Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Στάση αναμονής από τους επενδυτές με το βλέμμα σε πληθωρισμό και Fed

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικράτησε στη

Wall Street

με το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, μιας εβδομάδας κρίσιμης καθώς οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία τα νέα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού και βέβαια την έκβαση της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve.


Στο ταμπλό και οι τρεις βασικοί δείκτες κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος. Ο

Dow Jones

παρουσίασε μικρή άνοδο ύψους 0,18% στις 38.868 μονάδες, ο

S&P 500

πρόσθεσε τελικά 0,26% φτάνοντας τις 5.360 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε ακόμη καλύτερα με κέρδη 0,35% και τις 17.192 μονάδες.

Στο μέτωπο των μάκρο η ημέρα ήταν φτωχή, καθώς τα… σπουδαία έρχονται τις επόμενες ημέρες με επίκεντρο κυρίως το μέτωπο του πληθωρισμού.


Ο

δείκτης τιμών καταναλωτή

(CPI) τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση, παρουσιάζοντας ελαφρά κάμψη σε σχέση με το 3,5% το Μάρτιο. Οι προβλέψεις για το Μάιο, που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, θέλουν το δείκτη να παραμένει αμετάβλητος στο 3,4%, όμως τυχόν νέα κάμψη τόσο για το βασικό δείκτη όσο και για τον δομικό θα βοηθήσει τις ελπίδες της αγοράς να αναπτερωθούν.

Σε κάθε περίπτωση, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του δείκτη, η ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Fed θα ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο.


Το συμβούλιο είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει και πάλι στάση αναμονής, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 23 χρόνια. Όμως, το μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει με το σήμα που θα στείλει μέσα από τις νέες οικονομικές προβλέψεις που θα εκδώσει.

Στη συνεδρίαση του Μαρτίου, το λεγόμενο dot plot του συμβουλίου είχε στείλει σήμα για τρεις περικοπές των επιτοκίων μέσα στη χρονιά. Όμως, οι επενδυτές ανησυχούν, διόλου αβάσιμα, πως η Τράπεζα θα προχωρήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της, μειώνοντας έτσι τον προβλεπόμενο αριθμό των περικοπών των επιτοκίων σε δύο ή και μόνο μία.


Βεβαίως, οι επενδυτές θεωρούν δεδομένο ότι ο Τζερόμ Πάουελ θα επαναλάβει την άποψη πως

το συμβούλιο θα χρειαστεί να δει αρκετούς μήνες προόδου στο μέτωπο του πληθωρισμού πριν ξεκινήσει την αντιστροφή της πολιτικής

. Όμως αν η πρόοδος αυτή δεν καταγραφεί και από τα στοιχεία για το Μάιο σημαίνει πως πιθανότατα η πρώτη μείωση δεν θα έρθει ούτε τον Σεπτέμβριο, όπως είναι το καλύτερο σενάριο που «βλέπουν» κάποιοι αναλυτές.


Πάντως, σύμφωνα με το FedWatch Tool της CME, πλέον οι αγορές προεξοφλούν μόνο μία μείωση των επιτοκίων εντός του 2024 και μάλιστα στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.


Εν αναμονή των στοιχείων αυτών, η αγορά προσπαθεί να «πιαστεί» από επιμέρους ειδήσεις κυρίως από το επιχειρηματικό επίπεδο.

Related posts

Υπουργείο Εργασίας: Χωρίς δωρεάν περίθαλψη από την 1η Μαρτίου 733.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ

admin

Wall Street: Δεύτερη μέρα κερδών με οδηγό τις Big Tech

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διορθωτικές κινήσεις για τρίτη διαδοχική μέρα

admin

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Επενδύσεις €70 εκατ. το 2020 παρά τη «βουτιά» στα έσοδα

admin

ΤτΕ: Υψηλό το κόστος στέγασης στην Ελλάδα – Φτάνει στο 34,2% του εισοδήματος

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις η Αμερικανίδα επικεφαλής οικονομολόγος για τον Ανταγωνισμό

admin

Κοινωφελής Εργασία – ΟΑΕΔ: Στην τελική ευθεία οι αιτήσεις για 25.000 ανέργους – Πότε ξεκινούν

admin

Μία ψηφιακή πλατφόρμα για όλες τις επιχειρήσεις

admin

Το συνέδριο «όλοι αδέλφια είμαστε», τα πρώτα σημάδια των γκάλοπ, οι πανελίστες έρχονται και ο Αδωνις με τον Καρανίκα και σούπερ Μάρτιος στο Ελ-Βελ

admin