Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παραστεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι συζητήσεις των ηγετών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής αυτό το διήμερο θα επικεντρωθούν σε θέματα Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, στις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ είναι το βασικό ζήτημα στην ατζέντα της Συνόδου. Σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, μετά τις εξελίξεις και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να καταδικάσει αλλά και να στείλει μήνυμα ενότητας «προτρέποντας όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις.

Η ατζέντα για τη Μέση Ανατολή

Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στον Λίβανο, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει και να επαναλάβουμε την ισχυρή υποστήριξή μας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή». Τονίζει ότι τα τελευταία γεγονότα «επιδείνωσαν» την ήδη «εξαιρετικά ασταθή κατάσταση στην περιοχή».

Προσθέτει ότι η δέσμευση των Ευρωπαίων να εργαστούν «με τους εταίρους για τον τερματισμό της τραγικής κρίσης στη Γάζα με άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, καθώς και επείγουσα αύξηση της ανεμπόδιστης ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα στη Γάζα, παραμένει ζωτικής σημασίας».

Στις Βρυξέλλες για το διήμερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για την Τουρκία

Ακόμη, στην πρόσκληση για την Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι η «στρατηγική συζήτηση», θα πλαισιωθεί «από το στρατηγικό μας ενδιαφέρον για την ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας αμοιβαία επωφελούς.

Η ενίσχυση της σχέσης θα πρέπει επίσης να συμβάλει στην προώθηση σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την προσέγγισή μας, το έργο μας σε αυτό το θέμα θα πρέπει να προωθηθεί με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο».

Οδεύει προς μία νέα συμφωνία ανταγωνιστικότητας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι «μια νέα συμφωνία ανταγωνιστικότητας και μια νέα προοπτική έχουν καθυστερήσει πολύ. Αυτή η ισχυρή και επείγουσα απάντηση είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της ευημερίας μας και της παγκόσμιας ηγεσίας μας. Ουσιαστικά, πρέπει να γεφυρώνουμε συλλογικά το χάσμα ανάπτυξης και καινοτομίας σε σχέση με τους παγκόσμιους ομολόγους μας και να προστατεύσουμε την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική μας βάση».

Τέλος, αναφέρει ότι για «την Ουκρανία, μετά τα εκτενή μας συμπεράσματα του Μαρτίου, θα ασχοληθούμε με τις επίμονες επιθέσεις της Ρωσίας σε Ουκρανούς αμάχους και κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα. Αυτά υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη εντατικοποίησης της παροχής στρατιωτικής μας βοήθειας, ιδίως των δυνατοτήτων αντιαεροπορικής άμυνας».

- - – ΜΠΕ

Related posts

ΟΣΕ: Αυξάνεται κατά 30 εκατ. ευρώ η ετήσια χρηματοδότησή του – Η νέα σύμβαση

admin

Οικονόμου: Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων

admin

Μητσοτάκης: Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν – Αύριο ανοίγει η ειδική πλατφόρμα

admin

Η Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη

admin

Μητσοτάκης σε Ντομπρόβσκις: Μέτρα για την ακρίβεια αλλιώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την «Λερναία Υδρα» του λαϊκισμού

admin

Νέος «πονοκέφαλος» για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Χρειαζόμαστε αλλαγή στρατηγικής» λέει ο Τεμπονέας

admin

Μητσοτάκης: Επιστολική ψήφος για τις ευρωεκλογές και όλη η χώρα μια περιφέρεια με σταυρό

admin

Κώστας Ζαχαριάδης: «Δεν μπορεί να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ»

admin

Γεραπετρίτης: Όταν η Ελλάδα το κρίνει σκόπιμο, θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα – Εκτός διαλόγου με την Τουρκία

admin