Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Stellantis θα δημιουργήσει gigafactorie μπαταριών LFP στην Ευρώπη

Η Stellantis και ο κινεζικός γίγαντας μπαταριών EV CATL ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν μια προκαταρκτική συμφωνία για τη συνεργασία τους στην κατασκευή μπαταριών φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στα νέα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα του ομίλου, που πλέον διαχειρίζεται 15 μάρκες αυτοκινήτων.

Στόχο της Stellantis, έχει να κατασκευάσει στην Ευρώπη ένα νέο gigafactorie για μπαταρίες που θα καλύψουν τις ανάγκες του ομίλου τα επόμενα χρόνια, αναφέρει το Reuters.

Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι ακόμη δεν έχει αποφασισθεί το μέγεθος και η ακριβή τοποθεσία του εργοστασίου. Οι δυο εταίροι της συμφωνίας εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας κοινοπραξίας στην οποία και οι δύο συνεισφέρουν εξίσου.

Η Stellantis, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις φθηνότερες μπαταρίες LFP για τα νέα μοντέλα EV που θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη, γιατί με αυτή την επιλογή θα μειώσει σημαντικά το κόστος κατασκευής των αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων που σχεδιάζει να λανσάρει τα επόμενα χρόνια.

Καθώς η αξία της μπαταρίας των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί έως και το 40% περίπου της συνολικής αξίας του αυτοκινήτου μηδενικών ρύπων, η μείωση του κόστους θα επιφέρει σημαντική πτώση και στη τελική τιμή πώλησης του αυτοκινήτου.

“Οι μπαταρίες LFP θα επιτρέψουν στη Stellantis να προσφέρει υψηλής ποιότητας, ανθεκτικά και οικονομικά ηλεκτρικά οχήματα στις κατηγορίες επιβατικών αυτοκινήτων, crossover και μικρού και μεσαίου μεγέθους SUV”, ανέφεραν οι δυο εταιρείες σε κοινή δήλωση τους.

Η Stellantis, ανακοίνωσε ότι το νέο Citroen e-C3, θα χρησιμοποιεί μπαταρία LFP για να εξασφαλισθεί η χαμηλή τιμή λιανικής του. Προγραμματίζει να κάνει το λανσάρισμα του το 2024 και η αρχική τιμή να είναι γύρω στα 23.300 ευρώ.

Οι μπαταρίες LFP ενδιαφέρουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες επειδή είναι φθηνότερες από τις μπαταρίες νικελίου που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα. Έχουν χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα που μειώνει την αυτονομία των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά οι έρευνες δείχνουν πως η απόδοσή τους θα βελτιωθεί σταδιακά με την πρόοδο της τεχνολογίας.

Η CATL, κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά μπαταριών καθώς προμηθεύει πολλές μάρκες αυτοκινήτων(Tesla, Volkswagen, Hyundai κ.α.), κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά μπαταριών. Προχωρά τα σχέδια της για να κατασκευάσει μια εγκατάσταση στην Ουγγαρία ενώ τον Ιανουάριο ξεκίνησε την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο στη Γερμανία για να προμηθεύει τη BMW.

Related posts

Κολομβία: Ο στρατός ζήτησε συγγνώμη για την εκτέλεση άμαχων πολιτών

admin

“Ξένος πράκτορας” για τη Μόσχα ο πρώην πρωθυπουργός Μ. Κασιάνοφ

admin

Φον Ντερ Λάιεν: Με εμπιστοσύνη και συνεργασία, μπορούμε να δώσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε μια κοινή πρόκληση

admin

Η Αργεντινή καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση σε προσφυγικό καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Φιλιππίνες: Σεισμός 5,9 βαθμών σημειώθηκε ανοιχτά της Λουζόν – Εκκενώθηκαν κτίρια στη Μανίλα

admin

Συρία: Καταρρίφθηκε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είχε στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις στη βάση Αλ-Τανφ

admin

Νότια Αφρική: Η έκθεση για τη φερόμενη ρωσική συμφωνία όπλων αναμένεται σε δυο μήνες

admin

Eurostat: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015 οι πτωχεύσεις στην Ε.Ε.

admin

Ισλανδία: Έκρηξη ηφαιστείου στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας

admin