Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Σήμα από τη Fed και τις εταιρικές επιδόσεις περιμένουν οι επενδυτές

Στάση αναμονής κράτησαν οι περισσότεροι επενδυτές της

Wall Street

στη συνεδρίαση της Δευτέρας, γεγονός λογικό και αναμενόμενο δεδομένου ότι η ατζέντα των επόμενων ημερών θα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε στοιχεία σε επιχειρηματικό, οικονομικό και νομισματικό επίπεδο, που είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν το κλίμα στην αγορά.


Έτσι, οι διακυμάνσεις στους δείκτες κρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα με τον

Dow Jones

να καταγράφει μικρή κάμψη ύψους 0,12% στις 40.539 μονάδες, τον

S&P 500

να κρατιέται οριακά σε θετικό επίπεδο, στο 0,08% και τις 5.463 μονάδες και τον

Nasdaq

να προσθέτει 0,07% φτάνοντας τις 17.370 μονάδες.





Στην αγορά ομολόγων, ωστόσο, οι αποδόσεις κινήθηκαν πτωτικά με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 4,166% και του 2ετούς να διολισθαίνει στο 4,381%.


To πρώτο crash test θα έρθει με τη διήμερη συνεδρίαση της

Federal Reserve

, που ξεκινά αύριο. Η αγορά θεωρεί λίγο-πολύ δεδομένο ότι το συμβούλιο θα κρατήσει και πάλι στάση αναμονής διατηρώντας τα επιτόκια σε υψηλό 23 ετών, στο 5,25% με 5,50%, όμως το μεγάλο ζητούμενο έχει να κάνει με το σήμα που θα στείλει για τα επόμενα βήματα της.





Κοινώς οι επενδυτές θα περάσουν από το… μικροσκόπιο το ανακοινωθέν του συμβουλίου, αλλά και τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν επιβεβαιώνονται τα προγνωστικά που θέλουν αλλαγή νομισματικής πλεύσης από το Σεπτέμβριο.


Προφανώς ούτε το συμβούλιο ούτε ο Τζερόμ Πάουελ πρόκειται να δεσμευτούν σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έχοντας προ πολλού επισημάνει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται ανά συνεδρίαση με βάση τη ροή των στοιχείων. Όμως, υπάρχουν τρόποι και φράσεις που μπορεί να υπονοήσουν τις προθέσεις του συμβουλίου.





Για παράδειγμα στην ανακοίνωση του Ιουνίου η FOMC δήλωσε πως διαπιστώνει «μετριοπαθή περαιτέρω πρόοδο» στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, οπότε με δεδομένο ότι έκτοτε τα στοιχεία έχουν βελτιωθεί περαιτέρω, μπορεί να εκφράσει μεγαλύτερη βεβαιότητα για την πτωτική τροχιά του δείκτη προς την κατεύθυνση του 2%, «κλείνοντας» έτσι το μάτι στην πρώτη μείωση των επιτοκίων.


Πέρα, πάντως, από την κατεύθυνση του πληθωρισμού σημασία έχει και η εικόνα στην αγορά εργασίας. Η αναλογία των κενών θέσεων εργασίας έναντι των εργαζομένων έχει επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν προ της πανδημίας και τον περασμένο μήνα η ανεργία ανέβηκε στο υψηλότερο σημείο της από τον Νοέμβριο του 2021.


Αν η έκθεση για την απασχόληση τον Ιούλιο που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή συμβάλει στην εικόνα σταδιακής αποθέρμανσης της αγοράς εργασίας, η Wall Street θα έχει έναν ακόμη παράγοντα να θεωρήσει προς η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης βρίσκεται προ των πυλών.


Μέσα στο κλίμα αυτό μια… χιονοστιβάδα εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου αναμένεται σαφώς να επηρεάσει τις τάσεις στην αγορά.











Αρκεί να θυμηθούμε πως τα απογοητευτικά στοιχεία από την Tesla και την Alphabet, την περασμένη εβδομάδα, οδήγησαν τους δείκτες στη χειρότερη συνεδρίαση τους για τη χρονιά, με πολύ μεγάλες απώλειες, δημιουργώντας φόβους πως ο κλάδος εισέρχεται σε φάση (σοβαρής) διόρθωσης.


Σημειωτέον πως ήδη από τις 10 Ιουλίου η ομάδα των λεγόμενων Υπέροχων Επτά (Nvidia, Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft, Tesla) έχει χάσει περίπου 12% της αξίας της.


Βέβαια οι Υπέροχες Επτά ξεκίνησαν την εβδομάδα με κέρδη με μεγαλύτερη κερδισμένη την Tesla που ανέβηκε σχεδόν 6% μετά την απροσδόκητη θετική ετυμηγορία της Morgan Stanley που την κατονόμασε ως κορυφαία επενδυτική της επιλογή (top pick) για την αγορά αυτοκινήτου, εκτοπίζοντας την Ford. Ωστόσο, οι επενδυτές κρατούν «μικρό καλάθι» για τον κλάδο περιμένοντας τον επόμενο γύρο των αποτελεσμάτων.







Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Εκλογές στις ΗΠΑ: 8 «δικοί μας» στο επιτελείο της Χάρις – Ο Ελπιδοφόρος και η… Μαλλιωτάκη στην ομάδα Τραμπ





Κιβωτός του Κόσμου: Σε δίκη για ασέλγεια κατά δύο ανηλίκων παραπέμπεται ο πατέρας Αντώνιος





Μπρούνο Τσερέλα: Μαθαίνει ελληνικά για χάρη της Αθηνάς Οικονομάκου




Related posts

e-ΕΦΚΑ: Παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα όλων των μη μισθωτών μέχρι τις 31 Μαΐου 2022

admin

La Stampa: Η Ελλάδα πλέον δεν είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης, αλλά ο μεγάλος θεραπευμένος

admin

Η πανδημία εκτόξευσε τα κέρδη της Alibaba

admin

Φορολοταρία: Πότε έρχεται η χριστουγεννιάτικη κλήρωση με τα 1,2 εκατ. ευρώ

admin

Bιομηχανία και εξαγωγές δείχνουν ανθεκτικότητα στην κρίση

admin

Gov.gr: Περισσότερα από 3,6 εκατ. έγγραφα ή δηλώσεις εκδόθηκαν ηλεκτρονικά το Δεκέμβριο

admin

Ενεργειακή κρίση: Αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% δρομολογεί η ΔΕΗ

admin

Με απώλειες έκλεισε η Wall Street – Στον τεχνολογικό κλάδο οι μεγαλύτερες πιέσεις

admin

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Με «καπέλο» 300 – 1.000 ευρώ από το Φεβρουάριο

admin