Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

To πράσινο στοίχημα των 2,5 δισ. ευρώ της Motor Oil

Η εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ από τη Motor Οil έναντι 114,7 εκατ ευρώ αποτελεί το δεύτερο πιο σημαντικό κεφάλαιο στην προσπάθεια πράσινου μετασχηματισμού του διυλιστηριακού ομίλου, μετά την απόκτηση της Anemos το 2022 και την διείσδυσή της στο χώρο των -.

Η ΗΛΕΚΤΩΡ, έρχεται να προστεθεί σε ένα υφιστάμενο «πράσινο» κορμό επιχειρήσεων διαχείρισης απορριμμάτων, ανακύκλωσης λιπαντικών και εμπορίας βιοκαυσίμων, τον οποίο απαρτίζουν οι θυγατρικές LPC, Thalis και Verd, μέσω των οποίων ο όμιλος διεκδικεί ηγετικό ρόλο στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της κυκλικής οικονομίας.

Το στοίχημα αυτό για το οποίο έχει βάλει στόχο να επενδύσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, με πυλώνα τις - (MORE) και ορίζοντα το 2030, έρχεται ακόμη πιο κοντά με την απόκτηση μιας εταιρείας σαν την ΗΛΕΚΤΩΡ.

Η μέχρι πρότινος θυγατρική της Ελλάκτωρ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής βιομάζας στη ΝΑ Ευρώπη, με κύκλο εργασιών 123 εκατ. ευρώ (2022) και έργα σε Γερμανία (Bernburg, Crobern, Bayreuth), Κροατία (Mariscina), Ιορδανία και Ελλάδα, όπως ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Ελαιώνα, οι μονάδες επεξεργασίας στραγγισμάτων ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, κ.ά.

Ακριβώς όπως ενίσχυσε το αποτύπωμά του στις - με την εξαγορά της «Ανεμος», το ίδιο κάνει τώρα ο όμιλος Motor Oil στο waste management. Κι αυτό, καθώς το νέο απόκτημα διαθέτει τέσσερις μονάδες επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων ετήσιας δυναμικότητας άνω των 700.000 τόνων, δύο μονάδες επεξεργασίας ιατρικών αποβλήτων, καθώς και τέσσερα έργα παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο, συνολικής ισχύος άνω των 33 MW.

Το 2023 ανέλαβε αυτόνομα και μέσω κοινοπραξιών κατασκευαστικές συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 51,4 εκατ. ευρώ (μερίδιο της ΗΛΕΚΤΩΡ) και αντικείμενο λειτουργίας 28,6 εκατ. ευρώ (συν 34,5 εκατ. ευρώ δικαιώματα προαίρεσης).

Επίσης έχει οριστεί προσωρινός ανάδοχος (εκκρεμεί η σχετική υπογραφή) σε συμβάσεις έργων ύψους 51,5 εκατ. ευρώ. Το δε, ανεκτέλεστο υπόλοιπο κατασκευής έργων που είχε στα τέλη του 2023 ανέρχονταν σε 75,1 εκατ. ευρώ (εταιρική μετοχή) και λειτουργικό ανεκτέλεστο 36,5 ευρώ εκατ. (μερίδιο της εταιρείας εκτός ιδιωτικών συμβάσεων / επενδύσεων και έργων παραχώρησης/-), καθώς και επιπλέον 61,5 εκατ. ευρώ (μετοχή της εταιρείας) δικαιώματα προαίρεσης.

Η εξαγορά πρέπει να ειδωθεί ως τμήμα ενός μεγαλύτερου παζλ που στήνει ο όμιλος Βαρδινογιάννη, το οποίο συνθέτουν η LPC (διαθέτει την μεγαλύτερη και πιο προηγμένη μονάδα λίπανσης και αναγέννησης στην Ευρώπη), η THALIS με αντικείμενο τη διαχείριση νερού και υγρών αποβλήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση - στις υποδομές και η VERD στη παραγωγή και εμπορία βιοκαυσίμων.

Η τελευταία ηγείται στον κλάδο της συλλογής απόβλητων βρώσιμων ελαίων στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΑΔΙ, η οποία συλλέγει ετησίως περίπου 25,000 τόνους απόβλητων ελαίων, τους οποίους και ανακυκλώνει με στόχο τη παραγωγή πράσινου καυσίμου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Related posts

Συμμετοχή στην Ελληνικός Χρυσός αποκτά η EBRD

admin

Δωρεάν χειρουργείο μαστού σε κάτοικο ακριτικού νησιού από την Ευρωκλινική

admin

Το μετέωρο βήμα της Tupperware μετά το λουκέτο στη Θήβα

admin

Eurolife FFH: Νέο ασφαλιστικό αποταμιευτικό πρόγραμμα εγγυημένου τεχνικού επιτοκίου

admin

Στηρίζει τους ομογενείς της Ουκρανίας ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

admin

e-stegastiko.gr: Ταυτόχρονες αιτήσεις για στεγαστικό δάνειο από μια πλατφόρμα

admin

Σε τροχιά υλοποίησης το τουριστικό χωριό του ομίλου Leptos στην Κρήτη

admin

Παπουτσάνης: Αύξηση κύκλου εργασιών 3% το πρώτο τρίμηνο

admin

Interamerican: Η Χρύσα Ελευθερίου Sustainability & Stakeholders Relations Leader

admin