Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δομική Κρήτης: Το σχέδιο επέκτασης και το «ταβάνι»

Μετά την μετοχική είσοδο του κ. Δ. Κούτρα στη μετοχική σύνθεση της εισηγμένης περιφερειακής κατασκευαστικής εταιρείας τον περασμένο Ιούλιο δόθηκε και το έναυσμα της επέκτασης της σε έργα πέραν του τοπικού της ραντάρ. 

Ήδη η εισηγμένη έχει αναλάβει μικρά οδικά έργα στην Πελοπόννησο και αναμένεται να συμβασιοποιήσει ακόμη δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, και πάλι στην Πελοπόννησο, υπογραμμίζοντας έτσι την επέκταση της εκτός Κρήτης, αλλά και των συνεργειών που προκύπτουν από την είσοδο του έμπειρου εργολάβου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Ειδικότερα, η εταιρεία είναι προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή του φράγματος Κελεφίνας στο νόμο Λακωνίας, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, αλλά και για έργα βελτιστοποίησης οδοποιίας στην περιφέρεια Πελοποννήσου ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Πέραν των παραπάνω, διεκδικεί να αναλάβει οδικά έργα σημαντικού προϋπολογισμού σε κοινοπραξία με ομοειδής κατασκευαστικές εταιρείες 6ης Τάξης, όπως το Ιωάννινα- Κακαβιά και το Τυμφρηστός- Μακρακώμη. Και οι δύο παραπάνω διαγωνισμοί έχουν επαναδημοπρατηθεί μετά τις ενστάσεις της κοινοπραξίας στην οποία ηγείται η Δομικής Κρήτης (και συμμετέχουν οι ΕΚΤΕΡ Α.Ε – ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε – ΤΕ.ΝΑ Α.Τ.Ε.Β.Ε.) και αφορούν σε έργα προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον κ. Δ. Κούτρα, ο οποίος ηγείται του υποκαταστήματος που πρόσφατα δημιούργησε η Δομική Κρήτης στην Αθήνα μια από τις σημαντικότερες στρεβλώσεις της κατασκευαστικής αγοράς είναι η νομοθεσία που εμποδίζει τις εταιρείες 6ης Τάξης να αναβαθμιστούν, περιορίζοντας τες και σε ότι αφορά το ανεκτέλεστο που μπορούν να αναλάβουν. Κατά τον ίδιο δε, ο συγκεκριμένος πήχης εμποδίζει και την μεγέθυνση των εταιρειών -σε ένα κρίσιμο διάστημα για τον τομέα κατασκευής με την πληθώρα έργων- μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. 

Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, ο οποίος κατέχει τη θέση προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης στην παρούσα φάση η εταιρεία διεκδικεί έργα και δεν προτίθεται να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου πριν ξεκαθαρίσουν οι πραγματικές της  ανάγκες. Υπενθυμίζεται πως η  Δομική Κρήτης είναι μια μικρή κατασκευαστική εταιρεία που ιδρύθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1985 από τον Γιώργο Συνατσάκη, ο οποίος παραμένει βασικός μέτοχος. Διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο 6ης τάξης και μαζί με τη θυγατρική της Δομική Βιομηχανική που κατέχει πτυχίο 4η τάξης και δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων σε οδικά, οικοδομικά, λιμενικά, περιβαλλοντικά υδραυλικά και ενεργειακά έργα.

Στο α’ εξάμηνο του 2023 παρουσίασε αύξηση κύκλου εργασιών στα 8,5 εκατ. ευρώ έναντι 4,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,56 εκατ. ευρώ έναντι 1,14 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων και των έργων που η εταιρεία έχει αναδειχτεί προσωρινός μειοδότης διαμορφώνεται σε 89 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο καταγράφοντας σημαντική αύξηση έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022.

Σε επίπεδο ισολογισμού τα Ίδια κεφάλαια της εταιρείας είναι αυξημένα σε 11,9 εκατ. ευρώ έναντι 11,1 εκατ. ευρώ τον 12/2022, ενώ το σύνολο του Τραπεζικού δανεισμού παρέμεινε σε χαμηλά για τον κλάδο επίπεδα των 5,5 εκατ. ευρώ έναντι 6 εκατ. ευρώ το 12/2022, με την αντίστοιχη σχέση Ξένα/Ίδια κεφάλαια να διαμορφώνεται σε 0,46. Ενώ η κάλυψη χρεωστικών τόκων από λειτουργικά κέρδη είναι 6,4 φορές.

Related posts

Νέος εταίρος της EY Ελλάδος ο Χρήστος Ταραντίλης

admin

Printec: Στρατηγική συνεργασία με την εταιρία πληρωμών Worldline

admin

Ομιλος Quest: Αποκτά το 60% της Intelli Solutions

admin

Microsoft-SAS: Συνεργασία στην αξιοποίηση data analytics για τις επιχειρήσεις

admin

Epsilon Net: «ICT Company of the Year» στα BITE Awards 2023

admin

Τρεις νέες βάσεις από την Ryanair στην Ελλάδα

admin

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 2,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

admin

DOTSOFT: Ο Δ. Λιναράς νέο μέλος στο ΔΣ

admin

Νέο ΔΣ εξέλεξε το PhARMA Innovation Forum Greece

admin