Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: «Να εργαστούμε για τη λύση των δύο κρατών»

Περαιτέρω πρωτοβουλίες, ισχυρές και απτές, ζήτησε ο έλληνας ΥΠΕΞ χθες, από τις Βρυξέλλες, να αναλάβει η ΕΕ ούτως ώστε να εκφράσει την αλληλεγγύη της, εν μέσω δύο πολέμων, προς την ειρήνη και την ευημερία. Κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, και με φόντο το αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή, ο Γιώργος Γεραπετρίτης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προτείνει τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας από ΥΠΕΞ αραβικών και ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίοι θα είναι σε θέση να απευθυνθούν και στα δύο μέρη, προκειμένου να διασφαλίσουν αποτελεσματικότητα στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην περιοχή.

Στη χθεσινή συνεδρίαση φιλοξενήθηκαν και πέντε ΥΠΕΞ αραβικών κρατών – Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ιορδανίας, Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας –, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου. «Πρέπει να εργαστούμε για τη λύση των δύο κρατών» σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της Παλαιστινιακής Αρχής. «Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλα τα μέρη» τόνισε από την πλευρά του ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Την ιδέα μιας «ομάδας εργασίας» είχε διατυπώσει για πρώτη φορά ο έλληνας ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο τον Απρίλιο. Το νέο στοιχείο της χθεσινής πρότασης ήταν η προσθήκη των ΥΠΕΞ αραβικών κρατών για τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα στις διαπραγματεύσεις. Ως μία χώρα που συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, η Ελλάδα – σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές – είναι σε θέση να προσφέρει καλές υπηρεσίες με στόχο την ειρήνευση, είτε φιλοξενώντας συναντήσεις είτε και μεταφέροντας χρήσιμα μηνύματα.

Ως σημαντική αξιολογείται και η επαφή του έλληνα ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες με τον ούγγρο επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρχελι, με τον οποίο συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια – τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία –, με ορίζοντα την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ τον Ιούλιο από την Ουγγαρία.

Στην ατζέντα των χθεσινών συζητήσεων τέθηκαν επίσης ο πόλεμος της Ουκρανίας και οι τελευταίες εξελίξεις σε Γεωργία και Βενεζουέλα.

Related posts

Δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη

admin

Προεξοφλούν εμφύλιο διαρκείας

admin

Η κυβέρνηση ανοίγει τώρα την «επιθετική» νομοθετική ατζέντα

admin

Ο γρίφος των υπερκομματικών κινητοποιήσεων

admin

Απόλυτα εφικτό να προκύψει μήνυμα ανατροπής στις ευρωεκλογές, λέει ο Κασσελάκης

admin

Qatargate: Ομολόγησε την εμπλοκή του ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι

admin

Κανέλλη: Η Ελλάδα γίνεται στόχος αντιποίνων με την εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

admin

Υδρογονάνθρακες: Ξεκίνησαν οι έρευνες ανάμεσα σε Κρήτη και Πελοπόννησο

admin

Άδωνις Γεωργιάδης: «Εγώ δεν είπα ουδείς ενδιαφέρεται για τα Τέμπη, αλλά…»

admin