Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Εσαγγελέας Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου: Κανείς δεν επιτρέπεται να διαπράττει εγκλήματα πολέμου

“Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να διαπράττει εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, δήλωσε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα, μέρες μετά το αίτημά του για έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού και των ηγετών της Χαμάς.

Ο Χαν δέχθηκε σφοδρά πυρά ζητώντας την έκδοση αυτών των ενταλμάτων σύλληψης κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου και ηγετικών στελεχών της Χαμάς για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ.

Αντιδρώντας στην κίνηση του ΔΠΔ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι “δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξίσωση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς”.

“Η δουλειά μας δεν είναι να κάνουμε φίλους”, δήλωσε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ στη συνέντευξή του στη Sunday Times.

“Πρέπει να επισημάνουμε ότι η ζωή κάθε παιδιού, κάθε γυναίκας, κάθε αμάχου είναι ίση σε έναν ολοένα και περισσότερο πολωμένο κόσμο”, συνέχισε ο Βρετανός Χαν.

“Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά μέτρα”, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι “ο κόσμος παρακολουθεί την κατάσταση” στη Γάζα και στο Ισραήλ.

“Είναι ειλικρινή τα ισχυρά κράτη όταν λένε ότι υπάρχει ένα σύνολο νόμων ή αυτό το σύστημα που βασίζεται σε κανόνες είναι μια ανοησία, απλώς ένα εργαλείο του ΝΑΤΟ και ενός μετα-αποικιακού κόσμου;”, διερωτήθηκε.

Ο 54χρονος εισαγγελέας αρνείται οποιαδήποτε εξίσωση μεταξύ του Ισραήλ “με τη δημοκρατία του και το ανώτατο δικαστήριο του” και της Χαμάς.

“Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τον πληθυσμό του και να απελευθερώσει τους ομήρους”, τόνισε ο Καρίμ Χαν. “Αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαπράττει εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.

Ο εισαγγελέας επισήμανε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, “το γεγονός ότι διεκόπη η παροχή νερού, (…) ότι στοχοποιούνται άνθρωποι που βρίσκονται σε ουρές για να πάρουν φαγητό”.

“Το σύνολο όλων αυτών είναι αποκαλυπτικό. Το αναλύσαμε με αντικειμενικό και ορθολογικό τρόπο”, υποστήριξε.

Η επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου σκότωσε πάνω 1.170 ανθρώπους από την ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία του Ισραήλ. Επιπλέον, 252 άτομα πιάστηκαν όμηροι εκείνη την μέρα, εκ των οποίων 38 πέθαναν σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σχεδόν 36.000 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Γάζας υπό την ηγεσία της Χαμάς.

ΠΗΓΗ - ΜΠΕ 

Related posts

Ρωσία: Εισβολή διαδηλωτών στο αεροδρόμιο του Νταγκεστάν όπου προσγειώθηκε αεροσκάφος από το Ισραήλ

admin

Ουκρανία: Αλλάζει η στρατιωτική ηγεσία – Αντικαθίσταται ο Ζαλούζνι

admin

Κίνα: Aπέρριψε οποιαδήποτε “κριτική ή πίεση” αναφορικά με τους δεσμούς της με τη Μόσχα

admin

Γερμανία: Γερό “μαχαίρι” στις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2024

admin

Τροχαίο καθ’ οδόν προς τη Γάζα για την εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF

admin

Πορτογαλία: Οι Σοσιαλιστές διευρύνουν το προβάδισμά τους, η ακροδεξιά ενισχύεται

admin

Μακρόν: Οταν η βιομηχανία φθίνει η χώρα καθίσταται ανίκανη να παράξει πλούτο

admin

Σύλληψη εννέα σωφρονιστικών υπαλλήλων από τον Ισημερινό κατόπιν έρευνας που ανακάλυψε ναρκωτικά και όπλα στα γραφεία τους

admin

Οι μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν που διέκοψε ο θάνατος Ραϊσί

admin