Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Επιστροφή στα ρεκόρ για τους δείκτες μετά την Fed – Πάνω από τις 42.000 μονάδες ο Dow

Με νωπή την απόφαση της Fed με την οποία μείωσε μετά από τέσσερα χρόνια τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εγκαινιάζοντας πλέον μια επιθετική νομισματική πολιτική οι αμερικανικές μετοχές στη

Wall Street

 σημείωσαν άλμα την Πέμπτη, με τον βιομηχανικό

Dow Jones

και

S&P 500

να σκαρφαλώνουν σε νέα ιστορικά υψηλά.










Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε ανοδικά στο 3,74%, όπως και του 2ετούς στο 3,606%.


Η Fed μείωσε την Τετάρτη το επιτόκιο δανεισμού σε ένα εύρος 4,75% έως 5% από 5,25% έως 5,5%, γεγονός που αποτέλεσε έκπληξη για ορισμένους επενδυτές, οι οποίοι επέκριναν το μέγεθος αυτής της αρχικής μείωσης. Πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίων που πραγματοποιεί η Fed εδώ και τέσσερα χρόνια.





«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αγορές αναπήδησαν αρκετά όμορφα σήμερα. Είχαμε αρχίσει να παραπαίρνουμε υπόψη μόνο τις εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών», δήλωσε στο cnbc ο Τίμοθι Τσαμπ, επικεφαλής επενδύσεων στην Girard Advisory Services.


«Οι μετοχές συνέχισαν να κινούνται υψηλότερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά σε γενικές γραμμές, υπάρχουν σίγουρα πολλές εταιρείες εντός της αγοράς που θα επωφεληθούν πραγματικά από την ύπαρξη χαλαρότερων συνθηκών νομισματικής πολιτικής- ιδίως οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης», πρόσθεσε ο Chubb.





Οι επενδυτές πάντως είχαν μια σχετική επιβεβαίωση ότι η Fed σχεδιάζει πλέον μια ήπια προσγείωση για την οικονομία την Πέμπτη, καθώς οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 12.000 στις 219.000, που ήταν πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις.


Γενικότερα βέβαια είχαν προεξοφλήσει τις μειώσεις εδώ και καιρό και κυρίως μετά το καλοκαίρι για το καμπανάκι που βάρεσε από τις θέσεις εργασίας οδηγώντας σε ένα διευρυμένο sell off άσχετα αν δεν διατηρήθηκε. Τα γεγονότα αυτά όμως έστειλαν στην γωνία πολλούς από τους αξιωματούχους της Fed μαζί με τον Τζερόμ Πάουελ καθώς κατηγορήθηκαν ότι με την επιμονή τους στη σκληρή νομισματική πολιτική οδηγούν την αμερικανική οικονομία στην ύφεση. Έτσι το τελευταίο διάστημα όλες οι δηλώσεις και τα στοιχεία συνηγορούσαν ότι η Fed θα ανακοινώσει την πρώτη μείωση επιτοκίων μετά από τέσσερα χρόνια. Αυτό όμως που δεν είχαν σίγουρο ήταν το μέγεθος το οποίο τελικά ήταν κατά 50 μονάδες βάσης κάτι που θεωρήθηκε έκπληξη.


Στο πεδίο των μετοχών οι τεχνολογικές σημείωσαν στη κυριολεξία ράλι, καθώς η μείωση των επιτοκίων ώθησε τους επενδυτές να επιστρέψουν σε διάθεση ανάληψης κινδύνου. Έτσι οι μετοχές της Nvidia και της AMD σημείωσαν άνοδο άνω του 5% και 7%, αντίστοιχα. Η μετοχή της Micron Technology διαπραγματεύτηκε πάνω από 3% υψηλότερα. Άλλες μεγάλες τεχνολογικές μετοχές όπως η Meta και Alphabet ενισχύθηκαν κατά 3,3% και 2,2%, αντίστοιχα.


Οι μετοχές που μοχλεύονται στη μείωση των επιτοκίων που ωθούν την οικονομία σημείωσαν επίσης άλμα το πρωί της Πέμπτης. Ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός JPMorgan Chase σημείωσε άνοδο 1,8%. Η βιομηχανική μετοχή Caterpillar και η Home Depot

κέρδισαν 5,3% και 1,7% αντίστοιχα.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Φωτογραφίες ντοκουμέντα από τη διάρρηξη στα γραφεία υπουργείων – Οι δράστες με τους υπολογιστές ανά χείρας





Καυγάς σε ζωντανή σύνδεση ανάμεσα σε Μπόμπαν και Ζλάταν: «Ποια είναι η δουλειά σου;» – «Είμαι το αφεντικό στη Μίλαν» – Δείτε βίντεο





Μπόρις Μπέκερ: Παντρεύτηκε για 3η φορά στα 56 του ο θρύλος του τένις – Η εντυπωσιακή σύζυγός του, κόρη πρώην υπουργού










Related posts

Οι αγρότες ετοιμάζονται για την κάθοδο στην Αθήνα – Εξαντλήθηκαν τα δημοσιονομικά περιθώρια, λέει η κυβέρνηση

admin

Γιατί ένας πίνακας του Kλιμτ που κάποτε είχε ελάχιστη αξία, έσπασε ρεκόρ με 108 εκατ. δολάρια

admin

Συντάξεις: Νωρίτερα οι πληρωμές Μαρτίου

admin

Alpha Bank: Υψηλή ζήτηση για το ομόλογο στα 2,9 δισ. ευρώ – Στο 7,5% η απόδοση

admin

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το επίδομα ρεύματος έως 600 ευρώ

admin

Πιέσεις στα ομόλογα – Στο 4,33% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

admin

Στουρνάρας: «Λογικές» ακόμη δύο μειώσεις επιτοκίων το 2024

admin

Επιδότηση καυσίμων: Από σήμερα φθηνότερο για όλους το πετρέλαιο κίνησης (pics)

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επέστρεψαν οι αγοραστές, με ρελάνς πάνω από τις 1.420 μονάδες

admin