Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιάννης Στουρνάρας στο συνέδριο του Economist: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 6% το 2022

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 6% προβλέπει για εφέτος η

Τράπεζα της Ελλάδος

, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να υποχωρήσει το 2023 στο 2,8%, όπως ανέφερε το πρωί της Δευτέρας ο διοικητής της ΤτΕ,

Γιάννης Στουρνάρας

, μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist.

Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας οι καλύτερες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλονται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες εισπράξεις από τον τουρισμό αλλά και τις εισροές από το RRF καθώς και στο φαινόμενο της «καταπιεσμένης ζήτησης».

Ωστόσο, όπως προειδοποίησε οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, παρόλο που οι εξελίξεις στο μέτωπο του ΑΕΠ βελτιώνουν σημαντικά την εικόνα του Δημοσίου Χρέους, καθώς μειώνεται το ποσοστό του. Όμως ο συνδυασμός αύξησης επιτοκίων και αύξησης των τιμών ενέργειας ενδεχομένως θα οδηγήσει την οικονομία της ευρωζώνης το 2023 πιο κοντά στο δυσμενές σενάριο παρά στο λεγόμενο σενάριο βάσης. Σε κάθε περίπτωση όμως η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι συγκριτικά θα παραμείνει σε καλύτερη θέση χάρη στις αυξημένες εισροές από το RRF, αλλά και στη μικρότερη ενεργειακή εξάρτηση.

Παρά ταύτα στις συνθήκες αυτές όπως είπε ο κ. Στουρνάρας γίνεται ακόμη πιο επιτακτικός ο στόχος απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Ιδιαίτερους κινδύνους προκαλεί στους Ισολογισμούς των τραπεζών ο συνδυασμός της αύξησης των επιτοκίων και η επιδείνωση της ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού (δάνεια). Αναγνώρισε ωστόσο ότι οι τράπεζες ωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής σταδιακά και με ευελιξία, μέχρι τα επιτόκια να επανέλθουν στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο ή και υψηλότερο αυτού.

-Ειδήσεις σήμερα:Επιστράτευση-παρωδία: Ηλικιωμένοι έφεδροι, μαίες και σάπια καλάσνικοφ για το ΝτονμπάςΝεκρός μετά από καυγά σε παμπ ο θρύλος του σερφ Κρις ΝτέιβιντσονΔήμητρα Αλεξανδράκη: «Έρχονται μηνύσεις, δεν θα σας αφήσω σε χλωρό κλαρί ξεφτίλες»

Related posts

Ενοίκια – Υπεκμισθώσεις: Στον «αέρα» οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε «αλυσίδες»

admin

Νταβός: Στη Σιγκαπούρη τον Μάιο του 2021 το «Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ»

admin

Αναδρομικά από δώρα στις συντάξεις – Ποιους αφορά

admin

Τέλος εποχής για τον «ΑΗΣ Καρδιάς» της ΔΕΗ: Μετά από 47 χρόνια σταμάτησε οριστικά η λειτουργία του

admin

«Απογειώθηκε» η κίνηση στα αεροδρόμια: Διακινήθηκαν 14 εκατομμύρια επιβάτες στο πεντάμηνο

admin

Χρηματιστήριο: Άνοιγμα με πτώση για την Αθήνα

admin

Νταβός: Κόμβος τεχνολογίας η Ελλάδα – Οι συζητήσεις με Google και Meta

admin

Χατζηδάκης για το επίδομα των €250: Στη χολερική κριτική απαντάμε με κοινωνική πολιτική στην πράξη

admin

Ποια είναι τα ορόσημα πληρωμών στην Gazprom για ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κοπελούζο, Μυτιληναίο και ΔΕΗ

admin