Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Q&R: Οι πωλήσεις μετοχών, η είσοδος θεσμικών και η «επόμενη μέρα»

Μετά τη χθεσινή κίνηση του Μάνου Ξιώνη να μειώσει το ποσοστό του στην Q&R -στην οποία κατείχε το 11,48% και μέχρι πρότινος τη θέση του εκτελεστικού της αντιπροέδρου- ξεκίνησαν συζητήσεις στην αγορά σχετικά με το αν ο γνωστός επιχειρηματίας θα προχωρήσει και σε νέες πωλήσεις μετοχών της εισηγμένης.

Όπως έχει και κατά το παρελθόν επισημάνει το -.gr, η αποχώρηση του Μάνου Ξιώνη από το διοικητικό συμβούλιο της Q&R δεν οφείλεται σε κάποια κόντρα ή διαφωνία, αλλά σχετίζεται με άλλα επιχειρηματικά ανοίγματα που σχεδιάζει ο ίδιος.

Ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση της Q&R κατά την προηγούμενη δεκαετία και στην εν συνεχεία επιστροφή της στην κερδοφορία, λέγεται ότι ετοιμάζεται να αναλάβει θέση εκτελεστικού μέλους σε διοικητικό συμβούλιο ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας στον χώρο της ενέργειας, μαζί με άλλους ισχυρούς «παίκτες». Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους κύκλους, η εταιρεία αυτή έχει ως στόχο την αυτόνομη είσοδό της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, κατά πάσα πιθανότητα στην Εναλλακτική Αγορά.

Οι φήμες αυτές είναι πιθανόν να συνδέονται με παλαιότερο σχόλιο της στήλης «Χαμαιλέων» για τις σχέσεις του Μάνου Ξιώνη με τον Ευάγγελο Νικολακάκη, γνωστό στο ευρύ επενδυτικό κοινό από την παλαιότερη παρουσία της αλυσίδας Everest στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Οι δύο άντρες, αφού κατάφεραν να καρπωθούν υψηλές αποδόσεις από την τοποθέτησή τους στην αλυσίδα Everest, ξαναβρέθηκαν πέρυσι στην Q&R, με τον Ευάγγελο Νικολακάκη να τοποθετείται στην εταιρεία το 2023 και τον τίτλο να έχει καταγράψει πολύ σημαντική άνοδο στο ταμπλό του ΧΑ μέσα στη φετινή χρονιά. Το ζητούμενο τώρα είναι το αν ο Ευάγγελος Νικολακάκης συμμετάσχει και στο νέο επιχειρηματικό-εγχείρημα εγχείρημα του Μάνου Ξιώνη.

Σε κάθε περίπτωση, λέγεται πως ο Μάνος Ξιώνης θα συνεχίζει να στηρίζει την Q&R και δεν είναι τυχαίο ότι οι πωλήσεις της Παρασκευής κατευθύνθηκαν σε ισχυρά εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια. Θεωρείται μάλιστα βέβαιο πως αν συνεχιστεί η ρευστοποίηση θέσεων, αποδέκτες των μετοχών θα είναι και πάλι «σοβαροί επενδυτές».

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, η «είδηση» της Παρασκευής δεν είναι ότι ο Μάνος Ξιώνης προχώρησε σε μερική ρευστοποίηση της θέσης του στην Q&R, αλλά η είσοδος ισχυρών εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων στο «χαρτί». Το ζεστό κλίμα στο ΧΑ για τον κλάδο της πληροφορικής, το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της εισηγμένης και η απόκτηση ισχυρής μετοχικής θέσης από τη Σοφία Σωτηράκου-Τριάντη (σύζυγο του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη) οδηγούν θεσμικά χαρτοφυλάκια στο να αποκτούν θέσεις σε εταιρείες που δεν είχαν καν στο στόχαστρό τους (monitoring) πριν από μερικά χρόνια.

Από την πλευρά της η Q&R, έχοντας αντλήσει ρευστότητα (έναντι πολύ χαμηλού επιτοκίου) μέσα από ομολογιακό δάνειο που κάλυψε η Σοφία Σωτηράκου-Τριάντη, βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης εταιρειών προς εξαγορά (στους χώρους της τεχνητής νοημοσύνης, του cyber security, του fintech, αλλά και επιχειρήσεων που διαθέτουν πελατολόγιο στον ιδιωτικό τομέα). Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων της Q&R κυμαίνεται γύρω στα 40 εκατ. ευρώ.

Related posts

Σαράντης: Στις 12 Ιουλίου η ΓΣ για ακύρωση ιδίων μετοχών

admin

SABO: Στο 90% του τζίρου φτάνουν οι εξαγωγές

admin

Eurobank: Ολοκληρώθηκε η Δημόσια Πρόταση για την Ελληνική

admin

Ομιλος Enel: Stewardship Model για τις επενδύσεις στην Ελλάδα

admin

Βράβευσε 360 αριστούχους απόφοιτους Λυκείου η HELLENiQ ENERGY

admin

Αναβάθμιση κατά 4 βαθμίδες της αξιολόγησης της ΔΕΗ από τον διεθνή οργανισμό CDP

admin

Νέα επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου στην Ideal

admin

Υγεία: Αλλαξε χέρια το «Μητέρα»

admin

Τα Autograph Collection Hotels φτάνουν στην Κέρκυρα

admin