροδιαφυγής που αποκαλύφθηκε από τα έγγραφα του Παναμά το 2016.

KBC Group NV

Η λιθουανική τράπεζα Ukio Bankas πέρασε 10 δισ. Ευρώ μεταξύ 2006-2009 μέσω λεγόμενων λογαριασμών ανταποκριτών στις ING Belgium, KBC και BNP Paribas Fortis, σύμφωνα με το βελγικό περιοδικό Knack. Η KBC του Βελγίου δήλωσε ότι έληξε την αντιστοιχία τραπεζικής σχέσης με την Ukio τον Ιούλιο του 2010.

Είπε ότι οι συμφωνίες εμπιστευτικότητας εμποδίζουν την ανταλλαγή λεπτομερειών σχετικά με μεμονωμένους πελάτες και ότι ως ανταποκριτής δεν υποτίθεται ότι γνωρίζει τους πελάτες των τραπεζιτών της και ότι μπορεί να βασίζεται στη γνώση των δραστηριοτήτων των πελατών και των διαδικασιών κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες , ενώ παράλληλα πραγματοποιείται παρακολούθηση βάσει κινδύνου.

Raiffeisen Bank International AG

Η αυστριακή τράπεζα που είναι από τους μεγαλύτερους ξένους δανειστές στη Ρωσία είναι ο κύριος στόχος της κατάθεσης από το Ταμείο Ερμιτάζ, αναφέροντας 634 εκατομμύρια δολάρια που φέρεται ότι μεταφέρθηκαν σε αυτήν από το Ukio Bankas της Λιθουανίας και από την εσθονική μονάδα της Danske Bank. Ο Ερμιτάζ δήλωσε ότι η τράπεζα αγνόησε τα σημάδια που θα έπρεπε να έχουν προκαλέσει μέτρα πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το Raiffeisen έχει ξεκινήσει μια εσωτερική έρευνα, αλλά επίσης επισημαίνει ότι η Hermitage έχει καταθέσει παρόμοιους ισχυρισμούς και ότι απορρίφθηκαν από αυστριακές αρχές.

ABN Amro Group NV

Η λεγόμενη «Troika Laundromat» μετακόμισε περίπου 190 εκατομμύρια ευρώ μέσω μιας μονάδας της ολλανδικής τράπεζας που έγινε μέλος της Royal Bank of Scotland, σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα Trouw και το περιοδικό De Groene Amsterdammer. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία, τα δεδομένα και οι πελάτες της μονάδας έγιναν νομική ευθύνη της RBS τον Φεβρουάριο του 2008, δήλωσε η ABN. Η RBS εξετάζει τους ισχυρισμούς περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην οντότητα ABN Amro που απέκτησε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δήλωσε ο πρόεδρος Howard Davies σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Bloomberg.

Cooperatieve Rabobank U.A.

Περίπου 43 εκατομμύρια ευρώ καταβλήθηκαν στον λογαριασμό Rabobank του ολλανδού κατασκευαστή γιοτ Heesen για την κατασκευή δύο σκαφών για τον Ρώσο γερουσιαστή Βαλεντίν Ζαβνντσνίκουφ, σύμφωνα με την εφημερίδα Trouw και το περιοδικό De Groene Amsterdammer. Τα χρήματα προήλθαν από το πρόγραμμα Troika Laundromat, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Η ολλανδική αστυνομία για τα οικονομικά εγκλήματα αρνήθηκε να σχολιάσει εάν διερευνούσε την τράπεζα.

Turkiye Garanti Bankasi A.S.

Η ολλανδική μονάδα της τουρκικής τράπεζας επεξεργάστηκε 200 εκατ. Ευρώ σε συναλλαγές που προέρχονταν από δύο Λιθουανικές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονταν στο επίκεντρο της Τρόικας της Τρόικας, ανέφεραν τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν διερευνήθηκε

Related posts

Πανευρωπαϊκή bad bank εισηγείται ο SSM

banksnews

Πόσο καλά λειτουργεί η τραπεζική εποπτεία στην ευρωζώνη;

banksnews

Η ΕΚΤ οδεύει προς μια… εύκολη έξοδο

banksnews

«Γέφυρα ΙΙ» για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις

banksnews

Τα «καλάθια» του Brexit της Μέι είναι γεμάτα τρύπες

banksnews

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι του εμπορικού πολέμου

banksnews

Alpha Bank: Κλίμα υψηλών προσδοκιών διαμορφώθηκε στην οικονομία

NEWSROOM

Οι κεντρικές τράπεζες κυβερνούν τον κόσμο

banksnews

Eurobank: Πώς εξηγείται η ιστορική επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

banksnews