Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Συνεχίστηκε ο «χορός» των ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq – Στο αντίθετο ρεύμα ο Dow Jones

Μικρές διακυμάνσεις κατέγραψαν οι δείκτες της

Wall Street

στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα μηνύματα που έστειλε η

Federal Reserve

(αλλά και ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ) με την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της, την Τετάρτη. Πάντως, εξαρχής ο

Nasdaq

έδειξε διάθεση να αντισταθεί στις πιέσεις και να «κρατήσει» το ρεκόρ του, σε αντίθεση με τον Dow που παρέμεινε και σήμερα σε αρνητικό έδαφος.


Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,17% στις 38.647 μονάδες, ο

S&P 500

ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 5.433 μονάδες και ο Nasdaq πρόσθεσε 0,34% φτάνοντας τις 17.667 μονάδες.








Στον αντίποδα στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις κινήθηκαν πτωτικά, με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει άλλες πέντε μονάδες στο 4,244% και του 2ετούς να προσγειώνεται στο 4,595%.





Η αγορά επέλεξε να δει το ποτήρι… μισογεμάτο, καθώς ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) που ανακοινώθηκε σήμερα κινήθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο ακολουθώντας την καθοδική τροχιά του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) και επιβεβαιώνοντας την έστω και αργή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε ένα περιβάλλον σταθερά υψηλών επιτοκίων.


Ο PPI διαμορφώθηκε στο 2,2% σε ετήσια βάση το Μάιο, από 2,3% τον Απρίλιο, όταν οι αναλυτές περίμεναν ρυθμό αύξησης στο 2,5%. Αντιστοίχως σε μηνιαία βάση ο δείκτης συρρικνώθηκε κατά 0,2%, ήτοι πάνω από τις προβλέψεις για διόρθωση κατά 0,1%.





Την Τετάρτη, ο δείκτης CPI υποχώρησε επίσης στο 3,3% σε ετήσια βάση, από 3,4% τον περασμένο μήνα, διαψεύδοντας ευχάριστα τους αναλυτές που περίμεναν ότι θα μείνει αμετάβλητος.


Η πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού αναγνωρίστηκε και από το συμβούλιο της Fed, κλείνοντας οριστικά την πόρτα σε μια απρόσμενη νέα αύξηση των επιτοκίων. Όμως, το συμβούλιο αντιστάθμισε μια κακή είδηση με μια καλή. Υποβάθμισε το εκτιμώμενο dot plot για το 2024 σε μόνο μία μείωση των επιτοκίων τη φετινή χρονιά (από τις αρχικά τρεις εκτιμώμενες), αλλά ανέβασε τις προβλέψεις για το 2025 σε τέσσερις μετριοπαθείς περικοπές, στέλνοντας το μήνυμα πως θα διατηρήσει για φέτος έναν συγκρατημένο βηματισμό, αλλά θα ανεβάσει… στροφές την επόμενη χρονιά.


Σε κάθε περίπτωση, η αγορά στάθηκε κυρίως στα θετικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού λαμβάνοντας υπόψη και την παραδοχή του Τζερόμ Πάουελ πως οι προβλέψεις αυτές δεν είναι δεδομένες και άκαμπτες, κάτι που σημαίνει πως το συμβούλιο μπορεί να κινηθεί νωρίτερα, αν έχει το περιθώριο.


«Η επιβράδυνση του πληθωρισμού από μόνη της θα είναι αρκετή για να πείσει τελικά τη Fed να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου» επέμεινε σε ανάλυση του ο Άντριου Χόλενχορστ της Citigroup.






Στις κερδισμένες της ημέρας ξεχώρισε η μετοχή της Broadcom με μίνι ράλι άνω του 12% μετά τα θετικά αποτελέσματα και το split της μετοχής που ανακοίνωσε, όπως και η Kimberly-Clark μετά τη διπλή αναβάθμιση της μετοχή της από την BofA.


Κέρδη αποκόμισε και η μετοχή της Tesla, καθώς οι μέτοχοι της αυτοκινητοβιομηχανίας στην κρίσιμη γενική συνέλευση φαίνεται ότι έδωσαν το πράσινο φως στο παχυλό πακέτο απολαβών, ύψους 56 δισ. δολαρίων, για τον Έλον Μασκ. Το θέμα είχε προκαλέσει διχασμό, τις τελευταίες εβδομάδες και είχε εξελιχτεί σε ψήφο εμπιστοσύνης για τον ίδιο τον Μασκ, καθώς πολλοί μεγαλομέτοχοι είχαν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν την πρόταση.












Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr

Related posts

Συντάξεις – Υπουργείο Eργασίας: Δεν καταργείται η προσωρινή σύνταξη – Πώς θα εφαρμοστεί η Εθνική

admin

Νέα ψηφιακή υπηρεσία e-ΕΦΚΑ για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης μη μισθωτών

admin

Σαφάρι με 5 μέτρα για τους φοροφυγάδες – Στόχος να βρεθούν 2 δις για να χρηματοδοτηθούν πρόσθετες παροχές

admin

Προϋπολογισμός 2021: Κατατέθηκε στη Βουλή με δυσμενέστερες εκτιμήσεις για ύφεση – έλλειμμα

admin

Τι συζητούν κυβέρνηση και ασφαλιστικές εταιρείες για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών από φυσικές καταστροφές

admin

Το Δημόσιο διεκδικεί περιουσίες από… το 1885

admin

Εργατικά – Ασφαλιστικές οφειλές: Πάγια ρύθμιση σε 24 αντί για 11 δόσεις

admin

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Νέα καταβολή σε 201.819 δικαιούχους

admin

«Τουρισμός για όλους»: Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα – Περισσότεροι δικαιούχοι φέτος

admin