Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Placement Εθνικής: Wellington και Capital στους long επενδυτές

Με βασικό άξονα την επιλογή μακροπρόθεσμων επενδυτών και σε συνδυασμό με τις προσφορές τους για το placement του 10% της Εθνικής Τράπεζας καθορίστηκε η τελική τιμή διάθεσης στα 7,55 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του -.gr το 60% του placement καλύφθηκε από long term ξένους επενδυτές μεταξύ των οποίων η Wellington, το Capital αλλά και ελβετικά επενδυτικά κεφάλαια. Το υπόλοιπο 40% καλύφθηκε από hedge funds.

Πηγές σημειώνουν ότι οι αιτήσεις των 20 πρωτοκλασάτων long only funds θα ικανοποιηθούν σε υψηλό βαθμό, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί, θα παίξει ρόλο τόσο στη βραχυπρόθεσμη, όσο και στη μεσοπρόθεσμη συμπεριφορά της μετοχής αλλά και της αγοράς συνολικά.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό κομμάτι της διάθεσης οι ίδιες πηγές αναφέρουν ως εντυπωσιακή τη συμμετοχή του retail επενδυτικού κοινού, το οποίο τοποθέτησε 95 εκατ. ευρώ στην ελληνικό βιβλίο (συνολικά στην Ελλάδα η αξία των αιτήσεων προσέγγισε τα 160 εκατ ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τους ξένους επενδυτές αρκετοί από τους long είχαν ήδη τοποθετηθεί στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Tράπεζας από το πρώτο placement (σ.σ. ποσοστό 22%) όπου το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα μεγάλο ελέω του υψηλού ποσοστού διάθεσης. Με το κλείσιμο της συναλλαγής το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα βάλει στα ταμεία του έσοδα περί τα 700 εκατ. ευρώ και το εν λόγω placement αποτελεί το τελευταίο του Ταμείου που ιδρύθηκε στα πρώιμα μνημονιακά χρόνια.

Από την πλευρά τής Εθνικής Tράπεζας η διοίκησή της έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη καθώς ο μετοχικός απογαλακτισμός από το Δημόσιο δίνει ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική τής τράπεζας και ενισχύει περαιτέρω το διεθνές επενδυτικό της προφίλ. Βέβαια, το Δημόσιο παραμένει μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 8,39% ωστόσο χωρίς να αποτελεί τροχοπέδη, καθώς απεμπολεί δικαιώματα όπως η άσκηση βέτο, τα οποία θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά για το ξένο επενδυτικό κοινό.

Το εναπομείναν ποσοστό θα μεταφερθεί μέχρι το τέλος του έτους στο Υπερταμείο και θα αποτελεί μια απλή επενδυτική τοποθέτηση στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας.

Related posts

Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι χρήστες του myΔΕΗ

admin

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν προ διετίας

admin

Η κίνηση Σκλαβενίτη που ανέβασε τη μέση απόδειξη στο online σούπερ μάρκετ

admin

Δοκιμαστική πτήση με «βιώσιμο» καύσιμο πραγματοποίησε η Emirates

admin

Viohalco: Στα €266 εκατ. τα καθάρά κέρδη το 2022

admin

ΑΔΜΗΕ: Προκηρύσσονται οι μελέτες της διασύνδεσης Saudi Greek Interconnection

admin

Συνεργασία UES Marine-Attica Group για εφαρμογή καθισμάτων Lux Form Journe

admin

ΕΥΔΑΠ: Πτώση 39% στα καθαρά κέρδη στο 9μηνο

admin

Lamda: Μεταφορά 100 εκατ. ευρώ για κατασκευή των δύο Malls

admin