Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Toυρκία: Αποσυναρμολογούν μιναρέ στην Αγία Σοφία στον οποίο διαπιστώθηκαν ρωγμές

Αποσυναρμολογείται ο ένας από τους τέσσερις μιναρέδες που περιβάλλουν την Αγία Σοφία, καθώς διαπιστώθηκαν σε αυτόν ρωγμές. Τον περασμένο Ιούλιο, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, είχε ανακοινώσει την διεξαγωγή έργων ενίσχυσης της στατικότητας της Αγίας Σοφίας και στο πλαίσιο αυτό είχε προαναγγείλει την αποσυναρμολόγηση του πρώτου μιναρέ, του επονομαζόμενου του μιναρέ του Βαγιαζίτ του Β’ και την επανατοποθέτησή του, αφού ολοκληρωθούν οι επισκευές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που αναμεταδίσει η ΕΡΤ, το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας, καθηγητής Χασάν Φιράτ Ντικέρ, δήλωσε: “Δεδομένου ότι μιναρές του Βαγιαζίτ Β’ έχει τις περισσότερες δομικές αδυναμίες μεταξύ των τεσσάρων μιναρέδων, η επισκευή ξεκίνησε πρώτα από τον συγκεκριμένο μιναρέ ώστε να πραγματοποιηθεί μερική αποσυναρμολόγηση για να γίνει κατανοητό αν το πρόβλημα το οποίο έχει διαπιστωθεί οφείλεται σε σεισμό ή σε διάβρωση του δομικού υλικού. Στη συνέχεια, θα αποκατασταθεί και θα ακολουθήσουν εργασίες στους έτερους μιναρέδες. Δεδομένου ότι τα υλικά και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά κάθε μιναρέ διαφέρουν μεταξύ τους, ο καθένας έχει τις δικές του μεθόδους επέμβασης”.

Ayasofya’da 2. Bayezid minaresinde çatlak! Çalışma başlatıldıhttps://t.co/ADPxsJH8yh

— Haber Global (@HaberGlobal) February 20, 2024

Αναφορικά με τις χαλύβδινες σκαλωσιές, όπως και την κατασκευή πύλης εισόδου για τους επισκέπτες, ο Τούρκος καθηγητής ανέφερε ότι οι κατασκευές αυτές είναι προσωρινές και έχουν σκοπό την ασφάλεια των επισκεπτών από τυχόν πτώση υλικού κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Όπως είπε, “η εν λόγω παρέμβαση συνιστά μόνο ένα πολύ μικρό στάδιο της αποκατάστασης καθώς οι μιναρέδες, ως γνωστόν, είναι μεταγενέστερες οθωμανικές προσθήκες. Προτεραιότητα μας είναι η αποκατάσταση των δομικών αδυναμιών, ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε πρόβλημα τόσο σε αυτούς όσο και στην ίδια την κατασκευή, καθώς η αποκατάσταση θα επεκταθεί στη δομή του ίδιου του οικοδομήματος, στην εξωτερική όψη και στους θόλους του”.

Ανάρτηση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει ότι “κατά τη διάρκεια των ελέγχων που έγιναν στον μιναρέ Bayezid του τεμένους της Αγίας Σοφίας εντοπίστηκε βαθιά ρωγμή. Με την απόφαση αποσυναρμολόγησης που ελήφθη από το Επιστημονικό Συμβούλιο του τεμένους και από την Επιτροπή Συντήρησης, κατασκευάστηκε μια χαλύβδινη πλατφόρμα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών και πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση ενός ικριώματος πλήρους ασφαλείας πάνω στη χαλύβδινη πλατφόρμα”.

Related posts

H SEC… πήρε το όπλο της κατά των crypto: Μετά τη Binance, μήνυσε και την Coinbase

admin

Ιταλία: Με χαλαρή διάθεση στο δείπνο των ξένων ανταποκριτών η Μελόνι

admin

Διαδήλωση εναντίον του νεοφιλελευθερισμού και υπέρ της Παλαιστίνης στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ πριν από τη σύνοδο του APEC

admin

Γάζα – Μπλίνκεν: Το 100% του πληθυσμού υποφέρει από “οξεία επισιτιστική ανασφάλεια”

admin

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο το 2021 η καταναλωτική εμπιστοσύνη

admin

BlackRock: Στα $10,47 τρισ. τα υπό διαχείριση assets – Άλμα 15% στο 1ο τρίμηνο

admin

Les Echos: “Ρεκόρ για την Ελλάδα” τα 35 δισ. ευρώ από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου

admin

Η αγορά πετρελαίου προετοιμάζεται για χάος στην Ερυθρά Θάλασσα που θα διαρκέσει εβδομάδες

admin

Μεξικό: Περιφερειακή σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό

admin