Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Κινείται για πλήρη εξαγορά της MHV στην Κύπρο

Στην εξαγορά του υπόλοιπου 20% της MHV στην Κύπρο σε ορίζοντα 3-12 μηνών προανήγγειλε η διοίκηση της Prodea Investment στο περιθώριο της τακτικής Γ.Σ. των μετόχων της, εκτιμώντας πως η απόκτηση του 100% της εισηγμένης κυπριακής εταιρείας θα της επιτρέψει να εξασφαλίσει το σύνολο των αποδόσεων από τα υπό εκτέλεση projects.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2024, η Prodea ολοκλήρωσε την απόκτηση του 55% της MHV από το group Yoda (έναντι 254 εκατ. ευρώ), αυξάνοντας το ποσοστό της στο 80%

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας Χρ. Παπαχριστοφόρου το εναπομείναν ποσοστό του 20% για τεχνικούς λόγους δεν εξαγοράστηκε σε εκείνο τον χρόνο, ωστόσο εν ευθέτω χρόνω αναμένεται η ολοκλήρωση της συναλλαγής (στην ίδια αποτίμηση με το αρχικό πακέτο). Σημειώνεται πως κάτοχοι του 20% είναι γκρουπ επενδυτών υπό το σχήμα της Invel.

Υπενθυμίζεται πως παράλληλα με την αποεπένδυση από την MHV, η Yoda PLC απέκτησε ποσοστό 5,22% στην Prodea, αυξάνοντας έτσι την ελεύθερη διασπορά της ελληνικής εισηγμένης στο 18% περίπου, ποσοστό που ωστόσο παραμένει χαμηλότερο από το νέο πλαίσιο που προωθεί η Ε.Κ.

Η διοίκηση της εταιρείας τοποθετήθηκε σχετικά, αναφέροντας πως με βάση τις παρούσες συνθήκες αποτίμησης των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων «απομακρύνεται» η πιθανότητα ενός placement, καθώς τα ζητούμενα discount κινούνται στο 30%, και ως εκ τούτου δεν ικανοποιούν τους βασικούς μετόχους.

«Διακαώς επιθυμούμε τη διεύρυνση του free float, ωστόσο ακόμη και σε περιπτώσεις αυξημένης προσφερόμενης τιμής οι κάτοχοι μετοχών δεν δείχνουν διάθεση πώλησης στα τρέχοντα επίπεδα» σημείωσε τόσο ο κ. Παπαχριστοφόρου όσο και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Α. Καρυτινός (φωτ.).

Η στρατηγική της εταιρείας

Πέραν των παραπάνω, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρθηκε στους στρατηγικούς στόχους ανάπτυξης της ΑΕΕΑΠ, που αφορά στην προώθηση τόσο νέων, όσο και στη διαρκή διαχείριση των assets της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε πως η εταιρεία προχωρά συνεπώς σε αποεπένδυση από ακίνητα καταγράφοντας μάλιστα μέση υπεραξία της τάξης του 15% – 20%, προκειμένου να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα το χαρτοφυλάκιο και να υποστηρίξει το επενδυτικό της πλάνο.

Αυτό συνολικά αθροίζεται σε 17 projects προϋπολογισμού 518 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2027 στις βασικές κατηγορίες των «πράσινων» σύγχρονων γραφειακών χώρων, των αποθηκευτικών χώρων, των οικιστικών projects και των ξενοδοχείων.

Ειδικότερα, η η AEEAΠ προχωρά στην ανακαίνιση και επέκταση του 5στερου ξενοδοχείου που απέκτησε στη Μήλο με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, καθώς και στην ανακαίνιση του ξενοδοχείου 5 αστέρων που απέκτησε στην Κορτίνα της Ιταλίας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026 ενόψει και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε φάση απεμπλοκής εισέρχεται κατά πληροφορίες και η επένδυση της εταιρείας στο Porto Paros, καθώς φέρεται να έχει εξασφαλίσει νομή και κατοχή του ακινήτου, παρά το γεγονός του ότι διατηρείται η δικαστική προσφυγή εκ μέρους ενός εκ των παλαιών ιδιοκτητών αλλά και ενεργή διαπραγμάτευση των δύο πλευρών. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω project αφορά σε επένδυση πέριξ των 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης σε φάση σχεδιασμού και μελέτης εισέρχεται το νέο γραφειακό συγκρότημα που σκοπεύει να δημιουργήσει στο Μαρούσι, στο «δαχτυλίδι», αξιοποιώντας τόσο το οικόπεδο που ήδη κατείχε επί της Λ. Κηφισίας 77, όσο και το όμορο που απέκτησε στα τέλη του 2023 (φιλοξενούσε το λούνα παρκ Αηδονάκια).

Η διαμάχη με τους Δήμους

Αξιοποιώντας το σύνολο των συγκεκριμένων οικοπέδων έκτασης 15.000 τ.μ. δρομολογεί την κατασκευή campus γραφείων, επιφάνειας περίπου 19.000 τ.μ. με ανωδομή 14.000 τ.μ., ενώ το σύνολο της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 60 εκατ.ευρώ.

Στο περιθώριο της τακτικής γ.σ. της εταιρείας αναφέρθηκε πάντως πως το εν λόγω project προσκρούει στο ΝΟΚ και στην απόφαση των δήμων να μην εκδώσουν οικοδομικές άδειες πριν υπάρξει η τελική τοποθέτηση του ΣτΕ. Σύμφωνα τόσο με τον κ.Καρυτινό όσο και τον Chief Investment Officer της εταιρείας, Θ. Καραγιάννη, δημιουργείται στρέβλωση από την ανάγνωση του ΝΟΚ, καθώς αποστερεί ύψος από τις επενδύσεις εις βάρος των ελεύθερων χώρων πρασίνου ανά ανάπτυξη.

Στον τομέα των Logistics η εταιρεία ολοκληρώνει την εξαγορά ενός ακόμη οικοπέδου στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να δημιουργήσει επιπλέον 100.000 τ.μ. αποθηκών, μια επένδυση που αγγίζει και εκείνη τα 60 εκατ.ευρώ.

Related posts

Orilina Properties: Στις 3 Ιουνίου η ΓΣ για κεφαλαιοποίηση του ειδικού αποθεματικού

admin

Διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης βλέπει η Space Hellas

admin

Η Εθνική Τράπεζα αποχαιρετά τον ιστορικό Γιώργο Β. Δερτιλή

admin

Entersoft: Αύξηση 57% στα έσοδα το πρώτο εξάμηνο

admin

Β. Κάτσος (VNK Capital): 70 εκατ. ευρώ για νέες εξαγορές

admin

Υψηλής ποιότητας δεδομένα έδωσαν οι σεισμικές έρευνες της Energean στο Ιόνιο

admin

Απαγορεύει τις κάμερες ασφαλείας εντός των καταλυμάτων η Airbnb

admin

Δυναμικό παρών της Motor Oil στην COP28

admin

Εθελοντικός καθαρισμός του Υμηττού από την Nova

admin