Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Στα κόκκινα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι δείκτες υπό τη σκιά του ψηφιακού black out

Με απώλειες ολοκλήρωσε την εβδομάδα η

Wall Street

, καθώς το παγκόσμιο σοκ από το μεγαλύτερο IT blackout που έχει καταγραφεί ποτέ δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους αμερικανικούς δείκτες. Άλλωστε, στη μακρά λίστα των επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν, κυρίως από τον ταξιδιωτικό κλάδο, βρίσκονταν και πολλές αμερικανικές εταιρείες.


Σε κάθε περίπτωση η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από… έντονες συγκινήσεις με ακραίες επιδόσεις στους δείκτες, αν λάβουμε υπόψη το άλμα του

Dow Jones

πάνω από τις 41.000 μονάδες την Τετάρτη και την παράλληλη χειρότερη συνεδρίαση για τις τεχνολογικές μετοχές εδώ και μια διετία.






Nasdaq

έχασε 0,81% πέφτοντας στις 17.726 μονάδες.










Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις είχαν αντίθετη κατεύθυνση με την απόδοση του 10ετούς να ανεβαίνει στο 4,24% και του 2ετούς να σκαρφαλώνει στο 4,507%.


Ως βασική αιτία για τις πιέσεις στην αγορά και κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο αυτή την εβδομάδα οι περισσότεροι αναλυτές θεώρησαν τις ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών. Ωστόσο, υπήρχε παράλληλα και μια σημαντική μετατόπιση ενδιαφέροντος από τον τεχνολογικό κλάδο σε παραδοσιακά «χαρτιά» υψηλής κεφαλαιοποίησης κυρίως του τραπεζικού και βιομηχανικού κλάδου, καθώς και μερικές επιλεγμένες μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, δεδομένου του νέου τοπίου που θα δημιουργήσει η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed.





Μπορεί, εξάλλου, να θεωρείται δύσκολο – αν και όχι τελείως απίθανο – η Fed να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της, την ερχόμενη εβδομάδα, όμως το σύνολο των επενδυτών και αναλυτών θεωρούν πως η μείωση των επιτοκίων έχει «κλειδώσει» σε ποσοστό 100% στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα έχουν αυξηθεί και οι πιθανότητες, εφόσον η πρώτη μείωση γίνει τελικά τον Σεπτέμβριο, το συμβούλιο να κάνει μια δυναμική στροφή με περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης.


«Το χρηματιστήριο βιώνει μια καθυστερημένη μετατόπιση ενδιαφέροντος. Οι επενδυτές αποσύρουν κονδύλια από τις μεγάλες τεχνολογικές μετοχές που είχαν σημειώσει υψηλές επιδόσεις και τα μετακινούν σε άλλους τομείς της αγοράς» επεσήμανε στο CNBC ο Γκλεν Σμιτ της GDS Wealth Management.


Έτσι, σε επίπεδο μετοχών το sell off στις τεχνολογικές μετοχές με σημείο αιχμής τις εταιρείες ημιαγωγών συνεχίστηκε και σήμερα. Μάλιστα το αστέρι της Nvidia είχε την χειρότερη της εβδομάδα με συνολική πτώση της τάξεως του 8%.


Αξιοσημείωτη φυσικά ήταν και η ελεύθερη πτώση της μετοχής της CrowdStrike, μετά την παραδοχής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας πως το παγκόσμιο τεχνολογικό black out οφειλόταν σε δικό της λάθος και όχι κάποιου είδους κυβερνοεπίθεση. Είναι άλλωστε σαφές ότι η επιστροφή στην κανονικότητα για αρκετές εταιρείες θα πάρει αρκετές ημέρες ακόμη, αν όχι εβδομάδες.





Related posts

Γεωργιάδης για Ελληνικό: Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της επένδυσης στις επόμενες εβδομάδες

admin

Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες ανησυχούν περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους για το υψηλό κόστος ζωής

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Βουτιά» σε χαμηλό 5μήνου μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

admin

Προϋπολογισμός: Αυξάνονται τα κονδύλια για τις συντάξεις

admin

Γίνε επενδυτής ξεκινώντας με μόλις 60 ευρώ τον μήνα

admin

Τουρκία – Bloomberg: Διακόπτει όλες τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κοντά στα 7 δισ. δολάρια η αξία τους

admin

«Hemera»: Η ελληνο-τουρκική κόντρα και το σφυρί για ένα ξύλινο σκάφος

admin

Αδήλωτα τετραγωνικά: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις διορθώσεις

admin

ΔΝΤ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2023 – Οι τελευταίες προβλέψεις του

admin