Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

UBS: Η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι η αρχή

UBS: Η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι η αρχή

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019, βασιζόμενη στην παγκόσμια τάση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Μία ημέρα νωρίτερα, η Τράπεζα του Καναδά έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα της G7 που μείωσε τα επιτόκια. Αυτό ακολούθησε τις μειώσεις επιτοκίων από την Riksbank της Σουηδίας τον περασμένο μήνα, ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ξεκίνησε τον παγκόσμιο κύκλο τον Μάρτιο.

Η απόφαση της ΕΚΤ, όπως επισημαίνει η UBS, ήρθε παρά την επιτάχυνση του υποκείμενου πληθωρισμού τον Μάιο, με τον ετήσιο πυρήνα μέτρησης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, να αυξάνεται στο 2,9% από 2,7% τον Απρίλιο. Το αγαπημένο μέτρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τον πυρήνα του πληθωρισμού, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ήταν επίσης υψηλότερος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%, τον Μάιο, στο 2,8%.

Όμως, ενώ η πορεία προς τη χαλάρωση θα μπορούσε να είναι ανώμαλη, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για περαιτέρω μειώσεις στο μέλλον:

Η απόφαση της ΕΚΤ δείχνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο. 

Υπήρχαν κάποια στοιχεία επιφύλαξης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη -για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για τον πυρήνα του πληθωρισμού τόσο για φέτος όσο και για το επόμενο έτος. Όμως, οι μέτριες αυξήσεις στις προβλέψεις εξακολουθούν να έχουν τον πυρήνα και τον γενικό πληθωρισμό στο επίπεδο του 2% ή ελαφρώς πιο πάνω, το 2025. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι αυξήθηκε η εμπιστοσύνη όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού, μεταξύ άλλων, από τα στοιχεία για συγκρατημένη αύξηση των μισθών. Είπε, επίσης, ότι ακόμη και μετά τη μείωση αυτής της εβδομάδας, τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται αρκετά πάνω από το ουδέτερο επιτόκιο, δηλαδή στο επίπεδο που δεν είναι ούτε περιοριστικά ούτε υπερβολικά χαλαρά. Το συμπέρασμα είναι ότι τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν περαιτέρω χωρίς τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού. Το αποτέλεσμα συνάδει με την άποψη της UBS ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να μειώνει τα επιτόκια κάθε τρίμηνο για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Η Fed είναι επιφυλακτική, όμως πιθανότατα θα πραγματοποιήσει μειώσεις επιτοκίων εντός του έτους. 

Το επόμενο σημαντικό σημείο εστίασης θα είναι τα στοιχεία για την απασχόληση του Μαΐου που θα ανακοινωθούν σήμερα από τις ΗΠΑ. Όμως, η πρόβλεψη είναι ότι τα στοιχεία θα «προσθέσουν» στις ενδείξεις ότι η ζήτηση για εργασία ψυχραίνεται, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τον μήνα να ανέρχεται σε 185.000 -μείωση από το πρόσφατο μέγιστο των 353.000, τον Ιανουάριο. Αυτό θα συμφωνούσε με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών ADP, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τα οποία οι προσλήψεις στις αμερικανικές εταιρείες, τον Μάιο, αυξήθηκαν με τον πιο αργό ρυθμό από την αρχή του έτους. 

Η έρευνα του Απριλίου για τις θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών (JOLTS), που δημοσιεύθηκε, επίσης, αυτήν την εβδομάδα, έδειξε ότι οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Ενώ η τελευταία έρευνα ISM για τις επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν, η UBS θεωρεί ότι η τάση αποπληθωρισμού και η «ψύξη» της αγοράς εργασίας θα συνεχιστεί. Η βασική υπόθεση προβλέπει περικοπές επιτοκίων κατά 50 μβ από τη Fed, πιθανότατα ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται ότι θα χαλαρώσει την πολιτική της το καλοκαίρι. 

Με τους αξιωματούχους της BoE να έχουν υιοθετήσει έναν πιο ήπιο τόνο τους τελευταίους μήνες, πιστεύουμε ότι η κεντρική τράπεζα πλησιάζει σε μείωση των επιτοκίων, σημειώνει η UBS. Αν και ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός του Απριλίου σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να κινηθεί για μερικούς ακόμη μήνες, τα επιτόκια παραμένουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Αναμένεται ότι η BoE θα χαλαρώσει την πολιτική της τον Αύγουστο, πριν από τη Fed, με άλλες δύο ή τρεις μειώσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Οι γενικές εκλογές του Ιουλίου δεν αναμένεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη νομισματική πολιτική.

Έτσι, οι πρόσφατες μειώσεις είναι απλώς το σημείο εκκίνησης για τις κεντρικές τράπεζες. Η προσδοκία μας είναι ότι μέχρι το τέλος του 2025 τα επιτόκια θα είναι μεταξύ 150 και 200 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τις πρόσφατες κορυφές τους. Αυτό σημαίνει ότι οι τρέχουσες αποδόσεις των μετρητών δεν θα είναι διαθέσιμες για πολύ καιρό ακόμη και οι επενδυτές που διατηρούν μετρητά ή αμοιβαία κεφάλαια ή όσοι έχουν προθεσμιακές καταθέσεις που λήγουν, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο διαχείρισης της ρευστότητάς τους, μέσω ομολόγων, δομημένων επενδυτικών στρατηγικών με χαρακτηριστικά διατήρησης κεφαλαίου ή ισορροπημένων χαρτοφυλακίων μετοχών-ομολόγων, καταλήγει το σημείωμα της UBS.

#UBS #ΕΚΤ #FED #BoE #μειώσεις_επιτοκίων #επιτόκια #πληθωρισμός #ΧΑΛΑΡΩΣΗ #ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Related posts

Entersoft: Στην Olympia Group το 13,59% μέσω της Verdalite

admin

Trade Estates: Στα €24 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2022

admin

Η Ακρίτας επιστρέφει στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

admin

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καθαρά κέρδη στα €116 εκατ. το 2023

admin

Η ΔΕΗ διαψεύδει σενάρια για απόκτηση τραπεζικών μετοχών

admin

Χρηματιστήριο: Πιθανότερο ενδεχόμενο η συσσώρευση περί τις 1.200 μονάδες

admin

Χρηματιστήριο: Βαρόμετρο ο τζίρος στην προσπάθεια διάσπασης των αντιστάσεων

admin

Orilina: Αύξηση 26,7% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη το 2023

admin

ΕΛΤΟΝ: «Άλμα» 80,44% στα EBITDA στο εννεάμηνο

admin