Όταν η προσπάθεια της Άνγκελα Μέρκελ για τέταρτη θητεία αντιμετώπισε πρόβλημα τον περασμένο μήνα, κάλεσε αμέσως τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ο γάλλος πρόεδρος βασίζεται σε μια ευνοϊκή έκβαση στις συνομιλίες συνασπισμού στη Γερμανία σχεδόν όσο και η καγκελάριος, και αφού μίλησε μαζί της, τηλεφώνησε στον Μάρτιν Σουλτς, τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών με τη δύναμη να κρατήσει τη Μέρκελ στην καγκελαρία, σύμφωνα με άτομο με γνώση της συνομιλίας τους.
Οι Σουλτς και Μακρόν έχουν ένα κοινό παρελθόν στο κέντρο της αριστεράς και ίσως το πιο σημαντικό, κοινό στόχο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα σε λίγες ώρες από τη συζήτησή τους, ο Σουλτς απέσυρε την πλήρη αντίθεσή του με τη Μέρκελ και άρχισε να στρέφει το κόμμα του προς έναν νέο μεγάλο συνασπισμό.
«Ως γάλλος πρόεδρος – και αυτός με τον οποίο έχω μακροχρόνιους δεσμούς – ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να δει το τέλος του αποκλεισμού των πολιτικών των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για τη ζώνη του ευρώ, ιδίως από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε αργότερα ο Σουλτς.
Οι κορυφαίοι ηγέτες της Ευρώπης μπορεί να μην έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το πού ακριβώς θέλουν να οδηγήσουν την ΕΕ, αλλά το επεισόδιο δείχνει ότι συνεργάζονται πίσω από τα παρασκήνια για να διατηρήσουν το έργο σε κίνηση προς τα εμπρός. Αντιμέτωποι με την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει το μπλοκ, τις προκλήσεις της Ανατολικής Ευρώπης σε ορισμένες από τις βασικές αξίες της ΕΕ και ένα λαϊκιστικό κύμα που ευνοεί το έθνος έναντι οποιασδήποτε κοινής κυριαρχίας, ο Μακρόν και η Μέρκελ θεωρούν μια ισχυρότερη Ευρώπη ως την καλύτερη απάντηση.
Ο γάλλος θεωρεί το 2018 ως ένα κρίσιμο παράθυρο για να θέσει την Ευρώπη σε πορεία για επτά χρόνια ολοκλήρωσης, συγκρινόμενη με την επική ώθηση που δημιούργησε το ενιαίο νόμισμα. Οι εργασίες της ΕΕ ουσιαστικά θα παύσουν πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019.
«Η ανησυχία είναι ότι δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε αρκετά γρήγορα», δήλωσε η Μικάλα Μάρκιουσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale. «Το πολιτικό παράθυρο ευκαιρίας είναι σχετικά μικρό.»
Χτυπημένη από τα χρόνια κρίσης του ευρώ και τιμωρημένη από την άφιξη στην Ομοσπονδιακή Βουλή της ευρωκλεπτικιστικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία, η πολιτική τάξη στο Βερολίνο διχάζεται για την ευρωπαϊκή πολιτική. Κάποιοι είναι ανοιχτά εχθρικοί σε μια Ευρώπη όπου η Γερμανία αναμένεται να αναλάβει τον λογαριασμό για αυτό που βλέπουν ως σπάταλα κράτη. Όμως, η Μέρκελ απέτρεψε δύο φορές σε έναν μήνα τους αντιπάλους του Μακρόν να τοποθετήσουν οδοφράγματα στην πορεία του.
Τα τελευταία στοιχεία της συνεργασίας τους προέκυψαν αυτή την εβδομάδα, όταν ο πορτογάλος Μάριο Σεντένο, ο οποίος υποστηρίζει την ώθηση του Μακρόν για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης, επιλέχθηκε για να οδηγήσει την ομάδα υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ έναντι του Πέτερ Κάζιμιρ της Σλοβακίας. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ άσκησε σκληρή πίεση για να συγκεντρώσει υποστήριξη από την ομάδα της Μέρκελ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βερολίνο τον προηγούμενο μήνα, ακολουθώντας με τηλεφωνήματα από το Πεκίνο, τη Σαγκάη και μετά από το Παρίσι μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με άτομο με γνώση της διπλωματίας.
Κατά τις δύσκολες συνομιλίες συνασπισμού με το Κόμμα Ελεύθερων Δημοκρατών και τους Πράσινους τον Νοέμβριο, η καγκελάριος αρνήθηκε τα αιτήματα του ηγέτη του FDP Κρίστιαν Λίντνερ να αποκλείσει την βαθύτερη ολοκλήρωση του ευρώ που ο Μακρόν θεωρεί ως τον τελικό στόχο του μακροπρόθεσμου σχεδίου του. Συνέχισε να έρχεται σε επαφή με τον Μακρόν καθ’ όλη τη διάρκεια.
Το Παρίσι συνεχίζει να κρατά την ανάσα του μέχρι την επόμενη γερμανική κυβέρνηση. Ο κύκλος του Μακρόν είναι έντονα ευαίσθητος στη λεπτή πράξη ισορροπίας που πραγματοποιεί η Μέρκελ καθώς επιδιώκει να πλέξει μαζί δύο κόμματα που υπέστησαν ζημίες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αυτό οδήγησε στην απογοήτευση με την απόφαση του επικεφαλής της Κομισιόν της ΕΕ κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να παρουσιάσει το δικό του όραμα για την ολοκλήρωση του ευρώ την Τετάρτη, σε αυτό που οι Γάλλοι αξιωματούχοι είδαν ως διπλωματικό faux pas.
Μερικοί στο Βερολίνο εν τω μεταξύ βλέπουν τους γάλλους να εκμεταλλεύονται τον γερμανικό εγχώριο περισπασμό για να προωθήσουν την ατζέντα τους, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμα μέλη του κόμματος της Μέρκελ.
Για την καγκελάριο, που εισέρχεται στην τέταρτη θητεία της και στο 13ο έτος της θητείας της, η στενή συνεργασία με την πιο ενθουσιώδη υπέρ της ΕΕ κυβέρνηση της Γαλλίας σε δύο δεκαετίες προσφέρει μια ευκαιρία να σφραγίσει μια ευρωπαϊκή κληρονομιά μετά από χρόνια που πέρασε παλεύοντας με κρίσεις. Αυτό δεν σημαίνει απλά να ακολουθεί τη Γαλλία: Στις συνομιλίες του συνασπισμού απέρριψε τις θέσεις των Πρασίνων που θα είχαν δώσει στον Μακρόν όσα ήθελε, σύμφωνα με άλλο αξιωματικό της γερμανικής κυβέρνησης. Προετοιμάζεται να ακολουθήσει το ίδιο πνεύμα στις συνομιλίες με το SPD.
Η αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα πάντα, από τη μετανάστευση έως τους προϋπολογισμούς, αποτελεί τη βάση της στρατηγικής του Μακρόν για την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης στη Γαλλία, την αντιμετώπιση του λαϊκιστικού θυμού – και την επανεκλογή το 2022. Συνεπώς, η Γαλλία έχει σαφή σειρά προτεραιοτήτων για τα βασικά οικονομικά ζητήματα η ΕΕ, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.
Η πρώτη είναι να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, με τη διόρθωση των μέτρων που έχουν κριθεί ελλιπή, όπως η εξυγίανση των τραπεζών, και την προσθήκη άλλων, όπως η ασφάλεια καταθέσεων που δεν έχει προχωρήσει πέρα από τη φάση του σχεδιασμού. Η δεύτερη είναι ένα δημοσιονομικό στήριγμα, όπως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Σχετικά με την ιδέα ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη – και ενδεχομένως ενός κοινού υπουργού οικονομικών – η αποφασιστικότητα είναι πραγματική, αλλά το χρονοδιάγραμμα εκτείνεται περίπου στο 2024, αφού η Μέρκελ εγκατέλειψει το αξίωμά της και στη μέση της δεύτερης θητείας του Μακρόν. Ο αξιωματούχος παρομοιάζει τη διαδικασία με τη δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, για την οποία πραγματοποιήθηκαν σοβαρές συνομιλίες επί σειρά ετών και ολοκληρώθηκαν μόλις το 1995, εισάγοντας το ευρώ το 1999.
Η Γερμανία θα πρέπει τελικά να συνεργαστεί με τις προσπάθειες για ενίσχυση της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Γκίντερ Έτινγκερ, τον Επίτροπο του προϋπολογισμού της ΕΕ και μέλος του κόμματος της Μέρκελ.
«Η καγκελάριος θέλει να ολοκληρώσουμε τη νομισματική ένωση», δήλωσε στην τηλεόραση του ZDF την Τετάρτη. «Είναι σαφές ότι κάθε χώρα μέλος, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς.»