Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μνημόνιo για κρίσιμα ορυκτά υπέγραψαν ΕΕ – Αυστραλία, με το βλέμμα στην Κίνα

Η Αυστραλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συνάψει συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας και των επενδύσεων σε κρίσιμα ορυκτά, μέρος της προσπάθειας των δυτικών χωρών να χαλαρώσουν τον έλεγχο της Κίνας στις εφοδιαστικές αλυσίδες υλικών απαραίτητων για την υψηλή τεχνολογία και την πράσινη μετάβαση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι υπουργοί στην Καμπέρα και τις Βρυξέλλες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης την Τρίτη, το οποίο θα ακολουθήσει η κοινή ανάπτυξη “συγκεκριμένων δράσεων” κατά τους επόμενους έξι μήνες για τη βελτίωση της συνεργασίας σε έργα ζωτικής σημασίας ορυκτών.

“Η Αυστραλία είναι ομοϊδεάτης εταίρος και παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τις κρίσιμες πρώτες ύλες”, δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις σε δήλωσή του. “Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε έναν πιο βιώσιμο εφοδιασμό κρίσιμων πρώτων υλών για την ΕΕ, ενισχύοντας παράλληλα τις επενδύσεις στην Αυστραλία”.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εργάζονται τα τελευταία χρόνια για να δημιουργήσουν εναλλακτικές πηγές κρίσιμων ορυκτών όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και το νικέλιο, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων τσιπ υπολογιστών, ηλιακών συλλεκτών και στρατιωτικού υλικού. Η Κίνα ελέγχει επί του παρόντος μεγάλο μέρος της προμήθειας, αφήνοντας τις ΗΠΑ δυνητικά εκτεθειμένες σε περιορισμούς εξαγωγών, δεδομένου του εντεινόμενου στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Η πρόσβαση σε κρίσιμα υλικά έχει γίνει σοβαρή ανησυχία για την ΕΕ λόγω της πιθανότητας της Κίνας να “μετατρέψει σε όπλο” την κυριαρχία της στον τομέα.

Η Αυστραλία έχει τεράστια, σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα κοιτάσματα αρκετών κρίσιμων ορυκτών και προσπαθεί να αναπτύξει την εγχώρια βιομηχανία της μέσω χρηματοδότησης πρότζεκτ και φορολογικών κινήτρων, συμπεριλαμβανομένων νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν στον προϋπολογισμό της τον Μάιο.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης που υπογράφηκε την Τρίτη, η Αυστραλία και η ΕΕ θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε κρίσιμα έργα ορυκτών, συμπεριλαμβανομένων κοινοπραξιών, καθώς και τη συνεργασία στην έρευνα και την καινοτομία.

Related posts

Ερντογάν: Αναμένω συγκεκριμένα βήματα από συμμάχους στη μάχη της Άγκυρας κατά των τρομοκρατών

admin

Οι πρεσβευτές του Ιράν στο Παρίσι και το Λονδίνο εκλήθησαν για να τους επιδοθεί μήνυμα καταδίκης της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ

admin

Μεγαλεπήβολα σχέδια Σολτς: Η Γερμανία θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τσιπ στον κόσμο

admin

Ρωσία: Η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε έξι ουκρανικά drones

admin

Οι ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ουγγαρίας θέλουν συνάντηση των ηγετών τους

admin

Εκ νέου έκκληση Σίσι για εκεχειρία στη Γάζα

admin

Οι ΗΠΑ στέλνουν πυρομαχικά στο Ισραήλ – Eνισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή

admin

Ρωσία: Η Μόσχα λέει ότι απέκρουσε ουκρανική επίθεση με drones σε αντλιοστάσιο του αγωγού πετρελαίου Ντρούζμπα

admin

Το Ισραήλ αναχαιτίζει ύποπτο αντικείμενο στον εναέριο χώρο του στα σύνορα με τον Λίβανο

admin