Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Θετικά πρόσημα στο φώτο φίνις μετά από συνεχείς διακυμάνσεις

Συνεχή… σκαμπανεβάσματα στα πρόσημα παρουσίασαν οι δείκτες της

Wall Street

 στη συνεδρίαση της Τρίτης, καταλήγοντας τελικά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης να καταφέρουν όλοι τους να βρεθούν σε θετικό έδαφος.


Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ανέβηκε κατά 0,36% στις 38.711 μονάδες και διακόπτοντας το καθοδικό σερί του, ο

S&P 500

πρόσθεσε 0,15% στις 5.291 μονάδες και ο Nasdaq βρέθηκε στο 0,17% και τις 16.857 μονάδες.





Σε κάθε περίπτωση ο Ιούνιος έχει ξεκινήσει νευρικά, μετά τα ισχυρά κέρδη του Μαΐου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως τα υψηλά επιτόκια έχουν αρχίσει να προκαλούν… ρωγμές στην οικονομία, ενώ βέβαια δεν φαίνεται πως η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης θα ξεκινήσει από τη Fed – στην καλύτερη περίπτωση – πριν το Σεπτέμβριο.


Το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο κινήθηκε τελικά μόλις στο 1,3%, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 2022, οι καταναλωτικές δαπάνες συνέχισαν να αυξάνονται αλλά με πιο αργό ρυθμό, στο 2% και η μεταποιητική δραστηριότητα έπεσε σε χαμηλό τριών μηνών.





Τα αδύναμα αυτά στοιχεία θα μπορούσαν να έχουν μια θετική διάσταση, αν ασκούσαν πιέσεις στη Fed να ξεκινήσει τις περικοπές των επιτοκίων γρήγορα. Όμως, αυτό για την ώρα δεν φαίνεται. Αντιθέτως, αξιωματούχοι της Fed έχουν επισημάνει ξανά και ξανά σε δηλώσεις τους το τελευταίο διάστημα πως τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά για μεγάλο διάστημα, καθώς το συμβούλιο δεν είναι βέβαιο ακόμη πως ο πληθωρισμός έχει μπει σε σταθερά καθοδική τροχιά.


Το «πακέτο» των στοιχείων της εβδομάδας για την κατεύθυνση της αγοράς εργασίας σίγουρα θα βοηθήσουν να ξεκαθαρίσει, κάπως, το ομιχλώδες τοπίο.





Η αρχή έγινε σήμερα με την έκθεση JOLTS για τις κενές θέσεις εργασίας που έδειξε μια απρόσμενη όσο και θεμιτή αποθέρμανση της «σφιχτής» αγοράς εργασίας. Οι κενές θέσεις έπεσαν στα 8,06 εκατ., ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο τους από το 2021, αν και παρέμειναν για 38ο(!) μήνα πάνω από το όριο των 8 εκατ.


Την Τετάρτη, έχει σειρά η έκθεση ADP για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα και βέβαια την Παρασκευή έρχονται τα… σπουδαία με την νέα έκθεση για την απασχόληση το Μάιο, για την οποία οι προβλέψεις κάνουν λόγο για τη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας και δείκτη ανεργίας στο 3,9%.







Στις κερδισμένες ξεχώρισε η μετοχή της Carnival, λόγω των νέων στρατηγικών κινήσεων που αποφάσισε στον κλάδο της κρουαζιέρας, όπως και της Saia μετά τις υψηλές επιδόσεις που πέτυχε στο πεδίο των μεταφορών.





Στις χαμένες η μετοχή της Maxeon Solar Technologies μετά την υποβάθμιση της από την Goldman Sachs, αλλά και οι ενεργειακές μετοχές ευρύτερα, με οδηγό την BP και την ExxonMobil, με φόντο την συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των διεθνών πετρελαϊκών τιμών.


Στις αγορές ομολόγων οι αποδόσεις έχασαν κι άλλο έδαφος, με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει κάτω και από το 4,4%, στο 4,328% και του 2ετούς να υποχωρεί στο 4,768%.





-

www.--.gr

Related posts

Η μάχη της Βουλής και ο αχταρμάς της αντιπολίτευσης, ο Νίκος Δ. (είναι μαζί μας…), πέφτουν οι υπογραφές από τη ΓΕΚ για την Εγνατία, το μέγκα πρότζεκτ με τους Σαουδάραβες

admin

Η βαθιά ανάσα του Μαξίμου, το κληρονομικό χάρισμα, οι μνηστήρες της Καλαμάτας και το καζίνο Πηλαδάκη

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι τράπεζες έβαλαν «φρένο» στο ράλι

admin

Νικόλαος Μακρόπουλος: Ο Mr «Ευρώπη Ασφαλιστική» που… νοστάλγησε το Μπάντεν-Μπάντεν και την Aston Martin του

admin

ΔΝΤ: Αισιόδοξες προβλέψεις για ανάπτυξη 3% της παγκόσμιας οικονομίας και μείωση του πληθωρισμού στο 6,8%

admin

Ενεργοποιήθηκε η διαδικασία υποβολής ΑΠΔ ΤΕΚΑ Φεβρουαρίου και Μαρτίου

admin

Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους – Ποιους αφορά

admin

Πολυτελείς κατοικίες: Σε ποιες πόλεις θα ανέβουν περισσότερο οι τιμές το 2023 και πού θα πέσουν (pics)

admin

Πώς θα είναι η υπογειοποιημένη λεωφόρος Ποσειδώνος στο Ελληνικό (pics + vid)

admin