Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Performance: Η μετάταξη στην Κύρια Αγορά και τα σενάρια

Σήμερα ξεκινούν να διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του ΧΑ οι μετοχές της Performance Technologies και αρκετοί επενδυτές αναρωτιούνται αν θα μπορούσε να επαναληφθεί το σενάριο εκτίναξης της χρηματιστηριακής της αποτίμησης, όπως είχε γίνει κατά το παρελθόν όταν έπραξαν αναλόγως άλλες δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πληροφορικής, η Entersoft και η Epsilon Net.

Γενικότερα, η χρηματιστηριακή συμπεριφορά των δύο προαναφερθέντων ομίλων που πολλαπλασίασαν τις τιμές των μετοχών τους και έδωσαν σημαντικά μερίσματα κατά την τελευταία τετραετία, ίσως να έχει παρακινήσει άλλες εταιρείες του κλάδου να ακολουθήσουν και αυτές μια τέτοια διαδρομή (Performance Technology και Real Consulting) και άλλες να το έχουν βάλει στο «πίσω μέρος του μυαλού τους» (π.χ. Dotsoft και Softweb που εισήχθησαν στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο).

Ειδικότερα, η μετοχή της Entersoft διαπραγματευόταν προ πενταετίας (30/7/2019) προς 1,042 ευρώ και της Epsilon Net προς 0,423 ευρώ. Όσοι διέθεσαν τους τίτλους τους στις δύο υποβληθείσες φετινές δημόσιες προτάσεις (8 και 12 ευρώ, αντίστοιχα) καρπώθηκαν κέρδη 668% στην Entersoft και 2.737%(!) στην Epsilon Net, χωρίς τον συνυπολογισμό των μερισμάτων κατά την περίοδο που μεσολάβησε.

Χρηματιστηριακοί πάντως παράγοντες σπεύδουν να προσγειώσουν τους επενδυτές, επισημαίνοντας πως κάθε εταιρεία πληροφορικής αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση και πως θα ήταν παρακινδυνευμένο κάποιος να ποντάρει σε πολλαπλασιασμό αποτιμήσεων των μετοχών αυτών κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Τι καταγράφει η αγορά

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση αναλυτή, σύμφωνα με τον οποίον: «Αναμφίβολα, η μετάταξη από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα τις συγκεκριμένες εταιρείες. Θα αναβαθμίσει τον τρόπο λειτουργίας τους μέσα από ένα σύστημα Εταιρικής Διακυβέρνησης και παράλληλα θα τις κάνει περισσότερο ορατές σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια που αποφεύγουν να τοποθετηθούν στην ΕΝΑ. Και όλα αυτά σε έναν κλάδο που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τα επόμενα χρόνια. Μιλάμε για εταιρείες που ουσιαστικά απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και δεν θα αντιμετωπίσουν -όπως άλλες- έντονα την πρόκληση το τί θα ακολουθήσει μετά τα τρία-τέσσερα χρόνια όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.

Από την άλλη πλευρά όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως μετοχές όπως η Performance και η Real Consulting, δεν βρίσκονται στο επενδυτικό περιθώριο κατά τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, έχουν προσελκύσει μεγάλο αριθμό επενδυτών και κυρίως έχουν ήδη προσφέρει πολύ σημαντικές αποδόσεις σε αυτούς που τις εμπιστεύθηκαν (πχ κατά την τελευταία πενταετία η μετοχή της Performance έχει ανεβεί από το 1,275 στα 7,13 ευρώ, ή 460%).

Άρα λοιπόν, ένα σημαντικό τμήμα των μελλοντικών τους προοπτικών έχει ήδη ενσωματωθεί στις τρέχουσες αποτιμήσεις τους, ενώ παράλληλα δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει και το φαινόμενο των stock options. Δηλαδή, οι εταιρείες πληροφορικής μπορεί μεν να ανεβάζουν τις οικονομικές τους επιδόσεις προς όφελος των μετόχων τους, ωστόσο είναι αναγκασμένες να προσφέρουν κίνητρα με τη μορφή μετοχών στα στελέχη τους προκειμένου να τα παρακινήσουν και να τα διακρατήσουν σε μια περίοδο όπου το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό σπανίζει».

Σε ότι αφορά τη φετινή πορεία της Performance Technology, ο διευθύνων σύμβουλός της Διονύσης Χιντζίδης εκτιμά ότι η εταιρεία συνεχίζει το 2024 με την ίδια ανοδική τάση που καταγράφηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια, συμπληρώνοντας πως «το 2023 ήταν μια εξαιρετική χρονιά τόσο σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη, όσο και ως προς τον αριθμό των εργαζομένων που αυξήθηκε και σήμερα προσεγγίζει τα 250 άτομα. Κερδίσαμε σημαντικά έργα από παλαιούς και νέους πελάτες, επιβεβαιώθηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος μας στο χώρο του ιδιωτικού τομέα, σημειώσαμε τις πρώτες επιτυχίες μας στον χώρο των δημοσίων συμβάσεων και δραστηριοποιηθήκαμε ενεργά στα ευρωπαϊκά προγράμματα, με αποτέλεσμα να μας προσεγγίζουν εταιρείες για να συνεργαστούμε στον τομέα αυτό».

Related posts

Δίκη Άλκη Καμπανού: Την Τετάρτη η εισαγγελική πρόταση για τα ελαφρυντικά

admin

Dimand: Πώληση ακινήτου για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά έναντι €80,9 εκατ.

admin

Φουρλής: Παραιτήθηκε από Αντιπρόεδρος του ΔΣ ο David Watson

admin

Optima Bank: Bonus με μετρητά και δωρεάν μετοχές σε μέλη ΔΣ και στελέχη

admin

Μεγάλου: Αλλάζουμε εταιρική ταυτότητα και σχεδιάζουμε το μέλλον

admin

Ποιες πτήσεις θα πραγματοποιήσει σήμερα η Aegean

admin

Στις πέντε εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον η Kaizen Gaming

admin

ΒΙΣ: Αρνητικό EBITDA και ζημίες για το 2023

admin

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή για την Αττική Οδο

admin