Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγάλη συζήτηση για το μηλόξυδο και οι θεωρίες για την απώλεια βάρους

Εκατομμύρια προβολές και βίντεο πλημμυρίζουν το Tiktok σχετικά με το μηλόξυδο, το οποίο εξυμνείται για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Οι χρήστες το ανακατεύουν με νερό και το πίνουν, το εφαρμόζουν στο δέρμα τους και παραληρούν για τα προτερήματά του. Δείχνουν ότι βοηθάει να χάσουν βάρος, να μειώσουν την ακμή τους, να επουλωθούν οι πληγές τους, να περάσει ο στομαχόπονός τους και να ηρεμήσει η κρίση βήχα τους. Τι από όλα αυτά όμως όντως αληθεύει; Είναι τελικά το μηλόξυδο τόσο ωφέλιμο όσο ισχυρίζονται;


Η μεγάλη συζήτηση για το μηλόξυδο και οι θεωρίες για την απώλεια βάρους


Πώς μπορεί το μηλόξυδο να ωφελήσει την υγεία: μύθοι και αλήθειες

Μύθος 1: Ένας από τους πιο διαδεδομένους ισχυρισμούς γύρω από το μηλόξυδο είναι η ικανότητά του να διευκολύνει την απώλεια βάρους. Η θεωρία λέει ότι το οξικό οξύ στο ξύδι καταστέλλει την όρεξη, αυξάνει το μεταβολισμό και μειώνει την κατακράτηση νερού. Ενώ όμως ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξυδιού με ένα γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα πληρότητας και μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, τα στοιχεία απέχουν πολύ από το να είναι πειστικά. Επιπλέον, οποιαδήποτε πιθανή απώλεια βάρους που αποδίδεται στο μηλόξυδο είναι πιθανό να είναι μέτρια και θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής για να είναι αποτελεσματική.


Μύθος 2: Μια άλλη ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση είναι ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας το ευεργετικό για τα άτομα με διαβήτη ή για όσους κινδυνεύουν να αναπτύξουν την πάθηση. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξυδιού πριν από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τις μεταγευματικές αιχμές του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως η συνολική διατροφή και η κατάσταση της υγείας του ατόμου. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας προτού βασιστείτε στο μηλόξυδο ως μοναδικό μέσο διαχείρισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μύθος 3: Η υποτιθέμενη ικανότητα του μηλόξυδου να καταπολεμά την ακμή το έχει καταστήσει δημοφιλές συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος και θεραπείες DIY. Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι οι αντιβακτηριακές του ιδιότητες βοηθούν στην εξόντωση των βακτηρίων που προκαλούν ακμή και στην εξισορρόπηση των επιπέδων pH του δέρματος. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν προσωρινή βελτίωση στο δέρμα τους μετά τη χρήση μηλόξυδου τοπικά, υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά του ως θεραπεία της ακμής. Επιπλέον, το μη αραιωμένο ξύδι μπορεί να είναι σκληρό και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή χημικά εγκαύματα, καθιστώντας το ακατάλληλο για το ευαίσθητο ή κατεστραμμένο δέρμα.

Είναι ασφαλές να το δοκιμάσετε;

Παρά την ευρέως διαδεδομένη πίστη στις θαυματουργές ιδιότητές του, οι ειδικοί προειδοποιούν κατά της θεώρησης του μηλόξυδου ως πανάκεια. Ενώ μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, τα αποτελέσματά του συχνά υπερτονίζονται και οι κίνδυνοι του παραβλέπονται. Το μηλόξυδο είναι εξαιρετικά όξινο και η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερική δυσφορία, διάβρωση του σμάλτου των δοντιών, ενώ ακόμη και όταν είναι αραιωμένο, μπορεί να αλληλοεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φαρμάκων για τον διαβήτη και την καρδιά, καθώς και με διουρητικά. Επιπλέον, οι ατομικές αντιδράσεις στο μηλόξυδο μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, καθιστώντας δύσκολη τη γενίκευση των επιπτώσεών του σε όλο τον πληθυσμό.

Κάπως έτσι και ενώ το μηλόξυδο έχει χαρακτηριστεί ως πανάκεια για τα πάντα, από την απώλεια βάρους έως την ακμή, τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά του είναι στην καλύτερη περίπτωση μικτά. Ενώ το ίδιο μπορεί να προσφέρει κάποια μέτρια οφέλη για ορισμένα άτομα, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση υποκατάστατο για αποδεδειγμένες ιατρικές θεραπείες ή παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής. Οι ειδικοί πάντως προτείνουν -εμείς αυτούς θα ακούγαμε, αν είμασταν στην θέση σας- να συμβουλευτούμε έναν γιατρό πριν το εντάξουμε στην ρουτίνα μας.


Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image


--.GR

Related posts

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Μαΐου, το επίδομα των 200 ευρώ και τα προνοιακά επιδόματα

admin

Συμμετοχή του Μητσοτάκη σε συζήτηση για τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις

admin

ΗΠΑ – Καύσιμα: Ο Τζο Μπάιντεν προωθεί καλοκαιρινή αναστολή φόρου στη βενζίνη για να πέσουν οι τιμές

admin

Influencers: Ελέγχους ξεκινά το υπουργείο Ανάπτυξης

admin

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Αιτήσεις εκ νέου για ορισμένες επιχειρήσεις – Ποιους αφορά

admin

Υπουργείο Οικονομικών: Και νέο σχέδιο νόμου σε δημόσια διαβούλευση – Στο στόχαστρο συναλλαγές με «βρώμικο» χρήμα

admin

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με διαδοχικά ρεκόρ και υψηλό 13 ετών

admin

Εξοικονομώ 2023: Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά επιδότησης – Πότε ολοκληρώνονται οι αιτήσεις

admin

Εκκρεμείς συντάξεις: Ο e-ΕΦΚΑ ενεργοποιεί κι άλλους 154 πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους

admin