Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γκ. Μακλούφ (ΕΚΤ): Πιθανή μια μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο αν συνεχιστεί η τάση του πληθωρισμού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να είναι σε θέση τον Ιούνιο να μειώσει τα επιτόκιά της εάν η τάση του πληθωρισμού διατηρηθεί, δήλωσε την Τρίτη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκάμπριελ Μακλούφ. 

“Η επόμενη συνάντησή μας είναι τον Ιούνιο και όλα συνεχίσουν να κινούνται προς την κατεύθυνση που φαίνεται να κινούνται, πιστεύω ότι θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση τον Ιούνιο, ελπίζω ότι θα είμαστε πολύ πιο σίγουροι όσον αφορά τα στοιχεία ώστε να νιώσουμε ότι μπορούμε όντως να κάνουμε μια μικρή κίνηση” για τη μείωση των επιτοκίων, φέρεται να δήλωσε στην Irish Daily Mail, σύμφωνα με το Bloomberg.

“Η υπόθεση εργασίας αγορά μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, δεν θα απέκλεια και 50 μ.β., αλλά θα ήταν πολύ ασυνήθιστο”, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ στην ιρλανδική εφημερίδα, προσθέτοντας “Θα πρέπει να συμβεί κάτι εξαιρετικό για να φτάσουμε εκεί” (στις 50 μ.β.).

Υπενθυμίζεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ διατήρησαν την προηγούμενη εβδομάδα αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων στο επίπεδο ρεκόρ του 4% για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα τους επιτρέψει σύντομα να ξεκινήσει τις κινήσεις μείωσης του κόστους δανεισμού.

Ερωτηθείς από το CNBC αν η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν μια μείωση του κόστους δανεισμού, ο Mακλούφ σημείωσε ότι κατά τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας η ΕΚΤ έχει σχεδόν τα στοιχεία που χρειάζεται.

“Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το σημείο πλέον”, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας. “Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει αρκετά στοιχεία ώστε μπορούμε να πούμε ότι φτάσαμε στην κορυφή της σκάλας” τόνισε και πρόσθεσε: “Και αν οι παράμετροι παραμείνουν ίδιες” η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Ιούνιο. 

Στο ερώτημα εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε τρεις ή τέσσερις μειώσεις επιτοκίων, ο Μακλούφ δεν προέβη σε λεπτομέρειες. 

“Θα απέκλεια να κάνω μια πρόβλεψη για το πόσες κινήσεις μπορεί να γίνουν – μπορεί καμία, μπορεί περισσότερες από μία”, απάντησε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “Ωστόσο νομίζω ότι αυτό θα γίνει , μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία”, είπε. “Αλλά νομίζω ότι θα κρίνεται ανά συνεδρίαση ο τρόπος δράσης. Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα”.

Related posts

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν τα χειρότερα αποτελέσματά τους από το 2020

admin

Γερμανία: Η Νυρεμβέργη απαγορεύει αφίσες και προεκλογικό υλικό ξένων κομμάτων μετά την καμπάνια του Ερντογάν

admin

Χαβάη: Τουλάχιστον έξι νεκροί από τις πυρκαγιές – Xιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

admin

Παραδόθηκαν στη βόρεια Γάζα οι 200 τόνοι τροφίμων από τη μκο World Central Kitchen

admin

ΗΠΑ: Εισαγγελέας κατηγορεί το FBI για την έρευνα κατά Τραμπ για τις σχέσεις με Ρώσους

admin

ΗΠΑ: Η Χεζμπολάχ “δεν είναι έτοιμη” να προχωρήσει σε μια επίθεση στο Ισραήλ

admin

Νέο κάλεσμα του Ισραήλ σε Παλαιστίνιους να εκκενώσουν προς τα νότια – “O στρατός προχωρά στο επόμενο στάδιο του πολέμου”

admin

Ουκρανία: Ένας νεκρός από ρωσικό πλήγμα στην Κρίβι Ριχ – Καταρρίφθηκαν ρωσικά 16 drones

admin

Ισραήλ – Χαμάς: Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για παράταση της ανακωχής στο Κατάρ, λόγω διαφωνίας για τους ομήρους

admin