Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Space Hellas: Κινείται για εξαγορά, στα 150 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο

Υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να σημειώσει φέτος η Space Hellas με το πρώτο εξάμηνο να έχει ήδη τρέξει καλύτερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Αυτό σημείωσε η διοίκηση της Space Hellas στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης εταιρείας, όπου -μεταξύ άλλων- ψηφίστηκε και η διανομή μερίσματος ύψους 0,16 ευρώ ανά μετοχή (καταβολή στις 26 Ιουλίου).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Space Hellas Γιάννη Δουλαβέρη, ο όμιλος κινήθηκε στο πρώτο εξάμηνο καλύτερα από πέρυσι σε όλα τα επίπεδα (κύκλος εργασιών, EBITDA, καθαρή κερδοφορία), ενώ για το σύνολο της χρονιάς παράγοντες που θα επηρεάσουν τα οικονομικά μεγέθη είναι:

  • Η αύξηση του κύκλου εργασιών, με τον όμιλο να διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων που κυμαίνεται γύρω στα 150 εκατ. ευρώ.
  • Η υποχώρηση του κόστους χρηματοδότησης, καθώς πέρα από τις κινήσεις που γίνονται για περιορισμό της δανειακής έκθεσης σε απόλυτο αριθμό, έχει ήδη εξασφαλιστεί χαμηλότερο μέσο επιτόκιο μέσα από την επένδυση της εισηγμένης στην αγορά παραγώγων (Interest Rate Swaps).

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Space Hellas Γιάννης Μερτζάνης (φωτ.), ανέφερε πως πέρα από την αύξηση των οικονομικών μεγεθών, στους στόχους του εισηγμένου ομίλου συγκαταλέγεται η ένταξη ολοένα και περισσότερων δικών του προϊόντων στο συνολικό κύκλο εργασιών, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους κατά τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, έγινε αναφορά στην ύπαρξη μιας ευρείας σειράς προϊόντων που έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο τον όμιλο και που θα μπορούσαν να προσφερθούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, έμφαση θα δοθεί στην προσφορά υπηρεσιών και μετά την πώληση (διαχείριση από την ίδια την Space Hellas, χωρίς ο πελάτης να έχει ανάγκη να απασχολεί δικό του προσωπικό). Γενικότερα, προετοιμάζεται το έδαφος έτσι ώστε ο όμιλος να μπορεί να διατηρήσει την ανάπτυξή του και μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου κύματος των δημόσιων έργων (Ταμείο Ανάκαμψης, νέο ΕΣΠΑ) και αυτό θα γίνει μέσα από την ανάπτυξη στον χώρο του ΙΤ, μέσα από τη διεύρυνση του φάσματος των προσφερόμενων προϊόντων και μέσα από την επέκταση στο εξωτερικό (υπάρχει επίσης και το ενδεχόμενο κάποιας εξαγοράς, χωρίς όμως σε αυτή τη φάση να υπάρχει κάτι το ανακοινώσιμο).

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η διοίκηση της Space Hellas, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

  • Είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την εξέλιξη της πορείας της SingularLogic. Η εταιρεία εξαγοράστηκε προ τριετίας προς 12 εκατ. ευρώ, όταν το 2023 έκλεισε με ίδια κεφάλαια στα 14 εκατ. ευρώ και με EBITDA κοντά στα τέσσερα εκατ. ευρώ.
  • Ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA περιορίστηκε το 2023 στο 2,7 και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω φέτος, λόγω του ανοδικού EBITDA και της πρόβλεψης για χαμηλότερο επίπεδο καθαρού δανεισμού.
  • Η εταιρεία προτίθεται να συμμετάσχει -μέσω κοινοπρακτικού σχήματος- εκ νέου στον διαγωνισμό των ταυτοτήτων που αναμένεται το φθινόπωρο.

Το 2023 ο Όμιλος Space εμφάνισε αύξηση εσόδων (από τα 120,6 στα 148,1 εκατ. ευρώ) EBITDA (από τα 10,5 στα 17,5 εκατ. ευρώ) και καθαρής κερδοφορίας (από τα 4,685 στα 4,786 εκατ. ευρώ). Οι βασικοί λόγοι της μεγάλης ποσοστιαίας απόκλισης μεταξύ EBITDA και καθαρού αποτελέσματος ήταν τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα και η αναβαλλόμενη φορολογία.

Related posts

Παγκρήτια: Ανοδικά στα 90,8 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων το 2023

admin

Ασφαλιστικές: Συννεφιάζει το τοπίο στον τομέα αυτοκινήτου

admin

Χρυσή βαθμίδα από την EcoVadis έλαβε η ElvalHalcor

admin

Κ. Γιαζιτζόγλου: Τι πέτυχε ο εξορυκτικός κλάδος το 2023

admin

Epsilon Net: Νέο μέλος στο Δ.Σ. ο Γιώργος Μαρίνος

admin

CSR HELLAS: Νέο μέλος στο ΔΣ, η Ρόη Κωνσταντάρου από τον Όμιλο ΑΒΑΞ

admin

Attica Group: Εσωτερικός έλεγχος για τις συνθήκες της τραγωδίας

admin

Ανεβάζει τζίρους η CPI, αυξημένη ζήτηση λόγω Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Aluminco: Δυναμικό παρών στην BATIMAT 2022

admin