Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΑΧΟ: Περιορίζονται οι εξαγωγές χημικών προς τη Συρία

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) αποφάσισε σήμερα να περιορίσει τις εξαγωγές χημικών προϊόντων προς τη Συρία, κατηγορώντας τη Δαμασκό ότι παραβιάζει τη συνθήκη για τον έλεγχο των χημικών όπλων, την οποία έχει υπογράψει.

Το μέτρο αυτό λαμβάνεται μετά την απώλεια από τη Ρωσία, χθες, της έδρας της στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΟΑΧΟ, το όργανο λήψης αποφάσεων του οργανισμού που έχει την έδρα του στη Χάγη.

Οι περισσότερες χώρες που συμμετείχαν στην ετήσια συνεδρίαση του ΟΑΧΟ ψήφισαν υπέρ των “συλλογικών μέτρων” για να τεθεί τέλος στη μεταφορά ορισμένων χημικών προϊόντων και τεχνολογιών παρασκευής χημικών προϊόντων προς τη Συρία.

Στόχος είναι να αποτραπεί “η προμήθεια, η πώληση ή η μεταφορά, άμεσα ή έμμεσα, πρόδρομων χημικών ουσιών και εγκαταστάσεων και εξοπλισμών παρασκευής χημικών προϊόντων διπλής χρήσης, καθώς και αντίστοιχων τεχνολογιών”, σύμφωνα με το ψήφισμα.

Τα μέτρα αυτά λήφθηκαν λόγω της “συνέχισης της κατοχής και της χρήσης χημικών όπλων από τη Συρία” και της “αδυναμίας της να υποβάλει ακριβή και πλήρη δήλωση και να καταστρέψει όλα τα μη δηλωμένα χημικά της όπλα και τις εγκαταστάσεις παραγωγής που διαθέτει”, σύμφωνα με το κείμενο αυτό.

Η απόφαση, που προτάθηκε από 48 χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνει ότι η Συρία προκάλεσε “σοβαρές ζημιές στο αντικείμενο και τον σκοπό της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα”.

Το 2013, η Συρία δέχθηκε να ενταχθεί στον ΟΑΧΟ λίγο μετά μια επίθεση που φέρεται να πραγματοποιήθηκε με αέριο, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι κοντά στη Δαμασκό.

‘Εκτοτε ωστόσο ο ΟΑΧΟ κατηγόρησε το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-‘Ασαντ ότι συνεχίζει τις χημικές του επιθέσεις κατά των αμάχων στο πλαίσιο του βάναυσου εμφυλίου πολέμου που μαστίζει τη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής.

Τα δικαιώματα ψήφου της Συρίας στον ΟΑΧΟ ανεστάλησαν το 2021, στο πλαίσιο μιας χωρίς προηγούμενο κύρωσης μετά τις επιθέσεις με αέριο κατά αμάχων το 2017, τις οποίες η Δαμασκός αρνείται ότι διέπραξε

Η Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα τέθηκε σε ισχύ το 1997.

Ο ΟΑΧΟ βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2013 για τις προσπάθειές του να απαλλάξει τον κόσμο από τη μάστιγα των χημικών όπλων.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία που ξέσπασε το 2011 μετά την καταστολή από την κυβέρνηση ειρηνικών διαδηλώσεων, εξελίχθηκε σε μια φονική σύγκρουση στην οποία ενεπλάκησαν ξένες δυνάμεις και τζιχαντιστές από όλο τον κόσμο.

Ο πόλεμος αφήνει πίσω του ήδη μισό και πλέον εκατομμύριο νεκρούς και έχει αναγκάσει σχεδόν τον μισό πληθυσμό που υπήρχε πριν τον πόλεμο να εγκαταλείψει τις εστίες του.

-

Related posts

Ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας λέει ότι οι συνομιλίες με το Κίεβο για τα σιτηρά είναι σε σωστό δρόμο

admin

Ερντογάν για τα ουκρανικά σιτηρά: Η Δύση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της

admin

Οι ΗΠΑ άρχισαν τα “χτυπήματα” σε Συρία και Ιράκ – Αντίποινα κατά Τεχεράνης για την επίθεση στην Ιορδανία

admin

Τι περιλαμβάνει το κατηγορητήριο για τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ; Ράβδοι χρυσού και δεσμίδες μετρητών

admin

Ουκρανός αξιωματούχος: Το Κίεβο δεν είναι πίσω από την περίεργη και χωρίς νόημα επίθεση στο Κρεμλίνο

admin

Αποζημίωση $83,3 εκατ. καλείται να καταβάλει ο Τραμπ στην αρθρογράφο Ε. Τζιν Κάρολ

admin

Το εμπόριο Τουρκίας – Ισραήλ έχει μειωθεί άνω του 50% μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα

admin

Βρετανία: Η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου θα περιλαμβάνει και πρόσκληση προς το κοινό να ορκιστεί πίστη στον νέο μονάρχη

admin

Νίγηρας: Η χούντα έδωσε εντολή στην αστυνομία να απελάσει τον Γάλλο πρέσβη

admin