Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις κάλεσε το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα

Έκκληση στο Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους άμαχους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε το Σάββατο η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί άνθρωποι. 

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της COP28, τόνισε ότι το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς, η οποία εξαπέλυσε επίθεση στις 7 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι.

“Καθώς το Ισραήλ αμύνεται, έχει σημασία το πώς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ξεκάθαρες: Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό. Πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν”, πρόσθεσε η Χάρις, σύμφωνα με το Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επισημαίνουν όλο και πιο ηχηρά το τελευταίο διάστημα ότι το Ισραήλ πρέπει να περιορίσει τη ζώνη μάχης κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε επίθεσης στη νότια Γάζα και να εξασφαλίσει ασφαλείς περιοχές για τους Παλαιστίνιους.

“Καθώς το Ισραήλ επιδιώκει τους στρατιωτικούς του στόχους στη Γάζα, πιστεύουμε ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αθώους πολίτες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι στη Γάζα.

Το αμερικανικό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας

Σε ξεχωριστό μήνυμά της προς το Ισραήλ, η Κάμαλα Χάρις δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν την αναγκαστική μετεγκατάσταση Παλαιστινίων από τη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη, την πολιορκία της Γάζας ή την επαναχάραξη των συνόρων της Γάζας.

“Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αφιερώσει σημαντικούς πόρους για να υποστηρίξει την ανάκαμψη, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, στη Γάζα, για παράδειγμα, με την ανοικοδόμηση νοσοκομείων και κατοικιών, την αποκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου και του καθαρού νερού και τη διασφάλιση ότι τα αρτοποιεία μπορούν να ανοίξουν ξανά και να ανεφοδιαστούν”, ανέφερε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής πρέπει να ενισχυθούν για να αναλάβουν την ευθύνη ασφάλειας στη Γάζα, αλλά μέχρι τότε, όπως τόνισε, “πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις ασφαλείας που να είναι αποδεκτές από το Ισραήλ, τον λαό της Γάζας, την Παλαιστινιακή Αρχή και τους διεθνείς εταίρους”.

Αναφερόμενη στο μέλλον, τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να ενισχυθεί ώστε να είναι εν τέλει σε θέση να κυβερνήσει τόσο τη Δυτική Όχθη όσο και τη Γάζα, προσθέτοντας ότι η Χαμάς δεν μπορεί πλέον να κατέχει την εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα..

“Θέλουμε να δούμε μια ενοποιημένη Γάζα και Δυτική Όχθη υπό την Παλαιστινιακή Αρχή (PA) και οι φωνές και οι φιλοδοξίες των Παλαιστινίων πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του έργου”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι δεν είναι πρόθυμος να επιτρέψει στην Παλαιστινιακή Αρχή με τη σημερινή της μορφή να αναλάβει την εξουσία στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.

“Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν καταπολεμά την τρομοκρατία – χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, δεν διδάσκει ειρήνη, κηρύττει την εξαφάνιση του Ισραήλ. Αυτό δεν είναι το σώμα που πρέπει να πάει εκεί”, δήλωσε ο Νετανιάχου το Σάββατο.

Καταλήγοντας, η αντιπρόεδρος τωνΗΠΑ σημείωσε ότι μόλις τερματιστεί ο πόλεμος, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ανοικοδόμησης θα πρέπει να έχουν στόχο τη λύση των δύο κρατών, στο πλαίσιο της οποίας το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι θα ζουν ειρηνικά, αναφερόμενη σε έναν από καιρό επιδιωκόμενο στόχο των ΗΠΑ που δεν έχει όμως καρποφορήσει.

Related posts

Βρετανικό Μουσείο: Διόρισε προσωρινό διευθυντή μετά την κλοπή στη συλλογή του

admin

ΝτεΣάντις: Δεν διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και στηρίζει Τραμπ

admin

Ζελένσκι: Όλα ξεκίνησαν στην Κριμαία πριν από 10 χρόνια

admin

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

admin

Διαδήλωση στο Λονδίνο υπέρ των Παλαιστινίων

admin

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο διπλωματικός σύμβουλος της Τζ. Μελόνι μετά τη φάρσα των Ρώσων ηθοποιών

admin

Ιδεολόγος του Κρεμλίνου καλεί τη Ρωσία να κάνει χρήση πυρηνικών οπλών

admin

Σουδάν: “Άνευ προηγουμένου” η κατάσταση στο Σουδάν σύμφωνα με τον ΟΗΕ

admin

Η Τουρκία προειδοποίησε τη Ρωσία μετά το περιστατικό με το πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

admin