Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Wunsch (ΕΚΤ) για μειώσεις επιτοκίων: To be continued αλλά προσοχή στον πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της, αλλά θα πρέπει να προσέχει την αύξηση των τιμών καταναλωτή, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Pierre Wunsch.

«Στο βασικό μας σενάριο, εάν οι προβλέψεις μας γίνουν πραγματικότητα, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μειώσουμε περαιτέρω τα επιτόκια», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο βελγικό VRT. «Αλλά βλέπω έναν μικρό κίνδυνο να συμβεί αυτό πιο αργά, αν ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμείνει αυξημένος».

Ο Wunsch μίλησε τρεις ημέρες αφότου η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια για δεύτερη φορά, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να αφήνει να εννοηθεί ότι μια ακόμη τέτοια κίνηση μπορεί να είναι πιο πιθανή τον Δεκέμβριο – και όχι στην επόμενη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή «φαίνεται να είναι λίγο πολύ υπό έλεγχο», δήλωσε ο επικεφαλής της βελγικής κεντρικής τράπεζας. «Αλλά ο πληθωρισμός υπηρεσιών – ο πληθωρισμός χωρίς τα αγαθά και την ενέργεια – παραμένει πολύ υψηλός, περίπου 4%. Επομένως, δεν είναι τόσο εύκολο και αν η ανάκαμψη έρχεται, και ελπίζουμε ότι έρχεται, είναι πολύ πιθανό ο πληθωρισμός να παραμείνει πάνω από το 2% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Η ΕΚΤ επέμεινε την περασμένη εβδομάδα στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, προβλέποντας ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα φθάσει τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025.

Related posts

DBRS: Στήριξη στην ελληνική αγορά NPL από την είσοδο νέων «παικτών»

admin

Στον δείκτη αειφορίας FTSE4Good για 8η διαδοχική χρονιά η Alpha Bank

admin

Αlpha: Ζημιές 282 εκατ. το Q1 λόγω πρόσθετων προβλέψεων

admin

Για δεύτερο μήνα αμετάβλητα τα επιτόκια στην Τουρκία

admin

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εύσημα αλλά και «γκρίζες ζώνες» για τις τράπεζες

admin

Stress test για μη συστημικές τράπεζες τρέχει η ΤτΕ

admin

Αθώοι Ψυχάρης και στελέχη Alpha Bank για τα δάνεια στον ΔΟΛ

NEWSROOM

«Ακέφαλο» το ΤΧΣ με μεγάλα ανοικτά θέματα

admin

Κόβει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην Ασία η UBS

admin