Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

RIP: Φωτοβολταϊκά σε νεκροταφεία

Η Βαλένθια της Ισπανίας έχει περίπου 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο, αλλά και επτά νεκροταφεία. Πώς, όμως, συνδέονται η χαρά, η αισιοδοξία κι η ευτυχία που δωρίζει απλόχερα το ελιξίριο ζωής, ο ήλιος, με το θρήνο και τον οδυρμό των χώρων ενταφιασμού;


Η ισπανική πόλη, η οποία φέτος είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα, καταφέρνει να συνδυάσει με μεγάλη επιτυχία αυτές τις εκ διαμέτρου αντίθετες έννοιες με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα αστικά κοιμητήρια στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.





Σύμφωνα με το συμβούλιο τοπικής αυτοδιοίκησης της Βαλένθια στόχος είναι η κατασκευή της μεγαλύτερης αστικής ηλιακής μονάδας παραγωγής ενέργειας στην Ισπανία με προϋπολογισμό τα 3.277.251,86 ευρώ.


Στο πλαίσιο του εγχειρήματος «Requiem in Power» (RIP) προβλέπεται η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στις στέγες των κολουμβάριων στα πέντε δημοτικά νεκροταφεία της ισπανικής πόλης.





Τα κοιμητήρια που θα μετατραπούν σε «πράσινους» χώρους ενέργειας είναι τα: El Grau, Benimaclet, Campanar, Cabanyal-Canyamelar και το General, στις στέγες των οποίων πρόκειται να εφαρμοστούν περίπου 7.000 ηλιακοί συλλέκτες με στόχο να παραχθεί ισχύς 3.388.530 κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως ως μέρος «των πολιτικών ενεργειακής μετάβασης που εφαρμόζονται στη Βαλένθια για την προώθηση της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων για την κλιματική αλλαγή», όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος και σύμβουλος Αστικής Οικολογίας, Σέρχι Καμπίγιο, διευκρινίζοντας ότι από την ενέργεια που θα παραχθεί θα ηλεκτροδοτηθούν ευάλωτες ομάδες και οικογένειες καθώς και δημοτικά κτίρια.


Πρόσθεσε, μάλιστα, πως από την παραγωγή ενέργειας φωτοβολταϊκών στα κοιμητήρια μπορεί να τροφοδοτηθούν συνολικά 1.000 κατοικίες.





Όπως αναφέρει ο δήμος της Βαλένθια το νεκροταφείο με τα περισσότερα πάνελ θα είναι το General – το μεγαλύτερο της πόλης όπου αναπαύονται πολιτικοί, διανοούμενοι, ζωγράφοι – με σχεδόν 4.500, ενώ τα υπόλοιπα θα διανεμηθούν στα: Cabanyal με 1.437, Campanar με 375, Benimàmet με 259 και Grau με 146.


Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου έχουν ήδη εγκατασταθεί τα πρώτα 810 συστήματα σε τρία από τα κοιμητήρια που σημαίνει ότι θα παραχθούν συνολικά πάνω από 440.000 κιλοβάτ ανά έτος και θα εξοικονομηθούν περισσότεροι από 140 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος.


Ο Χουάν Κάρλος Καμπαγέρο, εκπρόσωπος του δήμου της Βαλένθια τόνισε ότι το έργο αποτελεί μία από τις δημοτικές δεσμεύσεις για βιωσιμότητα, ενεργειακή απόδοση και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εντάσσεται στα έργα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα και τους στόχους της Συμφωνίας για το Κλίμα (Valencia Climate Mission) που υπεγράφη από το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαλένθια για μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030 και κάλυψη αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Μόλις ολοκληρωθεί το έργο, η ισπανική πόλη-στολίδι με τη μακρά ιστορία και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, θα γίνει μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα καθώς υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσει περισσότερους από 1.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.





Ένα χρόνο πριν την εγκατάσταση των πάνελ ο Σύμβουλος Κλιματικής Έκτακτης Ανάγκης και Ενεργειακής Μετάβασης, Αλεχάντρο Ραμόν, σύμφωνα με το τοπικό δίκτυο El Diario, έκανε λόγο για «καινοτόμο έργο» που θα έπρεπε να υιοθετήσουν και άλλες πόλεις καθώς η ανάγκη τους για ηλεκτροδότηση είναι μεγάλη. Με το σύστημα αυτό η ενέργεια παράγεται μέσα στον αστικό ιστό και καταναλώνεται από την πόλη χωρίς να σημειώνονται απώλειες στη μεταφορά της, επομένως αποδίδει περισσότερο. Ο Ραμόν είχε τονίσει, μάλιστα, πως χάρη στο έργο αυτό «ανοίγουν» περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας για την εγκατάσταση και συντήρηση των πάνελ. Την ίδια στιγμή, πέρα από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο σύμβουλος «έβλεπε» λύσεις και σχετικά με το πρόβλημα του υψηλού κόστους της ενέργειας: «Με τα ηλιακά πάνελ και τα δύο αυτά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν».


Βέβαια, όπως επισημαίνουν ισπανικά δημοσιεύματα η Βαλένθια δεν είναι η πρώτη ισπανική πόλη που εγκαθιστά ενεργειακές μονάδες σε κοιμητήρια, αφού πρωτοπόροι ήταν οι αρμόδιοι για το νεκροταφείο Santa Coloma de Gramanet στη Βαρκελώνη όπου εφαρμόστηκε η ίδια μέθοδος. Μέχρι πρότινος η μεγαλύτερη εγκατάσταση ήταν στο νεκροταφείο San Gabriel στη Μάλαγα με παραγωγή 572.858 κιλοβάτ. Το δημοτικό συμβούλιο είχε υπολογίσει ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 90.000 ευρώ ετησίως από το ενεργειακό κόστος. Ωστόσο το νέο πλάνο της Βαλένθια προβλέπεται να είναι κατά σχεδόν πέντε φορές περισσότερο αποδοτικό από εκείνο της Ανδαλουσίας. Η ίδια ιδέα εφαρμόζεται και στην περιοχή Σαν Ζοασάμ της Δυτικής Γαλλίας όπου μέχρι το 2025 θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση πάνελ σε όλο το κοιμητήριο με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εξοικονόμηση 150-250 ευρώ στο ηλεκτρικό ρεύμα για κάθε νοικοκυριό της πόλης.


Photo: Ayuntamiento de Valencia






--.GR

Related posts

Πρόγραμμα Εξοικονομώ Αυτονομώ με πολλαπλά οφέλη!

admin

Μιάμιση ώρα διήρκεσε η σύσκεψη Σκέρτσου με ακτοπλόους – Κυβέρνηση: Ρίξτε τις τιμές, έχετε 30% περιθώριο

admin

ΕΡΓΑΝΗ: Τον Νοέμβριο οι απολύσεις ξεπέρασαν τις προσλήψεις

admin

Τζάνετ Γέλεν: «Έκανα λάθος σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού»

admin

Υπουργείο Οικονομικών μετά την επίθεση του Ιράν: Πρώτη γραμμή άμυνας οι έλεγχοι στα αποθέματα και στον εφοδιασμό καυσίμων

admin

Βρετανία: Πώς ο «μίνι προϋπολογισμός» προκάλεσε αναταραχή στις αγορές – «Ουδέν σχόλιο» από την κυβέρνηση

admin

Επιστροφή των αγοραστών στο Χρηματιστήριο – Ράλι στα ενεργειακά και βιομηχανικά blue chips

admin

Πρόστιμα άνω των €9 εκατ. σε Cosmote και OTE για διαρροή προσωπικών δεδομένων το 2020

admin

BRICS: Έξι νέες χώρες εντάσσονται στην ομάδα – «Παραμένουμε ανοικτοί σε νέα μέλη»

admin