Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Πάνω από τις 17.000 μονάδες ο Nasdaq – Στο αντίθετο ρεύμα ο Dow

Εικόνα δύο ταχυτήτων παρουσίασε η

Wall Street

 στη συνεδρίαση της Τρίτης, με τον

Nasdaq

να ξεπερνά για πρώτη φορά το όριο των 17.000 μονάδων και τον

Dow

να υποχωρεί κατά πάνω από 200 μονάδες.


Πάντως, το γενικό κλίμα εξακολουθεί να είναι συγκρατημένο, καθώς οι επενδυτές έχουν λόγους να ανησυχούν για τα επικείμενα νέα στοιχεία για την κατεύθυνση του πληθωρισμού που προφανώς θα επηρεάσουν τη

Fed

.








Στην αγορά ομολόγων, ωστόσο, οι αποδόσεις κατέγραψαν κέρδη, με την απόδοση του 10ετούς να ανεβαίνει σχεδόν επτά μονάδες στο 4,542% και του 2ετούς να σκαρφαλώνει στο 4,972%.





Η εικόνα στην αγορά ομολόγων ήταν αντανάκλαση των εκτιμήσεων πως τα στοιχεία από το δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή και ο οποίος αποτελεί τον αγαπημένο πληθωριστικό δείκτη της Federal Reserve δεν πρόκειται να βελτιώσει τις προσδοκίες όσον αφορά την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης.


Το Μάρτιο, ο PCE αυξήθηκε στο 2,7% από το 2,5% το Φεβρουάριο, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2023, ενώ συνολικά για το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 3,4%, ήτοι στο υψηλότερο σημείο του εδώ και ένα χρόνο. Οι εκτιμήσεις, λοιπόν, θέλουν το δείκτη να μένει αμετάβλητος τον Απρίλιο στο 2,7%, κάτι που σημαίνει πως η Fed δεν πρόκειται να βιαστεί να προχωρήσει σε περικοπές των επιτοκίων έστω κι από τον Σεπτέμβριο.





Πραγματικά, τα προγνωστικά στους traders δίνουν 63% πιθανότητες η πρώτη μείωση των επιτοκίων να έρθει τελικά τον Νοέμβριο!


Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης Νιλ Κασκάρι ξεκαθάρισε πως το συμβούλιο θα περιμένει να δει πολλούς ακόμη μήνες με θετικά στοιχεία πριν αποκτήσει τη βεβαιότητα ότι μπορεί να μεταβεί σε νομισματική χαλάρωση. Και όσο τα στοιχεία δεν βελτιώνονται, αυτό σημαίνει πρακτικά πως το χρονοδιάγραμμα καθυστερεί.


Δεν είναι δε, τυχαίο πως ο ίδιος, ως γνήσιο μέλος των… γερακιών, δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων. «Δεν νομίζω πως κανείς έχει βγάλει τελείως από το τραπέζι τις αυξήσεις των επιτοκίων. Πιστεύω βέβαια πως οι πιθανότητες νέας αύξησης είναι αρκετά χαμηλές, όμως δεν θέλω να βγάλω τίποτε από το τραπέζι» επεσήμανε.


Σε επίπεδο μετοχών την παράσταση «έκλεψε» η Nvidia, ο ρόλος της οποίας ήταν καθοριστικός στο ράλι του Nasdaq, μαζί βέβαια και με άλλες τεχνολογικές μετοχές.





Το… αστέρι των μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται σε νέα ανοδική πορεία από την περασμένη εβδομάδα, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, όμως οι επενδυτές έχουν από χθες έναν ακόμη λόγο να γιορτάσουν με… «ηθικό αυτουργό» τον Έλον Μασκ.


Ο μεγιστάνας ανακοίνωσε, την Κυριακή, πως η startup τεχνητής νοημοσύνης xAI κατάφερε να συγκεντρώσει 6 δισ. δολάρια σε νέα χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της και αυτό μεταφράζεται σε νέα κέρδη για την Nvidia, δεδομένου πως η xAI θα χρησιμοποιήσει τσιπ της Nvidia. Έτσι, η μετοχή της έκανε νέο άλμα άνω του 6% σήμερα και μάλιστα ξεπέρασε για πρώτη φορά και το ψυχολογικό όριο των 1.100 δολαρίων.


Στις κερδισμένες και η Apple καθώς τα στοιχεία από τις παραδόσεις iPhone έδειξαν ανάρρωση των πωλήσεων της στην στρατηγικής σημασίας αγορά της Κίνας, με άλμα των παραδόσεων κατά 52% τον Απρίλιο.


Στον αντίποδα βαρίδι για τον Dow αποδείχτηκε η μετοχή της Merck και έτερων ονομάτων του κλάδου της υγείας, όπως η Moderna, η Novavax και η BioNtech, λόγω των αμφιβολιών που εκφράστηκαν για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς η γρίπη των πτηνών φαίνεται πως μεταπήδησε και σε βοοειδή, ενώ οι αρχές επιβεβαίωσαν και δύο κρούσματα σε ανθρώπους.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Μαλαματίνα: Οι περιπέτειες της οικογένειας συνεχίζονται – Έρωτες, μίση και ιδιωτικά τζετ





Μαγιόρκα: Αλλόφρων ντόπιος οδηγός καταδιώκει και εμβολίζει αυτοκίνητο με Βρετανούς τουρίστες – Δείτε βίντεο





Guardian: Κατασκοπευτικός πόλεμος Νετανιάχου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – Ο ρόλος της Μοσάντ

Related posts

Στουρνάρας: Στο 2,5% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024 – Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις

admin

Τέλη κυκλοφορίας: Η διαδικασία πληρωμής και τα πρόστιμα, ποιοι θα πληρώσουν το διπλάσιο

admin

ΑΑΔΕ: Παρατείνεται μέχρι 31 Ιανουαρίου η προθεσμία δηλώσεων εκμισθωτών ακινήτων

admin

Η Goldman Sachs θα απολύσει έως και 4.000 εργαζομένους

admin

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από την 1/1/2023 λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης

admin

Black Friday: Aπό νωρίς η «μάχη» των προσφορών – Εντατικοί οι έλεγχοι στην αγορά

admin

Όρια ταχύτητας στην Ελλάδα: Τέλος στα 130 χιλιόμετρα – Πόσο θα είναι τα νέα

admin

ΕΕ και Κίνα συμφώνησαν για επενδύσεις

admin

Ελληνικό Κτηματολόγιο: Μη διαθέσιμες οι εφαρμογές που αφορούν στην κτηματογράφηση

admin