Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος: Η Γάζα θα μπορούσε να ξεπεράσει τα επίπεδα λιμού στις επόμενες έξι εβδομάδες

Η Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να ξεπεράσει τα επίπεδα της επισιτιστικής ανασφάλειας, του υποσιτισμού και της θνησιμότητας σε έξι εβδομάδες, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

“Πλησιάζουμε μέρα με τη μέρα σε μια κατάσταση λιμού”, δήλωσε ο Τζιαν Κάρλο Τσίρι, διευθυντής στη Γενεύη για το WFP.

“Υπάρχουν εύλογα στοιχεία ότι και τα τρία αυτά επίπεδα λιμού –επισιτιστική ανασφάλεια, υποσιτισμός και θνησιμότητα– θα ξεπεραστούν στις επόμενες έξι εβδομάδες”.

Σε μελέτη που έγινε με τη στήριξη του ΟΗΕ και δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο σημειώθηκε ότι επίκειται λιμός και πιθανόν να προκληθεί έως τον Μάιο στη βόρεια Γάζα ενώ θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλο τον θύλακα έως τον Ιούλιο. Χθες, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο κίνδυνος λιμού στη Γάζα, ιδιαιτέρα στον βορρά, είναι πολύ υψηλός.

Οι δηλώσεις του Τσίρι έγιναν στην παρουσίαση μελέτης από το Παγκόσμιο Δίκτυο κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων, μιας συμμαχίας ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών φορέων, όπως υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Στη μελέτη αυτή, το δίκτυο περιέγραψε τις προοπτικές για το 2024 για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική ως εξαιρετικά ανησυχητικές λόγω του πολέμου στη Γάζα και της περιορισμένης ανθρωπιστικής πρόσβασης, καθώς και του κινδύνου εξάπλωσης της σύγκρουσης αλλού στην περιοχή.

“Όσο για τη Γάζα, η σύγκρουση καθιστά δύσκολη και κάποιες φορές αδύνατη την πρόσβαση σε πληγέντες”, δήλωσε ο Τσίρι.

“Χρειάζεται να αυξήσουμε δραματικά τη βοήθειά μας…Αλλά υπό τις τρέχουσες συνθήκες, φοβάμαι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω”.

Τα Ηνωμένα Έθνη εδώ και καιρό κάνουν λόγο για εμπόδια στην αποστολή βοήθειας και στη διανομή της σε όλη τη Γάζα έξι μήνες μετά την έναρξη της αεροπορικής και χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς που διοικεί τη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί ότι παρεμποδίζει την τροφοδοσία ανθρωπιστικών προμηθειών και κατηγορεί τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για αναποτελεσματικότητα στη διανομή της.

Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ έχει μετατρέψει σε έρημη γη το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα των 2,3 εκατ. ανθρώπων, με την ανθρωπιστική καταστροφή να εξελίσσεται από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς πυροδότησε τον πόλεμο με την εισβολή της στο νότιο Ισραήλ.

Ο Τσίρι δήλωσε ότι ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθεί ο λιμός στη Γάζα είναι να διασφαλιστούν οι άμεσες και καθημερινές παραδόσεις επισιτιστικών προμηθειών.

“Ξεπουλούν τα υπάρχοντά τους για να αγοράσουν τρόφιμα. Είναι συνήθως άποροι”, δήλωσε. “Και προφανώς κάποιοι από αυτούς πεθαίνουν από την πείνα”.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει την αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο δείχνει ομήρους να μεταφέρονται από την Χαμάς εντός του νοσοκομείου αλ-Σίφα

admin

Μπορέλ: Ξεκινά επισήμως η επιχείρηση “Ασπίδες”, μια στρατιωτική αμυντική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

admin

ΗΠΑ: Σχεδιάζουν μπλόκο στον ασύρματο εξοπλισμό της Huawei

admin

Η Βουλγαρία βασίζεται στην ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του διαδρόμου Βορρά – Νότου

admin

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι στόχευσαν -κατά λάθος- τάνκερ με ρωσικό πετρέλαιο

admin

Αζερμπαϊτζάν: Έναρξη “αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων” στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

admin

Λίβανος: Επτά μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα

admin