Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Trade Estates: Πού μπαίνει ο πήχης για τα κέρδη της χρονιάς

Εκτιμήσεις για τις επιδόσεις του συνόλου της τρέχουσας χρήσης διατύπωσε η διοίκηση της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, κατά την πρώτη τακτική Γ.Σ. των μετόχων ως εισηγμένη πλέον εταιρεία στο ΧΑ.

Αναλυτικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δ. Παπούλης (φωτ.) ανάφερε πως τα ετήσια έσοδα από μισθώματα (η εταιρεία διαθέτει σήμερα 13 ακίνητα εισοδήματος) θα διαμορφωθούν στο τέλος του 2024 στα 33-35 εκατ. ευρώ, μέγεθος που συνιστά αύξηση κατά 24%-31% σε σχέση με το 2023.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 25-26 εκατ. ευρώ (αύξηση 37%-43% σε σχέση με το 2023), ενώ τα κέρδη από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) στα 11-12 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 24%-35% σε σχέση με το 2023).

Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει ήδη διαμορφώσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων εύλογης αξίας ύψους 484 εκατ. ευρώ και εκτελεί επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 207 εκατ. ευρώ έως το 2028, γεγονός που θα την οδηγήσει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τάξης των 720-740 εκατ. ευρώ στο τέλος του συγκεκριμένου επενδυτικού κύκλου το 2028, χωρίς να υπολογίζονται νέες επενδύσεις που μπορεί να προκύψουν στο διάστημα της 5ετίας, αλλά και των αποτιμήσεων που θα έχουν οι αναπτύξεις της σε βάθος χρόνου.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Βασίλης Φoυρλής στο πλαίσιο της γ.σ. επανέλαβε την πρόθεση μείωσης του ποσοστού των βασικών μετόχων με placement στο β’ εξάμηνο του 2024 με στόχο την περαιτέρω αύξηση διασποράς της εταιρείας, επισημαίνοντας παράλληλα πως η αύξηση μεγεθών της εταιρείας θα οδηγήσει σε υψηλότερα μερίσματα στην επόμενη κιόλας χρήση (με βάση το παραπάνω guidance).

Υπογράμμισε δε πως η εταιρεία ασφαλώς θα διανέμει το 50% των κερδών από λειτουργικές δραστηριότητες – όπως εξάλλου ορίζει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο – αλλά και πως θα διατηρηθεί η δέσμευση για καταβολή προμερίσματος.

Νέες αναπτύξεις

Έως το τέλος του 2024 η Trade Estates θα έχει θέσει σε λειτουργία το retail park 17.100 τ.μ. στην Πάτρα, το οποίο είναι πλήρως μισθωμένο σε τρίτους, ενώ θα φιλοξενήσει και μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ.

Παράλληλα προχωρά και η κατασκευή του αντίστοιχου εμπορικού πάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Αμφότερα έχουν ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις του ΤΑΑ και ως εκ τούτου αναμένεται να υπάρξει μείωση του κόστους δανεισμού που ακόμη και σήμερα διατηρείται σε ανταγωνιστικά επίπεδα (4% μέσο επιτόκιο).

Η εταιρεία επιπλέον προχωρά σε επενδύσεις αναδιαμόρφωσης του εμπορικού πάρκου που διαθέτει στα Ιωάννινα μετά την εξαγορά επιπλέον χώρων.

Στο χώρο των logistics η Trade Estates υλοποιεί νέο κέντρο 56.000 τ.μ. στην Ελευσίνα με μισθωτή την Κωτσόβολος και ορίζοντα ολοκλήρωσης το τρίτο τρίμηνο του 2025. Επίσης προωθεί έργα βελτίωσης υφιστάμενου logistics center της Trade Logistics.

Τέλος η εταιρεία διαθέτει στο pipeline έργων το retail park στο Ελληνικό για τη δημιουργία big boxes της τάξης των 30.000 τ.μ. αθροιστικά.

Για όλες τις προγραμματισμένες επενδύσεις η ΑΕΕΑΠ διαθέτει εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις της τάξης των 145 εκατ. ευρώ μέσω δύο ομολογιακών δανείων, Σημειώνεται δε πως η καθαρή δανειακή μόχλευση της εταιρείας διαμορφώθηκε στο τέλος του 2023 στο 40,7%.

Παράλληλα, η εταιρεία ωριμάζει τόσο την εκμετάλλευση όμορου ακινήτου που διέθετε πριν την εξαγορά του Smart Park στα Σπάτα με στόχο την μελλοντική του εκμετάλλευση ως επιπλέον εμπορικό χώρο, ενώ παράλληλα επιταχύνει τις διαδικασίες για την επένδυση logistics της InterIKEA στην Ελευσίνα, καθώς αυτή συμβατικά πρέπει να παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2025.

Related posts

Ο TAP μεταφέρει το πρώτο 1 bcm φυσικού αερίου στην Ευρώπη

admin

Trade Estates: Προσαρτά δύο νέα assets έως το τέλος της χρονιάς

admin

Public: Δώρο οι τόκοι για αγορές με δόσεις χωρίς κάρτα με το «Flex Pay»

admin

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Να διατηρηθεί πλαφόν 3% στα επαγγελματικά μισθώματα

admin

Διεθνή διάκριση απέσπασε η Stirixis για τα νέα γραφεία της TÜV AUSTRIA Hellas

admin

Reds: Στο 55,45% το ποσοστό της Ελλάκτωρ

admin

OPAP Store App: Οι νομικές και κανονιστικές προκλήσεις σε ένα καινοτόμο app

admin

Alumil: Οικονομική ενίσχυση άνω των €500.000 για το σύνολο των εργαζομένων της

admin

Πειραιώς: Αξιολογεί επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

admin