Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Sell off στη Wall Street υπό τον φόβο ύφεσης στην οικονομία

Μόλις ένα 24ωρο κράτησε το ανοδικό ξέσπασμα στη

Wall Street

καθώς μετά την αισιοδοξία της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες είχαν το μεγαλύτερο sell off του 2024 με τις μετοχές να σημειώνουν βουτιά στον απόηχο των νέων αρνητικών οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ που «τρόμαξαν» τους επενδυτές ότι δεν αργεί να χτυπήσει το καμπανάκι της ύφεσης.


Οι μετοχές σημείωσαν μεγάλη πτώση με τον βιομηχανικό

Dow Jones

να καταγράφει τη χειρότερη ημέρα του έτους με πτώση περίπου 500 μονάδων και τον

Nasdaq

με τις μετοχές της τεχνολογίας να ηγούνται του sell off και να υποχωρεί σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης ακόμα και πάνω από 3%. Οι βαριές απώλειες μειώθηκαν αισθητά πάντως λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης χωρίς όμως να αλλάξει την τελική εικόνα.








Ο δείκτης Russell 2000, ο δείκτης αναφοράς των μικρών κεφαλαιοποιήσεων που έχει πραγματοποιήσει ράλι το τελευταίο διάστημα, σημείωσε πτώση 2,8%.





Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις παρουσιάζουν αρνητικά πρόσημα με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει μετά από πολύ καιρό κάτω από το 4% και συγκεκριμένα 3,983%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της από τις 2 Φεβρουαρίου 2ετούς στο 4,18%.


Η συνεδρίαση της Πέμπτης ξεκίνησε με θετική διάθεση των επενδυτών που στάθμισαν τις τελευταίες εκθέσεις εταιρικών κερδών, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών αποτελεσμάτων της Meta Platforms η οποία είδε άνοδο ακόμα και 11% και ήταν η μόνη μετοχή που έμεινα στα πράσινα με άνοδο άνω του 4%. Η συνέχεια όμως έφερε τεράστιες ανατροπές στους δείκτες καθώς τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για ανεργία και μεταποίηση αναζωπύρωσαν τους φόβους για πιθανή ύφεση και την άποψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μάλλον έχει αργήσει πολύ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.





Τα στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας έδειξαν αύξση στις 249.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιουλίου, υψηλότερα από την πρόβλεψη του Dow Jones για 235.000. Την ίδια στιγμή και ο δείκτης μεταποίησης ISM, ένα βαρόμετρο της εργοστασιακής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, διαμορφώθηκε στο 46,8%, χειρότερα του αναμενόμενου και σημάδι οικονομικής συρρίκνωσης.


Τα αδύναμα αυτά στοιχεία ήρθαν μόλις μία ημέρα αφότου η Fed επέλεξε να διατηρήσει τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έδωσε ελπίδα σε ορισμένους επενδυτές, υποδηλώνοντας ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είναι στο τραπέζι.


«Τα οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να κυλούν προς την κατεύθυνση της ύφεσης, αν όχι της ύφεσης», δήλωσε στο cnbcο Chris Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS. «Η χρηματιστηριακή αγορά δεν ξέρει αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει, διότι ενώ μπορεί να έρθουν τρεις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να πέφτουν κάτω από το 4,00%, οι άνεμοι της ύφεσης έρχονται δυνατά».







Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Ντόναλντ Τραμπ: Ο ανιψιός του, Φρεντ, στηρίζει Κάμαλα Χάρις και λέει πως «κάθε οικογένεια έχει έναν τρελό θείο»





Ολυμπιακοί Αγώνες: Ιταλίδα πυγμάχος εγκατέλειψε το ρινγκ στα 46” του αγώνα της με την Αλγερινή intersex αντίπαλο της – Δείτε βίντεο





Κηδεία πρίγκιπα Μιχαήλ: Ποιοι «γαλαζοαίματοι» έδωσαν το παρών στην κηδεία του Michel de Grèce – Στο Τατόι έγινε η ταφή του

Related posts

Σε ύφεση οδεύει η Ευρωζώνη για πρώτη φορά μετά την πανδημία – «Αδύναμος κρίκος» η Γερμανία

admin

Εθνική Τράπεζα: Αύξηση 33% στα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο

admin

Oι 10 κορυφαίοι δημιουργοί και influencers το 2023 σύμφωνα με το Forbes (Instagram pics)

admin

ΟΠΕΚΑ: Σήμερα Παρασκευή οι πληρωμές των επιδομάτων

admin

Χατζηδάκης για το ενδεχόμενο επιδόματος Πάσχα: Για τον ορατό ορίζοντα δεν υπάρχει κάποιο περιθώριο

admin

Youth Pass: Πού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα

admin

Έρχεται παράταση για Market Pass και «καλάθι του νοικοκυριού»

admin

ΕΚΤ: Δυσοίωνες προβλέψεις για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων

admin

HELLENiQ ENERGY: Σε τροχιά Ανάπτυξης με πρόσημο τη Βιωσιμότητα

admin